LGBT eitynių fone – Petro Gražulio nuomonė: homoseksualumas yra liga?

Visą savaitę šalyje netilsta diskusijos dėl LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transeksualų) bendruomenės veiklos.

 P. Gražulis ir V. Simonko.<br> LR archyvo nuotr.
 P. Gražulis ir V. Simonko.<br> LR archyvo nuotr.
 Petras Gražulis.<br> LR archyvo nuotr.
 Petras Gražulis.<br> LR archyvo nuotr.
 Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko.<br> LR archyvo nuotr.
 Lietuvos gėjų lygos pirmininkas Vladimiras Simonko.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 8, 2019, 10:45 AM, atnaujinta Jun 8, 2019, 10:50 AM

Birželio 4-9 dienomis sostinėje vyksta „Baltic Pride“ 2019. Renginio metu Vilniaus gyventojai ir miesto svečiai turi progą apsilankyti įvairiose konferencijose, vakarėliuose.

Birželio 8-ąją maršrutu Bernardinų parkas-Lukiškių aikštė organizuojamos eitynės „Už lygybę!“ yra laikomos didžiausio LGBT renginio kulminacija.  

Nors bendruomenės siekį jos nariams reikalauti lygių teisių palaiko nemažai Lietuvos žmonių, toleranciją demonstruoja ne visi.

Vienas aršiausių LGBT bendruomenės kritikų politikas Petras Gražulis savo nuomonę išdėstė dieną prieš eitynes. Socialiniuose tinkluose jis nutarė pakomentuoti 1973-aisiais Jungtinėse Valstijose priimtą nuostatą homoseksualumo nebelaikyti liga.

„Štai kaip neleistinas nukrypimas vakar, nori tapti norma šiandien..... 1969 m., netrukus po studentų streikų Paryžiuje, įvyko smurtiniai susirėmimai su policija homoseksualų bare „Stonewall Inn“ Niujorke, o 1970 m. San Franciske prasidėjo masinės demonstracijos prieš Amerikos psichologų asociacijos nuostatas – homoseksualumo kaip psichinės ligos traktavimą.

Kasmet didėjantys mitingai ir suteikta galimybė aktyvistams (tarp kurių buvo ir veidą slėpęs gėjus psichiatras John Fryer) diskutuoti su psichiatrais galiausiai virto tokiu spaudimu, kad asociacija sutiko patvirtinti aktyvistų reikalaujamą naują asociacijos globėjų tarybos sudėtį, kurioje du trečdalius, taigi kvorumą sudarė homoseksualai.

Toks reikalavimas buvo pagrįstas ankstesnėse diskusijose iškeltu aiškinimu, jog homoseksualumo klausimus adekvačiai vertinti gali tik patys homoseksualai.

Naujai sudarytai globėjų tarybai priėmus rekomendacinį sprendimą dėl homoseksualumo normalizavimo, 1973 m. asociacija jam pritarė ir išbraukė homoseksualumą iš patologijų sąrašo.

Įdomu, jog priimant sprendimą nebuvo pasitelkta jokių naujų mokslinių faktų. Šiuo atveju tik visuomenės spaudimas lėmė pakeistą mokslinį statusą.

Kad naujas sprendimas nebūtų pakabintas ore, jį priimant pasiremta jau tuo metu 16 metų senumo buvusiu kairiųjų radikalų aktyvistės Evelyn Hooker tyrimu, nors lieka neaišku, kaip jis galėjo būti nepakankamas homoseksualumo normalizavimui 1956 metais ir tapti pakankamu 1973 m. demonstracijų kontekste“, – rašė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.