Kino chuligano Emilio Vėlyvio taikinyje – popiežius, prezidentė ir E. Dragūnas

Emilis Vėlyvis (39 m.) yra sukūręs filmų, kurie Lietuvoje gerino populiarumo rekordus, bet kitą mėnesį parodys tai, ko dar niekada gyvenime nėra daręs.

 E.Vėlyvis nesijaučia įžeidęs tikinčiuosius.<br>D.Umbraso nuotr.
 E.Vėlyvis nesijaučia įžeidęs tikinčiuosius.<br>D.Umbraso nuotr.
Akcija Turgelių bažnyčioje.<br> Kadras iš interneto.
Akcija Turgelių bažnyčioje.<br> Kadras iš interneto.
Emilis Vėlyvis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Emilis Vėlyvis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Egidijus Dragūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Egidijus Dragūnas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lolita Zero.<br>T.Bauro nuotr.
Lolita Zero.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 21, 2018, 5:21 PM

Filmų „Zero“ trilogijos, komedijos „Redirected/Už Lietuvą!“ kūrėjas keturiose Lietuvos arenose pristatys reginį „Zero Live Show“, kurį kol kas net jam pačiam nelengva apibūdinti.

Juoduoju humoru garsėjantis kūrėjas scenoje supins muziką, vaizdą, teatrą ir performanso meną – visa tai virs spektakliu, skirtu tik pilnamečiams.

Scenoje pasirodys SEL, „G &G Sindikatas“, Monique, „Radistai“, „Happyendless“, „Bix“ ir kiti žinomi atlikėjai. Taip pat – „Zero“ filmuose vaidinę aktoriai: Inga Jankauskaitė, Ramūnas Rudokas, Mindaugas Papinigis, Gytis Ivanauskas ir kiti.

Pristatydamas būsimą šou, E.Vėlyvis jau surengė kelias provokacijas – garsiausiai nuskambėjo jo nuotykis Šalčininkų rajone. Į Turgelių bažnyčią per Žolinę atėjęs aktorius Vitalijus Cololo, persirengęs kunigu, lenkiškai kvietė parapijiečius į „Zero Live Show“ ir su talkininkais dalijo jiems suktines su žolelėmis.

Įvykis sukėlė skandalą, E.Vėlyvis sulaukė ir pritarimo, ir pasmerkimo, pasipiktinti jo elgesiu nepraleido progos ir kai kurie politikai, dėl šio incidento policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Užkulisiuose kalbama, kad po šios istorijos bilietus į E.Vėlyvio pasirodymą pradėta graibstyti kur kas sparčiau.

„Tikiu (juk turiu tokią teisę), kad krikščioniškame pasaulyje Dievas yra jau seniai miręs, o religija ir Bažnyčia yra tik užsitęsusios pagirios“, – po poros dienų išplatintame pranešime rašė E.Vėlyvis.

Artėjant šou premjerai jis pluša nuo ryto iki vakaro – į nuomojamą biurą, kuriame dirba, pasikalbėti pakvietė tik sutemus.

Staigmena – ant didžiausio Lietuvos kino chuligano sienos kabo paveikslėlis, vaizduojantis peliuką Mikį ir ančiuką Donaldą. Kita vertus, juk niekada nežinai, ko iš E.Vėlyvio tikėtis.

– Kaip kino režisierius sugalvojo rengti šou arenose?

– Lietuva sugundė. (Juokiasi.) Jei rimtai – žinojau, kad šiais metais nekursiu filmo. Komanda irgi tai žinojo, sako, „tai ką nors vis tiek padarom“. Sėdau ir sugalvojau idėją.

– Kas tai bus – spektaklis, koncertas, miuziklas?

– Tiksliausia būtų sakyti antimiuziklas. Miuzikle pagrindas – pjesė. O pas mus – atskiri eskizai, judinantys visą siužeto liniją. Yra istorija, pasakojimas, pagrindinis personažas, kuris keliauja per visą šou.

Tas personažas, Džokeris, nėra matytas „Zero“ filmuose. Šou siužetas – naujas. Tik jame bus keli personažai iš filmų, jie jau žinomi visuomenei.

Prieš kelerius metus režisavau grupės „Antis“ jubiliejaus koncertus. Buvęs jos lyderis Algirdas Kaušpėdas naujame šou irgi bus. Bet šis renginys bus kitoks – ten buvo teatralizuotas koncertas be siužeto, o čia bandysiu sujungti skirtingas meno šakas į vieną. Nuo muzikos ir choreografijos iki performansų, instaliacijų.

