Kokius prisiminus garsiems žmonėms kelia Černobylio nelaimė?

Atradienį minimos 30-osios Černobylio atominės jėgainės katastrofos metinės. Netgi prabėgus tiek metų po nelaimingo įvykio, siaubą išgyvenusių žmonių, įvykio liudininkų galvose sukasi įvairiausi prisiminimai.

Garsenybės į Černobylio nelaimės metines pažvelgė skirtingais kampais.<br>T.Bauro, J.Stacevičiaus, D.Umbraso nuotr.
Garsenybės į Černobylio nelaimės metines pažvelgė skirtingais kampais.<br>T.Bauro, J.Stacevičiaus, D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2016, 4:59 PM, atnaujinta May 27, 2017, 1:56 PM

Savo mintimis apie tą dieną dalijosi ir garsūs šalies žmonės.

Diena prieš trisdešimt metų. Černobylis. Antra, gal trečia diena po sprogimo. Labai lijo ir mes su draugais tą dieną trynėmės vaikų darželio teritorijoj Donelaičio gatvėj, ties devintu namu. Sėdėjom pavėsinėj ir žaidėm kortom pervedamą durnių iš sprigtų. Daužyti kaktas viens kitam greitai pabodo ir kažkas (gal ir aš) pasiūlė – kas pralošia, tas eina į pavėsinės kampą ir laiko galvą minutę po lietaus vandeniu. Taip ir padarėm, labai gi juokinga... Aš pralošiau gal penkis kartus. Vakare grįžau namo į Lazdynus, tėvai jau žinojo, kad kažkas sprogo, reikia būti namie. Mama paklausė, ką veikiau, sakau, visą dieną pavėsinėj prasėdėjau, po stogu. Gerai, sako mama, va, imk, išgerk kelis lašus jodo su vandeniu. Nežinau, kaip mane paveikė tos maudynės. Kartais atrodo, lyg ir nieko, o kartais į galvą ateina keistų minčių. Toks tai mano Černobylis“, – socialinio tinklo paskyroje rašė humoristas Haroldas Mackevičius.

Iš savo prizmės į atmintiną datą pažvelgė ir socialinės akcijos „Nedelsk“ iniciatorė Agnė Zuokienė.

„Manau, kad dar daug yra tų, kurie pamena, kaip pavėluotai, bet pasiekė mus žinia apie Černobylio katastrofą. Kaip užsidarėme langus ir atgaminome atminty kiekvieną minutę, kur buvome įvykio metu. O tuomet prasidėjo panika, kad vaikinus, buvusius sovietų armijoje išsiųs dirbti į Černobylį ir t.t. Tačiau grėsmė dar nesibaigė. Ne kartą esu sakiusi, bet šiandien darsyk noriu priminti, kad visos Lietuvos moterys, gimusios 1966-1976 yra padidintos rizikos grupėje susirgti krūties vėžiu, nes radiacija galimai paveikė besiformuojančias krūtis ( moters krūtys formuojasi, kai jai 10-20 m.). Kadangi krūties vėžys dažniausiai nustatomas moterims virš 50 metų, ši epidemija mūsų dar laukia, nes tik dabar kritinio amžiaus sulaukia tuomet 10-20m. amžiaus buvusios merginos. Aš taip pat esu šioje rizikos grupėje. Tarptautinėse konferencijose ši tema ne kartą buvo aptarta. JAV mokslininkai jau dešimtmetį stebi Ukrainos moterų grupę ir pristatys savo mokslinius darbus“, – rašė A.Zuokienė. Ta proga ji darkart paragino moteris nedelsti ir pasitikrinti sveikatą.

O dainininkas Andrius Mamontovas savo gerbėjams darkart priminė, kodėl pasisako prieš atominę energetiką. Jo šeimoje būta sąsajų su prieš tris dešimtmečius įvykusia nelaime.

„Buvo nemažai žmonių, kurie pasipiktino mano pasisakymu prieš atominę elektrinę. Kai kas išvadino mane visokiais vardais. Bet aš labai gerai pamenu, kaip prieš 30 metų mano tėtis Geigerio skaitikliu vis matavo radiacinį foną Vilniuje“, – lakoniškai įsimintiną datą komentavo A.Mamontovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.