Rima Olberkytė-Stankus: „Meilė kitiems visada prasideda nuo meilės sau“

Socialinio projekto moterims „Trys seserys“ įkūrėja ir įvairių socialinių akcijų vykdytoja Rima Olberkytė-Stankus iki šiol sakydavo, kad jai nereikia jokių dovanų. Tik visai neseniai ji sužinojo, kad tai – savanaudiška. Todėl nuo šiol kitiems padedanti moteris stengsis ir pati išmokti priimti dovanas.

Socialinio projekto moterims „Trys seserys“ įkūrėja ir įvairių socialinių akcijų vykdytoja Rima Olberkytė-Stankus nuo šiol stengsis ir pati išmokti priimti dovanas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Socialinio projekto moterims „Trys seserys“ įkūrėja ir įvairių socialinių akcijų vykdytoja Rima Olberkytė-Stankus nuo šiol stengsis ir pati išmokti priimti dovanas.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta VINEVIČIŪTĖ

Dec 16, 2016, 9:03 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:19 PM

- Rima, jau ketverius metus kasdien savo energiją ir laiką skiriate įvairioms socialinėms problemoms šalyje spręsti, edukacijai ir kultūros paveldui išsaugoti. Daugybė žmonių tai, kad reikia dalintis, padėti kitiems, prisimena tik prieš Kalėdas. Kodėl svarbu dovanoti vienas kitam laiką, dėmesį, dovanas ištisus metus?

– Kiekvienas sau turėtume užduoti šį klausimą ir pabandyti į jį atsakyti. Geru per prievartą nebūsi. Vieni nori daryti gera, o kiti – ne. Ir tai nieko smerktino. Svarbiausia, nedaryti blogo kitam.

Mano planas, kad kiekviena diena būtų skirta padedant kitiems. Kiekvieną vakarą namo grįžtu pavargusi ir dažnai pagalvoju: „Viskas, man jau gana“. Bet ryte mane tarsi žadintuvas pažadina klausimas „kaip aš galėčiau padėti?“. Kuo toliau, tuo tas žadintuvas mane žadina vis stipriau. Matyt, mano darbas, misija ar pašaukimas yra tiesti pagalbos ranką tiems, kam jos labiausiai reikia. Nuo to aš ir pati kasdien tampu laimingesnė, brandesnė, išmintingesnė. Mūsų visų laikas žemėje yra ribotas, todėl aš noriu kiekvieną savo dieną išnaudoti dovanų dalijimui.

Juk iš tikrųjų tie, kurie nori duoti kitam, padėti, yra patys turtingiausi žmonės. Ir aš kalbu ne apie pinigus, kurių niekur su savimi nenusinešime – bankas ten aukštai dar nėra įsteigtas.

- Kada jumyse atbudo noras daryti pasaulį gražesnį?

– Su mano sūnumi Oliveriu. Dirbdama televizijoje viešųjų ryšių ir rinkodaros direktore turėjau laimės prisidėti prie daugybės projektų, kur vertinami paprasti žmonės už nepaprastus žygdarbius. Prieš aštuonerius metus gimus sūnui norą daryti gera, padėti kitiems pajutau dar stipriau.

Manau, mane puikiai supras visos mamos – gimus vaikui, norisi daryti viską, kad jis augtų dar saugesnėje, gražesnėje aplinkoje. Mano sūnus man pats brangiausias žmogus, pati didžiausia dovana ir socialinis projektas. Jis man kasdien dovanoja daugybę dovanų – apkabinimus, meilę, šypsenas.

Man gera, kad Oliveris domisi mano vykdomais projektais. Jis klausia, nori padėti ir prisidėti. Oliveris jautriai reaguoja į visus projektus, susijusius su vaikais. Dar visai mažas būdamas jis padovanojo savo žaislus vienam „Išsipildymo akcijos“ herojui, kuris ligoninėje teturėjo vos kelias mašinytes. Oliveris noriai pats aukoja pinigėlius iš savo taupyklės įvairioms akcijoms. Jam tai būna didelė šventė.

- Oliveris tarsi mažasis jūsų elfas, o ar turite daugiau šalia savęs tų padedančių elfų?

– Tikrai labai daug. Mano draugų kompanija – tarsi kumštis. Mes visi vieni kitus palaikome. Dalyvaujame vieni kitų socialiniuose projektuose ir kuo tik galime, tuo prisidedame. Dažnai pasidžiaugiame, kad darydami gerus darbus kitiems turime progą ir patys sau pasidaryti šventę, pabūti kartu.

Kuo dažniau tiesi pagalbos ranką kitam, tuo daugiau grąžos gauni. Iš tikrųjų, vienam būti geram sunku, kai aplinkui tiek daug blogų naujienų, įvykių.

- Iš kur semiatės pati teigiamų emocijų, kai aplinkui matote daug problemų?

