Po trumpo gedulo A. Sakalas veda trečią kartą

Šių metų vasarą palaidojęs antrąją žmoną Kovo 11-osios Akto signataras 83 metų Aloyzas Sakalas nutarė vesti trečią kartą – 46-erių žurnalistę Daivą Norkienę, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Šilinskaitė-Puškorė

Sep 17, 2014, 8:54 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 5:46 PM

A.Sakalas su nauja išrinktąja pažįstamas jau senokai. Dar prieš trejus metus politikas atėjo į vieną laikraščio redakciją su didele gėlių puokšte ir atvirai pasveikino D.Norkienę gimtadienio proga.

„Visada jaučiau kiek didesnį A.Sakalo dėmesį nei kitos žurnalistės. Tačiau ilgai bendravome tik kaip labai geri draugai. Niekada nebuvau jo šeimos kančių priežastis, nes labai gerbiau jo šeimą“, – tikino D.Norkienė.

Nors buvusi Socialdemokratų partijos referentė ir šios partijos garbės pirmininkas drauge praleisdavo nemažai laiko, važiuodavo į gamtą, būsimosios A.Sakalo žmonos teigimu, jų bendravimas neturėjo jokios kitos potekstės – tik draugystė.

Pora drauge pasirodydavo ir viešuose renginiuose, tačiau niekam nekilo įtarimų, kad juos sieja kas nors daugiau nei darbo santykiai.

Žinia buvo netikėta

Naujiena apie buvusio Seimo nario ir buvusio europarlamentaro būsimą santuoką daugeliui buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus.

Netikėta tai buvo ir A.Sakalo artimiesiems. Tačiau įpratę prie to, kad jis sprendimus priima staigiai ir daug negalvodamas, į šią žinią jie reagavo santūriai.

„Reikia tik džiaugtis, kad tokio amžiaus žmogus kaip Alius dar susirado artimą žmogų. Kiekvienam svarbu turėti ryšį su kitu žmogumi“, – įsitikinusi 59 metų vargonininkė Jūratė Landsbergytė, kurią nuo penkerių metų augino ir A.Sakalas.

Politikas daugiau kaip pusę amžiaus buvo vedęs J.Landsbergytės motiną – buvusią Vytauto Landsbergio pirmąją žmoną Ritą Kučinskaitę-Sakalienę.

Šių metų birželį moteris po sunkios ligos mirė. O prieš gerą mėnesį A.Sakalo artimieji sužinojo, kad jis rengiasi dar vienai santuokai.

Pasipiršo po laidotuvių

„Profesorius man pasipiršo tik po žmonos mirties. Jis – anų laikų džentelmenas, žmogus, žinantis šeimos vertę. Apie jokias piršlybas negalėjo būti nė kalbos, kol jo žmona buvo gyva.

Matyt, jai išėjus amžinybėn Aloyzas dar skaudžiau pajuto vienatvę. Jau anksčiau jis man pasiguosdavo, kad jam nėra lengva, kad liūdna, kad jaučiasi vienišas“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo D.Norkienė.

Prieš daug metų išsiskyrusi moteris turi pilnametę dukterį.

Su pirmąja žmona Bronislava, kuri buvo gydytoja, A.Sakalas išsiskyrė pagyvenęs porą metų.

Sveikinti neskubėjo

Tai, kad A.Sakalas vėl planuoja tuoktis, J.Landsbergytei pranešė sesuo Rūta.

Dvynių Rūtos ir Pauliaus 1959-aisiais Aloyzas ir Rita Sakalai susilaukė jau gyvendami santuokoje. O J.Landsbergytei buvo penkeri, kai jos motina sukūrė naują šeimą su A.Sakalu.

J.Landsbergytė jau seniai turi savo gyvenimą, tačiau su patėviu vis dar palaiko ryšį. Tačiau sveikinti su planuojamomis reikšmingomis gyvenimo permainomis jo neskubėjo.

„Jei atvirai, net nežinau, ar pasveikinau Aloyzą.

Man atrodo, kad jis nenorėjo kelti į viešumą žinios apie būsimas vestuves, todėl ir aš stengiausi patylėti.

Su būsimąja jo žmona niekada nebuvau susitikusi ir nebendravau, man praneštas tik faktas. Tačiau tai manęs neįžeidė.