Visi aktoriai ir muzikantai scenoje vaidins personažus. Net ir atlikėjai, kurie atliks savo dainas.

– Jau susiformavo požiūris, kad jei Vėlyvio projektas – vaikams geriau neiti, nes tikrai bus nuogybių ir skandalų.

– Taip, bus. (Kikena.) Eiti į šiuos šou galima nuo 16 metų.

– Jei būtų jūsų valia, ar jaunesni nei 16 metų žiūrovai galėtų ateiti su tėvais?

– Jei tėvai mano, kad jaunesniems nei 16-os vaikams galima pasakoti apie analinį seksą, turi teisę tai daryti. Bet turi teisę to ir nedaryti. Manau, amžiaus cenzas – teisingas.

– Kraujo irgi bus?

– Bus meilės. (Kvatojasi.)

– Yra aktorių ar dainininkų, kuriuos labai norėtumėte matyti, bet nepavyko pakviesti?

– Ne sykį minėjau, kad mielai padirbėčiau su Dalia Grybauskaite, nufilmuočiau kurio nors savo filmo epizode.

– Po kitais metais vyksiančių rinkimų ji galbūt turės daugiau laisvo laiko.

– Bet tada jau bus kitoks kontekstas. (Juokiasi.) Jei rimtai – politikai yra labai geri šou kūrėjai, nuostabūs aktoriai, puikiai atliekantys savo vaidmenis.

Provokacija bažnyčioje – ar tikėjotės, kad ji sulauks tiek dėmesio?

– Jei būčiau žinojęs, kad taip bus, būčiau padaręs kur kas anksčiau. (Juokiasi.)

Man pačiam buvo nuostabu, kad sulaukiau tiek reakcijos. Nežinau, kiek už tai turėčiau sumokėti, o čia dėmesį gavau už dyką. Bet buvo keistos ir nuomonės, kurias girdėjau.

Pagalvojau, kiek Lietuvoje yra keisto, apsimestinio šventeiviškumo. Nekalbu apie žmones, kurie turėtų teisę tai daryti, reaguoti – bažnyčios vadovai ar panašiai. Bet reagavo kiti, kurie tikrai neturėtų.

– Jaučiatės ką nors įžeidęs šia akcija?

– Ne. Tikrai ne. Humoras bažnyčioje galimas.

– Aktoriai nebijojo eiti į bažnyčią?

– Kodėl? Svarstėme įvairius variantus. Jei būtų kilęs konfliktas, jei kas būtų puolęs, būtume aiškinęsi.

– Teko kalbėtis su kunigu, kuris išvarė iš bažnyčios?

– Mes jį būtinai pakviesime į šou. Norėtume ir popiežių pakviesti, bet prie jo sunku prieiti.

– Sulaukėte pykčio, grasinimų?

– O jėzau, buvo. Daugiausia – feisbuke. Įdomiausia, kad buvo ir daug pasyvaus palaikymo. Viešai neva buvau nuteistas, o privačiai žmonės man rašė sveikinimo ir palaikymo žinutes.

– Jei toje bažnyčioje būtų buvęs popiežius, irgi būtumėte darę tą patį?

– Taip. Nematau problemos. Gal net smagiau bendrauti tiesiai su tos įstaigos viršininku.

– Nesate tikintis?

– Tikiu žmoną, meilę, dar daug ką. Jei kalbame apie Dievą, priklausau laisvamaniams, nors man tas žodis nepatinka. Bet nesu ir ateistas.

– Rugsėjo pradžioje su Egidijumi Dragūnu į Vilniaus Rotušės aikštę atvažiavote tankete. Dar bus įdomių su būsimu šou susijusių dalykų, kuriuos pamatysime?

– Taigi atvažiuoja popiežius. (Juokiasi.)

– Kas bus po šou? Ar galima tikėtis filmo „Zero IV“?

– Manau, kada nors jis bus. Bet tam reikia idėjos.

Kol kas turiu sumanymą nufilmuoti detektyvą. Visada norėjau tai pabandyti. Šiuo metu kuriame scenarijų, daužome galvą į sieną. Filmas galėtų pasirodyti 2020-aisiais, bet kol kas nieko konkretaus.

