Apie užklupusį vėžį prabilęs Stano: „Nenorėjau jaustis ligonis, tai – ne mirties nuosprendis“

„Iš to, kas man nutiko, nereikia daryti dramos ar tragedijos“, – šypsojosi dainininkas ir muzikos kūrėjas Stanislavas Stavickis-Stano, vakar prabilęs apie jam diagnozuotą vėžį.

 Stano įsitikinęs - vėžys nėra tokia baisi liga, kokią įsivaizduoja su juo nesusidūrę žmonės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Stano įsitikinęs - vėžys nėra tokia baisi liga, kokią įsivaizduoja su juo nesusidūrę žmonės.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Dėl vėžio plaukų netekęs Stano šiandien atsigauna ir kuria naujus planus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Dėl vėžio plaukų netekęs Stano šiandien atsigauna ir kuria naujus planus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Dėl gydymo Stano teko nusiskusti plaukus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Dėl gydymo Stano teko nusiskusti plaukus.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Po sekinančio gydymo mėnesių Stano išgirdo gerą žinią - vėžys atsitraukė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Po sekinančio gydymo mėnesių Stano išgirdo gerą žinią - vėžys atsitraukė.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Kad gerbėjams kiltų mažiau klausimų, Stano bendražygis D.Zvonkus sutiko nusiskusti plikai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Kad gerbėjams kiltų mažiau klausimų, Stano bendražygis D.Zvonkus sutiko nusiskusti plikai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 18, 2018, 9:23 AM, atnaujinta Nov 18, 2018, 9:26 AM

Kalbos, kad vieną žymiausių Lietuvos popdainų kūrėjų užklupo onkologinė liga, pasklido prieš kelis mėnesius.

Juos pakurstė prieš porą mėnesių žiniasklaidoje pasirodžiusios nuotraukos, kuriose gerbėjai 36-erių atlikėją pamatė smarkiai pasikeitusį – be plaukų ir barzdelės.

S.Stavickis tada teigė, kad tai – įvaizdžio pokytis, dėl kurio galvą plikai nusiskuto ir jo bičiulis bei scenos partneris Deivydas Zvonkus. Bet vakar Stano atskleidė tiesą – šių metų pavasarį jam buvo diagnozuotas kraujo vėžys. Liga dabar po intensyvaus gydymo jau yra atsitraukusi.

Diagnozė – netikėta

Socialiniuose tinkluose dainininkas papasakojo, kaip gydytojas tarp plaučių aptiko 12 centimetrų piktybinį auglį.

„Aš nieko nejaučiau. Su D.Zvonkumi nesėkmingai metėme svorį, miegodavau idealiai, jėgų pilni kibirai ir netgi rytais išgerdavau puslitrį vandens su citrina – girdėjau, kad tikrai apsaugos nuo vėžio ir visų kitų ligų.

Diagnozę išgirdau penktadienį, ją pasakęs daktaras buvo mano pažįstamas, pasidarė gaila jo, kad tokias žinias tenka pranešti. Savęs gaila pasidarė vakare. Vaikams prieš miegą vietoje pasakų kūriau istorijas apie tai, kaip ką nors veiksime.

Buvo istorijų apie būsimą kelionę į Ispaniją, kurią planavome jau metus. Supratau, kad jokios Ispanijos nebus, kad manęs laukia velnias žino kas ir baisiausia, galiu ir nebepamatyti, kaip jie užaugs. Tai jausmas, kai supranti, kad stiklinė išslydo iš rankų ir krinta, tačiau gali tik stebėti, pagauti jau nebespėsi“, – apie savo emocijas rašė Stano.

Su žmona Indre tris vaikus auginantis vyras netrukus sužinojo, jog serga limfoma – dažniausiai pasitaikančia kraujo vėžio forma. Gydytojai jam skyrė šešis intensyvios chemoterapijos kursus, vykusius kas dvi savaites.

„Nors baisiausia chemoterapijos dalis buvo pats pavadinimas – „radikalusis gydymas“, niekam nelinkėčiau to patirti. Po pirmų kursų pradėjo slinkti plaukai. Paskambinau savo draugui kirpėjui, mane jis prižiūri jau penkiolika metų, papasakojau, kad reikia šukuosenos „plikai“. Tada jau supratau, kad tokią diagnozę lengviau išgirsti pačiam nei sakyti kitiems.

Jis skuto man galvą, o aš mačiau didžiulį liūdesį akyse. Kai vakare pasižiūrėjau į save veidrodyje, liūdesį pajutau pats – atrodžiau labai blogai. Nuo chemijos veidas patino, papilkėjo, o pliko ir be barzdos niekada savęs nebuvau matęs“, – rašė Stano.

Vėžys – ne nuosprendis

Po gydymo kurso plaukai jau baigia ataugti, o pats dainininkas džiaugiasi iš gydytojų išgirsta žinia – vėžio nebėra. Tiesa, jis gali sugrįžti – artimiausius kelerius metus tikrintis sveikatą teks nuolat.

„Lietuvos rytui“ jis plačiau papasakojo apie savo patirtį vis pabrėždamas, kad visuomenė yra susidariusi klaidingą požiūrį į sergančiuosius onkologine liga.

„Norėčiau, kad mano pasakojimas sukeltų teigiamų minčių. Tai ir buvo priežastis, dėl kurios nutariau prabilti.

Taip, kai išgirdau diagnozę, ir man atrodė – viskas, atvažiavome. Pirmas dvi savaites buvau atsidūręs pragare – apėmė baisiausia depresija, sutrikau, numečiau daugiau svorio nei per visą gydymą.

