Viktoro Diawaros šeimoje – skaudi netektis

Viktoro Diawaros šeimoje – skaudi netektis. Grupės „Skamp“ narys neteko tėčio. Rašytojas Gaoussou Diawara mirė Malyje sulaukęs 78-erių.

Mirė Viktoro Diawaros tėtis rašytojas Gaoussou Diawara. <br>LR archyvo nuotr. 
Mirė Viktoro Diawaros tėtis rašytojas Gaoussou Diawara. <br>LR archyvo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 12, 2018, 10:45 AM, atnaujinta Sep 12, 2018, 11:12 AM

Šia žinia naktinio klubo „Loftas“ savininkas pasidalijo socialinėje erdvėje.

„Vakar vakare mirė mano mylimas tėtis. Ilsėkis ramybėje, Gaoussou Diawara.

Poetas. Rašytojas. Daugybės knygų ir novelių autorius. Gavęs po Nacionalinį ordiną už nuopelnus Prancūzijai ir Maliui. „Unesco“ prizo už poeziją ir Afrikos teatro RFI konkurso laureatas. Jis taip pat buvo Malio rašytojų bendruomenės ir Malio Tarptautinio teatro instituto prezidentas.

Tu papasakojai man apie Martiną Lutherį Kingą jaunesnįjį ir Apartheidą (Pietų Afrikos Respublikos baltųjų vyriausybės 1948–1990 metais vykdyta rasinės segregacijos politika, red.). Tu supažindinai mane su Jameso Browno, Salifo Keita, Alpha Blondie, Arethos Franklin, Michaelo Jacksono, „The Sugarhill Gang“, Stevie Wonderio ir daugelio kitų muzikų kūryba. Dėkoju tau už viską. Gaila, kad mums nepavyko kartu praleisti daugiau laiko. Labai tavęs ilgėsimės“, – „Facebook“ rašė Viktoras Diawara.

Džiaugėsi, kad šeima įsikūrė Europoje

2012-aisiais sostinėje viešėjęs G.Diawara sakė besidžiaugiantis, kad jo šeimos šaknys – Lietuvoje.

„Visada svajojau, kad mano šeima – žmona ir mūsų vaikai Gabija bei Viktoras – būtų kartu. Afrikoje – labai daug problemų ir skurdo. Jeigu mūsų vaikai būtų gyvenę Malyje, jie nebūtų pasiekę to, ką turi dabar.

Jeigu ir aš nebūčiau studijavęs Rusijoje, o po to nevykęs į stažuotes Prancūzijoje ir Jungtinėse Amerikose Valstijose, nebūčiau tapęs išsilavinusiu ir Vakarų Afrikoje žinomu žmogumi. Todėl mes susitaikėme, kad vaikai augtų be mūsų – mokslo siektų Europoje”, – sakė G.Diawara.

Su V.Diawaros mama Viktorija rašytojas beveik prieš penkis dešimtmečius susipažino M.Gorkio literatūros institute. 

1970-aisiais šeimą sukūrę Gaoussou ir Viktorija jautėsi lyg tarp dangaus ir žemės: vyras blaškėsi po pasaulį ieškodamas būdų aplankyti iš Sovietų Sąjungos neišleidžiamą žmoną.

Viktorija Vilniuje augino 1970-aisiais gimusią dukterį Gabiją ir bandė išvykti į Malį. Tai pavyko tik 1979-aisiais, kai sūnui Viktorui buvo vieneri.

Malyje vyrauja poligamija – vyrai turi po kelias žmonas. Gaoussou tėvas turėjo keturias žmonas, kurios pagimdė 11 sūnų ir 17 dukterų. Nemažai jų anksti mirė nuo tuberkuliozės.

Iš gausios šeimos vienintelis Gaoussou turi vieną žmoną ir tik du vaikus. Jo broliai ir seserys sukūrė tradicines gausias šeimas. Viktorija suprato, kad vos tik įkėlusi koją į svetimą kraštą privalo aiškiai parodyti, jog ji ir jos šeima negyvens pagal Malio tradicijas.

Dėl to Diawarų giminė neužsirūstino – nutarė, kad gimtinę palikusi moteris turi teisę tvarkytis taip, kaip jai patinka.

Ir Gabija, ir Viktoras, sulaukę vos dešimties metų, išvyko iš namų mokytis į lietuvišką Vasario 16-osios gimnaziją Hiutenfelde, Vokietijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?