Norisi grįžti prie kino. Tai – kaip narkotikas. Čia kaip žmonės, grįžę iš Afganistano, vėl nori į karą. Bet ir su šou adrenalino pakanka.

– E.Dragūnas šįmet pasakojo, kad naujas jo albumas drauge bus ir filmas, kurį režisuosite jūs.

– Esu apie tai girdėjęs. Mes kalbėjomės su Egidijumi, jis susitikinėja su žmonėmis, kurie galėtų rašyti scenarijų. Jei jis valingai imsis šio projekto, gal jis kada ir išvys dienos šviesą. Tas filmas būtų istorija apie jį, Egidijus pats būtų ir prodiuseris, ieškotų pinigų.

– Žmonės skundžiasi, kad E.Dragūnas nenuspėjamas.

– Tfiu tfiu tfiu, aš su tuo dar nesusidūriau. Su Egidijumi įdomu dirbti – jis charizmatiškas, populiarus, turi talentą prisitaikyti prie naujų muzikinių madų, pats jas diktuoti. Lietuvoje nežinau kitos tokios žvaigždės. Ir ekrane gerai atrodo, yra tapęs savotišku personažu.

Tiesa, gyvenime, kalbant prie butelio, jis kiek kitoks žmogus nei socialiniuose tinkluose, žiniasklaidoje. Bet ir su manimi panašiai yra.

– Pernai įsivėlėte į konfliktą su policija (E.Vėlyvis atsidūrė areštinėje, nes pasipriešino jo neblaivaus tramdyti į restoraną atvykusiam pareigūnui. – Red.). Kokie jūsų santykiai su policija dabar?

– Puikūs. Jie visada tokie buvo. Aš ir daugiau istorijų su policija esu turėjęs – ankstyvoje jaunystėje. Grojau pankroko grupėje „Lietuviai kiaulės“, trijų tūkstančių žmonių akivaizdoje policiją kai kur pasiunčiau, paskui teko pabendrauti, gerai man davė. (Juokiasi.)

Ta istorija restorane išsirutuliojo dėl smulkmenos. Išėjo kaip išėjo. Beje, tai labai padėjo bilietų į filmą prekybai. Nors tai nebuvo planuota.

– Esate dirbęs Rusijoje, su šia šalimi Lietuvos santykiai įtempti. Jums tebesiūloma ten kurti filmus ar serialus?

– Per pusmetį buvo gal šeši pasiūlymai. Teko atsisakyti, nes esu užsiėmęs su šou ir planuoju kurti savo filmą.

Rusijoje man niekas nesiūlė kurti filmų apie politinę situaciją, kuri žeistų mane, kaip Lietuvos pilietį. Jie ten tam turi kitus režisierius.

– Jūsų filmai – vieni populiariausių Lietuvoje. Esate turtingas?

– Galiu gyventi iš savo darbo, nereikia kurti reklamų, bet niekada nežinai, ar neteks kurti ateityje. Ačiū Dievui, nereikia belstis į Lietuvos televizijas.

– Nebuvo pasiūlymų iš Lietuvos TV kanalų?

– Buvo sumanymų, bet viskas baigdavosi priėjus prie biudžeto. Televizijose jis – toks, su kokiu neįmanoma sukurti mano norimo turinio, bent jau padoriai. Gal Lietuvoje pagerės padėtis, bet abejoju. Juk žmonių mažėja.

– Kadaise sakėte, kad norėtumėte sukurti serialą apie Henriką Daktarą. Noras nedingo?

– Tada galvojau apie kitą žanrą, bet dabar padaryčiau puikią komediją apie tų laikų „kriminalinę chebrą“. Esu daug puikių istorijų girdėjęs, daug pažįstamų tame dalyvavę. Dabar jie – padorūs verslininkai.

– „Zero Live Show“ dalyvaus ir Lolita Zero – Gyčio Ivanausko personažas iš filmo „Zero III“, pernai sukėlęs audrą „Eurovizijoje“. Artėja nauja atranka į konkursą, gal ją ten dar pamatysime?

– Nežinau, ar tas pats bajeris antrą kartą veiktų. (Juokiasi.) Man tai jau nebūtų juokinga. Jei Gytis pats norės, tegul pats ir daro. Man atrodo, Lolita Zero – jau mušta korta. Tik nesakykite to jai. (Juokiasi.)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.