Po skandalo dėl popiežių pasitikusios mergaitės – Eurikos Masytės atsakas

Sekmadienį kilusi apkalbų banga, kuomet dainininkė Eurika Masytė pasisakė apie popiežiaus Pranciškaus sutikime dalyvavusią mergaitę, netyla iki šiol. Kaip įprasta, socialiniame tinkle ir žiniasklaidoje komentarai pasidalijo į dvi stovyklas ir toliau aiškinamasi, kuri pusė, visgi, yra teisesnė.

 Skandalas užvirė po to, kai E.Masytė pasisakė apie popiežių sutikusią mergaitę.<br> LR archyvo nuotr.
 Skandalas užvirė po to, kai E.Masytė pasisakė apie popiežių sutikusią mergaitę.<br> LR archyvo nuotr.
 Popiežiaus sutikimo akimirka.<br> LR archyvo nuotr.
 Popiežiaus sutikimo akimirka.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 26, 2018, 9:42 AM

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad šeštadienį priešpiet Lietuvoje nusileidus lėktuvui, kuriame atskrido popiežius Pranciškus, jo sutikime dalyvavo ir du itališkai kalbantys vaikai, kurių viena – mulatė.

Šis faktas daugumai nepraslydo pro akis, o E.Masytė socialiniame tinkle išsakė ir prieštaringai įvertintą nuomonę.

„Jau geriau ufo su Lietuvos tautiniais drabužiais, nei juodaodė... Neprisikapstau iki gilios semantikos. Paaiškinkite, prašau, kas atsakingas už tokią idėją?!“, – sekėjų socialiniame tinkle klausė ji. Tiesa, šis įrašas jau panaikintas iš moters paskyros.

Vėlyvą antradienio vakarą Eurika pati nutraukė apkalbų liūną ir savo nuomonę išdėstė kiek platesniame kontekste.

FB komanda suspendavo mano priėjimą prie mano sienoje vykusios diskusijos, kurioje ir pareiškiama mano pastaba pašnekovams, kad nereikėtų kalbėti apie rasizmą, nacionalizmą. Juolab, kad konkretus vaikas nebūtų akcentuojamas.

Taigi, taip niekas negalės įsitikinti bei susipažinti su tikrais mano pareiškimais, kad kalbėjau apie tautos identitetą, kultūros autentiškumo išlaikymą ir tolerancijos iškreiptą pateikimą. O aš negalėsiu pateikti savo faktinių žodžių, kurių neatsisakau.

Dirbu su įvairių rasių vaikais, bendrauju su kitataučiais pagarbiai, nejausdama skirtumo. Man tai svetima.

Kiek kartų bandžiau atkreipti dėmesį į tūkstančių diasporoje besimokančiųjų, mokyklų finansavimą iš Lietuvos, pusvelčiui dirbančius (iš idėjos) mokytojus.

Kiek kartų kilo diskusijos dėl to, kad šalis, giedanti apie viltingus emigrantų grąžinimo projektus, už Valstybės ribų ne ką ir veikia. Tolerantiškai priimamos idėjos ir paskelbiama: nėra pinigų. Išėjai, kapstykis. Niekas per daug ir nemaldauja. Bet, tokiu atveju, svaičiojimai apie emigrantų susigrąžinimą – burbulų spektaklis.

O štai popiežiui deklaruojame, kaip visi mes svarbūs ir kosmopolitiški. Suprantama, popiežius tiki žiniasklaidos pareiškimais, o kaip kitaip! Tai tokia tolerancija?! Kam ji skiriama?

Taip, katalikai neskirstomi pagal odos spalvą. Tiesa ir ta, kad tikinčiųjų veido oda nesvarbi. Tačiau tautos identitetą, etnogenezę, autentinę kultūrą ginsiu.

Beje, mergaitės išties atsiprašau, kad žiniasklaida sugebėjo ją pakišti į smagratį per mano alegorijas. Ir, besąlygiškai, nuoširdžiausiai dėkoju mane palaikantiems, supratusiems ir jaučiantiems Lietuvą šaknimis, širdimi ir protu.

P.S. Nebežinau, kam keliu šleikštulį, tad išsitrinkite patys. Tik ką sužinojau, kad neleidžiama dalintis mano pareiškimu. Tai visai niekinga. FB blokuoja dėl neatitinkančios jų politpozicijos.

Taigi tie, kas vis dėlto suprato ir palaiko mane, kopijuokite tekstą (copy paste) ir dėkite į savo sieną, tiesa, nėra garantijų, kad tai pavyks . Kas Lietuvoje kuruoja FB? STT?

FB komanda, jei mane suspenduosite visai, reiškia jūsų demokratijos skelbiama pozija, kai žmogus nori paaiškinti, irgi suspenduota. Būtų gaila“, – išsamiai savo nuomonę išdėstė E.Masytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.