Džiaugiuosi, kad garbingo amžiaus, už mamą net vyresnis Aloyzas dar kabinasi už gyvenimo ir ieško savo kelio. Žinoma, sprendimas tuoktis buvo labai staigus, bet, žinant Aliaus charakterį, tai visiškai nestebina“, – pasakojo J.Landsbergytė.

Velionė žmona gydėsi pati

Apie antrosios A.Sakalo žmonos Ritos mirtį birželio pabaigoje oficialiai pranešė Lietuvos socialdemokratų partija. 82-ejų moteris mirė nuo ligos.

Jai buvo nustatytas širdies nepakankamumas, organizmas atsisakė reaguoti į daugelį vaistų, plaučiuose kaupėsi vanduo.

Tačiau ligonė kategoriškai atsisakė medikų pagalbos.

„Nesugebėjome jos įtikinti atsiduoti medikų priežiūrai – mama gydėsi pati, ieškodama alternatyvių medicinos priemonių.

Būdama labai stiprios valios ji elgėsi taip, kaip pačiai atrodė.

Tačiau kai žmogui jau per 80 metų, pavojinga likti be priežiūros“, – kalbėjo J.Landsbergytė.

Pianistė ir pedagogė R.Sakalienė jau seniai buvo pensijoje. Bet iki mirties liko visuomeniška, aktyvi, domėjosi politika ir muzika.

Nors, J.Landsbergytės teigimu, A.Sakalas ir R.Sakalienė niekada nebuvo tradicinė šeima, sutuoktinis iki žmonos mirties nuoširdžiai ja rūpinosi.

Pastaraisiais metais R.Sakalienė daugiausia laiko praleisdavo Druskininkuose – tai buvo jos sprendimas. A.Sakalo darbo reikalai yra daugiausia susiję su Vilniumi.

Iš pradžių kurorte būdavusi po tris keturis mėnesius, 2012-ųjų birželį R.Sakalienė visiškai ten persikėlė. Butą Druskininkuose žmonai nupirko A.Sakalas.

Iki šiol išliko sportiškas

„Mama iki pat mirties Aloyzui buvo labai dėkinga už rūpestį. A.Sakalas jos niekada neišdavė“, – tvirtino J.Landsbergytė.

– Ar labai nustebino žinia, kad jus auginęs A.Sakalas vėl rengiasi vedyboms? – „Lietuvos rytas“ paklausė politiko podukros.

– Gyvenimas apskritai kupinas netikėtumų ir jame yra visokių povandeninių srovių.

Žinoma, tradicinėms šeimoms, kuriose vyras ir moteris drauge praleidžia visą gyvenimą, kiekvienas krustelėjimas yra didelis netikėtumas. Bet tai, kas vyksta A.Sakalo gyvenime, man atrodo, nėra blogai.

Tai asmeninis kiekvieno žmogaus reikalas. Esu išsiskyrusių tėvų vaikas, todėl pratusi prie netradicinio požiūrio ir sudėtingos šeimos. Jei galėčiau, pati elgčiausi kaip Aloyzas.

Gal praėjo per mažai laiko nuo mano mamos ir jo žmonos laidotuvių, bet Aliui būdingi staigūs sprendimai.

Nesakyčiau, kad tai mane nustebino ir prastai paveikė. Galima tik džiaugtis, kad taip nutiko, nes vienišas tokio amžiaus žmogus gali ir depresija susirgti.

– Ar A.Sakalo ir jūsų motinos R.Sakalienės šeima buvo laiminga?

– Tai buvo labai įdomi ir savaip laiminga šeima, bet ne ta tradicinė, kurioje tėvas ir motina visada kartu. Atmintyje išlikę labai gražių momentų: daug keliaudavome, mama buvo nusivežusi mane į Karpatus ir užkrėtė alpinizmu, plaukdavome baidarėmis.

Aloyzas iki šiol su draugais keliauja į žygius miškuose. Užtat taip gerai ir laikosi, kad tokių metų dar yra sportiškas.

Su Aloyzu, pamenu, vykdavome į ežero salą, kurdavome laužą, žvejodavome, miegodavome palapinėse.

Kai augau, abu tėvai labai daug dirbo, todėl retai laisvalaikį leisdavome visi kartu.

Mano mama ir Aloyzas buvo dvi atskiros asmenybės. Dėl to kartais gal kildavo problemų, bet drauge kiekvienas buvo savaip laisvas ir tą laisvę perdavė mums, vaikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.