J. Statkevičius apie Anapilin iškeliavusį J. Meką: „Lietuva nesugebėjo susimokėti už jo darbus“

Sausio 23-iosios rytą savo namuose į amžinybę iškeliavusio  menininko, filmų kūrėjo Jono Meko gedi ir Lietuvos kultūros, politikos ir pramogų verslo atstovai.

Juozas Statkevičius, Jonas Mekas, Oskaras Koršunovas.<br>J.Stacevičiaus, T.Bauro nuotr.
Juozas Statkevičius, Jonas Mekas, Oskaras Koršunovas.<br>J.Stacevičiaus, T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 10:53 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 11:27 AM

Mados dizaineris Juozas Statkevičius (50 m.) su portalo lrytas.lt skaitytojais sutiko pasidalinti prisiminimais apie  97-uosius metus ėjusį vieną žinomiausių XX amžiaus lietuvių menininkų, geriausiai žinomą dėl savo kino eksperimentų, dar vadinamu avangardinio kino pradininku. 

„Nuostabus žmogus! O kaip davėm garo Niujorke! Wow, nepamirštama, Jonas labai liūdėjo, kad padovanojo savo darbus Lietuvai, o šalis nesugebėjo apsimokėti pervežimo draudimo... Taip ir likom be Jono kūrybinio palikimo! Apmaudu, gėda – biurokratinė mūsų šalis nesupranta kultūros meno esmės!!! Myliu Joną! Tik kas jam iš to! Jis jau danguj... (kalba taisyta – Red. past.)“, – rašė J.Statkevičius.

Prisiminimu apie J.Meką feisbuke pasidalijo ir teatro režisierius Oskaras Koršunovas (49 m.).

„Kiekviena gyvenimo akimirka yra menas. Tai man kartą pasakė Jonas Mekas. O gal ir nepasakė. Gal tai pamačiau jo akyse. Rest in filming“, – paskelbęs nespalvotą kadrą, kuriame įamžintas filmavimo kamerą laikantis J.Mekas, rašė O.Koršunovas.

Žurnalistas, ilgametis LRT laidų vedėjas Ignas Krupavičius prisiminė susitikimą su J.Meku, kuris įvyko praėjusių metų rudenį Niujorke. 

„Praėjusį rugsėjį susitikome su Jonu Meku Niujorke „Art Book Fair“. Buvo pristatytas naujausias „Film Culture“ numeris. Atrodytų, Mekas skraidžiojo debesyse, jo mintys virsdavo žodžių verpetais.

Atsirėmęs į palangę jo sūnus viso susitikimo metu verkė. Graudinomės tada ir mes. Ne dėl to, kad kažkada teks vėl jau kitomis sąlygomis susitikti su Meku Lietuvoje, bet pirmą kartą gyvenime pasigailėjau, kad gimiau per vėlai.

Ilsėkitės ramybėje, Maestro, o mes čia toliau pasipešime dėl garbės...“ – pasidalinęs kadru, kuriame įamžintas autografą rašantis J.Mekas, rašė I.Krupavičius. 

Prisiminimu apie prieš beveik septynerius metus J.Meko namuose Niujorke įvykusį interviu pasidalijo kūrybininkė Rimantė Kulvinskytė-Miškinė-Eidukonė. 

„2012-ųjų gegužės 2. Niujorkas. Dėl uždaryto metro bėgom Bruklino tiltu, po to pasiklydom ir pavėlavom į interviu su Jonu Meku. Pavėlavom 2 valandomis! Bet radę namus vis tiek paskambinom į duris ir stovėjom tyliai nudelbę akis. Jonas duris irgi tylėdamas atidarė. Buvo piktas. Pasakė, kad dabar tylėsim, gersim vyną ir žiūrėsim „New York Knicks“ prieš „Miami Heat“. Vyną gamino jo bičiulis – fluxusistas iš Prancūzijos. 
– Va, tokį meną aš suprantu geriau nei „Fluxus“, – prisipažinau jau po kokio 5 gurkšnio. O gal antros taurės.
Jonas nusijuokė. 
– Gerai, tuomet pasikalbam – turėsiu jums daug ką paaiškinti.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.