Jausmai susimaišė – ir neviltis, ir gėda, ir noras pasislėpti nuo viso pasaulio. Bet kuo labiau giliniesi, tuo aiškiau supranti, kad turi ne mažesnę tikimybę mirti nuo rimto plaučių uždegimo nei nuo onkologinės ligos.

Pas mus dažnai iš onkologinės ligos daroma didelė tragedija.

Mano vėžys atsitraukė. Sugrįš – vėl gydysime. Tai nėra mirties nuosprendis. Šiais metais gyvensiu, kitais metais – irgi. Gal ateityje, stebint medicinos pažangą, ateis laikas, kai onkologine liga susirgti bus tas pats, kas susirgti sloga“, – kalbėjo Stano.

Nenorėjo jaustis ligonis

Liga nepakeitė Stano gyvenimo ritmo. Gydydamasis dainininkas nemetė darbų, nors būdavo dienų, kai atrodydavo, kad visiškai nėra jėgų.

Sirgdamas Stano įrašė ne vieną dainą, toliau dirbo su televizijos ir kino projektais, prisidėjo prie popiežiaus Pranciškaus vizito Lietuvoje – su bendraminčiais gamino jam skirtus suvenyrus.

„Ryte eini į ligoninę, tau suleidžia vaistų, o po kelių valandų jau eini į studiją ar su didelio prekybos centro vadovais kalbėtis.

Turėjau daugybę reikalų, stengiausi viską suspėti. Aš tiesiog nenorėjau jaustis ligonis, ir man pavyko, nors kartais būdavo sunku“, – pasakojo atlikėjas.

Praėjus šokui po pirmosios diagnozės, jis į tekusį iššūkį pasistengė pažvelgti filosofiškai. Dainininkas nebandė ieškoti atsakymų, kas kaltas dėl jį užklupusios ligos.

„Jei turi daug žalingų įpročių, vartoji narkotikus, kasdien geri, gal ir gali save graužti. O aš net nerūkau. Turiu tris vaikus, daug darbų, reikalų, pagrindinis rūpestis – šeima, jos gerovė. Prieš susirgdamas nedariau nieko labai žalingo arba blogo, kad turėčiau gyvenimą keisti iš esmės.

Jokios priežasties – genetinės ar kokios nors kitos – nėra. Tiesiog ląstelės mutavo ir pradėjo daugintis.

Aš nesu iškritęs iš Mėnulio, su vėžiu buvo tekę susidurti – bendravau su organizacijomis, palaikančiomis onkologine liga sergančius vaikus, lankiau juos ligoninėje.

Kai pačiam tai nutinka, žinoma, kitaip – iš pradžių buvo labai sunku psichologiškai. Įstrigo viena gydytojos tada pasakyta frazė – šuo ir kariamas pripranta. Net pyktelėjau, kaip galima taip kalbėti, o paskui pagalvojau, kad ji visiškai teisi. Tokia tikrovė“, – atviravo Stano.

Bičiulis sutiko nusiskusti

Apie užklupusią ligą Stano papasakojo tik artimiausiems žmonėms. Net artimi kolegos iš muzikos pasaulio nieko apie tai nežinojo, nors sutikę Stano pradėdavo kai ką įtarti dėl pasikeitusios išvaizdos.

Gandai, žinoma, pasklido, bet juos kiek pritildyti padėjo Stano ir D.Zvonkaus fotosesija, dėl kurios pastarasis irgi nusiskuto plaukus. Esą duetas tiesiog eksperimentuoja su įvaizdžiu.

„Lietuva – maža, gandų atsirado po mano diagnozės praėjus vos savaitei. Bet aš neturėjau ką pasakoti. Juk nebuvo aišku, kaip baigsis gydymas, kas laukia. Žinojo šeima, vaikai – jie juk mato, kad tėčio išvaizda pasikeitė, nuo jų nenuslėpsi.

Su draugais – taip pat. Iš pradžių maniau, kad jiems gal ir reikėtų pasakyti. Pamenu, kai teko D.Zvonkaus žmonai Katažinai paaiškinti, kodėl jos vyras plikai nusiskuto.

Katažina atvyko į studiją, pasakiau, dėl ko padarė. Ji, kaip ir keli kiti žmonės, sužinoję mano diagnozę, labai skaudžiai reagavo. Teko raminti, pasakoti, aiškinti.

Suvokiau, kad pasakęs tokį dalyką apie save žmogui sugadini dieną, nuotaiką.

Deivydui labai dėkingas, kad jis įsivėlė į tokią avantiūrą. Reikia koncertuoti, yra užsakymų, o plaukai dar neataugę. Tai ką daryti? Jis sutiko nusiskusti, kad būtų mažiau kalbų, nors ir man, ir jam žiauriai netinka plika galva“, – juokėsi Stano.

Išgirdęs, kad vėžys pasitraukė, dainininkas nepuolė svaidytis frazėmis, jog dabar į gyvenimą žvelgia visai kitomis akimis. Anot jo, kasdienis ritmas išliko toks pats – jis ir toliau paniręs į darbus, stengiasi kuo daugiau laiko skirti kūrybai.

„Žinoma, meluočiau sakydamas, kad požiūris visiškai nepasikeitė. Sveikai maitinuosi, bet tai stengiausi daryti ir anksčiau. Gyventi reikia taip, kad nereikėtų sau užduoti klausimo – ką darei ne taip?

Aš tiesiog gyvenu su dideliu džiaugsmu, gal kiek labiau vertindamas kiekvieną dieną ir akimirką. Norisi kuo daugiau gerų emocijų“, - šyptelėjo Stano.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.