Vitalijaus Cololo netektimi naudojasi internetiniai sukčiai: ragina būti atidesniems

Pirmadienį visą Lietuvą sukrėtė liūdnos naujienos. Šalis neteko žymaus humoristo Vitalijaus Cololo ( 1974-2019). Vyras mirė atostogų metu Ispanijoje.

 V. Cololo ir internetinių svetainių apgaulingi straipsniai.<br> LR montažas.
 V. Cololo ir internetinių svetainių apgaulingi straipsniai.<br> LR montažas.
 V. Cololo.<br> LR archyvo nuotr.
 V. Cololo.<br> LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 6, 2019, 6:03 AM, atnaujinta Dec 6, 2019, 6:04 AM

Tačiau žinomais veidais besinaudojančioms internetinėms svetainėms tai ne motais. Jos, prisidengdamos humoristo mirtimi, renkasi sau auditoriją ir gali būti pavojingos vartotojams. Viena iš jų – refa.lt.

Socialinio tinklo paskyrose daugelis gali pastebėti reklamas ar straipsnius, kuriuose puikuojasi V.Cololo nuotrauka, o ir pavadinimas – traukiantis akį.

Vienas iš pagrindinių internetinės svetainės triukų – linksma V.Cololo nuotrauka, o šalia jos antraštė: „Vienas iš juokingiausių Cololo anekdotas... Tu visada išliksi mūsų širdyje“.

Kitas –  sulaukęs nemažai V. Cololo gerbėjų reakcijų –  „Paskutiniai Vitalijaus Cololo žodžiai šokiravo Lietuvos gyventojus...“. Atsidarius šį puslapį galime pamatyti linksmą velionio interviu su Mantu Bartuševičiumi, tačiau ten esantis turinys visiškai neatitinka antraštės.

Informacinių technologijų ekspertas Marius Pareščius naujienų portalui lrytas.lt pasakojo, kad tai yra pigus internetinių svetainių triukas ir noras surinkti kuo didesnę auditoriją.

„Puslapių gali būti visokiausių. Dalis jų yra su kažkokia informacija, kuri gali būti naudinga. Kaip pavyzdys, siūlo kažką nusipirkti ar investuoti.

Tačiau didžioji dalis yra apgaulingi puslapiai. Dalis iš jų yra virusus platinantys, dalis iš jų yra, kad jūs užeitumėt ir kažką nusipirktumėt, dalis siūlo investuoti į kažką neva didelio, gero naudingo. Išties nemažai žvaigždžių jau yra investavę...

Jie niekuo nesiskiria nuo to, kas yra jau kelis metus naudojami klikbaitiniai, didžiuliai puslapiai su praktiškai visomis mūsų žvaigždėmis.

Vienintelis niuansas yra tas, kad jiems kažkas iš Lietuvos padeda ir V.Cololo atvaizdą bei jo mirtį panaudoja tam, kad išpopuliarinti tą puslapį arba naudoti baneriuose.

Tai yra negerai“ , – naujienų portalui lrytas.lt situaciją komentavo IT specialistas.

Pasiteiravus kokią žalą jie gali padaryti vartotojui ir kaip tam užkirsti kelią, M.Pareščius atsakė:

„Pamačius tokius apgaulingus straipsnius, reikėtų apie juos pranešti kaip apie netinkamus, o patiems vartotojams būti atsakingesniems ir žiūrėti ant ko spaudžia.

Teoriškai jie visi gali būti virusų platintojai ir tam užkirsti kelią galima antivirusinėmis programomis, jas kasdien atnaujinti ir žiūrėti į kokius puslapius eini ir ką siuntiesi.

Net ir nekaltas atsisiųstas failas gali būti toks, kuris užkrės jūsų kompiuterį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.