– Oi, aš kartais sugebu būti labai neteigiama (juokiasi). Bet mano smegenys yra sudėliotos taip, kad pamačiusi didelę bėdą, iš karto puolu ją spręsti lyg kokį rebusą. Nemėgstu skųstis ar raminti, kad viskas praeis. Ne, aš ieškau sprendimų. Kartais jie mane pakelia ir ketvirtą valandą ryto.

„Trys seserys“ – kiekvienos dienos, kasdienis projektas, mokantis, raginantis moteris būti laimingas kasdien. Turime išmokti džiaugtis tuo, ką turime, o ne dejuoti dėl to, ko mums trūksta. Yra daugybė dalykų, kuriais galima pasidžiaugti kiekvieną dieną – sveikais vaikais, geru darbu, susitikimu su draugėmis, pasimatymu su vyru kine. Mūsų rutina dažnai praryja tai, kas svarbiausia.

- Kas jus daro laiminga?

– Mano du mylimiausi vyrai Žydrūnas ir Oliveris. Taip pat darbas. Visi mes darbe praleidžiame daug laiko, paaukojame jam daug energijos, minčių. Darbe tiek pridovanojame kitiems dovanų, kad net sunku suskaičiuoti.

Bet jeigu atsako į tas dovanas nebegauni, reikia kažką keisti. Esu labai laiminga, kad dabar darau tai, kas man iš tikrųjų yra svarbu ir įdomu. Net kai nebežinome ar kitą mėnesį neteks mums visko pakuotis ir užsidaryti, aš neabejoju tuo, ką darau. Man gera, kad moterys pas mus ateina, mumis pasitiki.

Su „Virtuvės mitų griovėjais“ mokyklose kuriamos modernios kulinarijos klasės – dar vienas ilgas ir sudėtingas projektas. Bet kaip gera, kai žinai, kad tokia dovana vaikams yra bent dešimčiai metų. Kai užeina niūrumo akimirkos, visada prisimenu tų moksleivių džiaugsmą ir spindinčias akis.

- Kokią gražiausią kalėdinę dovaną esate gavusi?

– Vyro prašymą tapti jo žmona – sužadėtuvių žiedelį. Tai man brangiausia gyvenimo dovana. O šiaip aš nemėgstu gauti dovanų. Aš jų niekada nenoriu, nes turiu viską, ko man reikia. Net per gimtadienį geriausia dovana man – susirinkę visi draugai.

Neseniai kalbėjau su viena psichologe apie dovanas ir ji man pasakė, kad nepriimdami iš kito žmogaus dovanos arba jam pasakydami, kad dovanos nereikia, mes atimame iš jo džiaugsmo akimirką. Tai yra savanaudiška. Todėl bandysiu keisti savo nusistatymą prieš dovanas ir mokysiuosi jas priimti.

- Ar jau turite suruošusi visas kalėdines dovanas?

– Kalėdoms pradedu ruoštis dar vasarą. Mėgstu kolekcionuoti dovanų idėjas iš pokalbių su draugais. Kažkas netyčia lepteli, ko norėtų, o aš prisimenu ir tai nuperku. Kai kuriems žmonėms dovanų dar neturiu, bet jau visas esu apgalvojusi. Visas dovanas pirksiu iš savo „Trijų seserų“ butiko ir taip prisidėsiu prie savo misijos. Didžiajai daliai savo draugų, artimųjų dovanosiu džiaugsmą – mūsų seserų „Džiaugsmo kvapą“.

Rinkdama dovanas stengiuosi galvoti apie kiekvieną žmogų ir perku tai, ko pats sau žmogus dažnai pagaili. Todėl jei jūsų mama mėgsta gerti arbatą, nupirkite jai tikrai gerų arbatžolių, kurių ji sau neleidžia nusipirkti. Visada stengiuosi nustebinti žmogų ir išpildyti jo svajonę, net jei jis apie ją garsiai ir neprasitarė.

- Ką palinkėtumėte tiems, kurie nemoka ar nenori dalintis gera nuotaika, dovanomis?

– Kad ir kokia būtų jūsų gyvenimo istorija, kad ir kas nutiko ar nenutiko, kad ir kokie lūkesčiai neišsipildė, įvertinkite tai, ką turite. Nenorėkite nugyventi kitų gyvenimo. Atsikratykite pavydo – bent vieną dieną padirbėkite su savimi ir pabandykite niekam nieko nepavydėti. Neskaičiuokite kitų pinigų, o jei netenkina jūsų esama situacija, ieškokite būdų, kaip tai pakeisti.

Kiekviena diena, nepaisant to ar saulė šviečia ar lyja, yra didžiausia dovana. Be to, mums visiems reikia išmokti mylėti save. Per dieną skirkite bent keletą minučių tik sau. Ir tai nėra savimeilė.

Mus visus nuo mažumės moko, kad mes negalime savęs mylėti, kad turime stengtis dėl kitų, mylėti kitus. Bet meilė kitiems visada prasideda nuo meilės sau. Jeigu tavo indas nėra pilnas, kaip vandens pripilsite kitiems?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.