Po apribojimų paskelbimo Lietuvoje – skirtingos žinomų žmonių reakcijos

Europoje siaučiantis koronavirusas atsiliepė ir Lietuvai. Kovo 13-ąją šalyje įsigaliojo nauji, mažiausiai dvi savaites galiosiantys apribojimai. Nuo penktadienio nevyksta vieši renginiai, sustabdoma vaikų darželių, mokyklų, universitetų veikla, uždaromi kino teatrai, sporto klubai.

 Žinomi žmonės išsakė savo nuomonę.<br> 123rf ir LR archyvo nuotr.
 Žinomi žmonės išsakė savo nuomonę.<br> 123rf ir LR archyvo nuotr.
 Mia.<br> LR archyvo nuotr.
 Mia.<br> LR archyvo nuotr.
 J.Liesis.<br> LR archyvo nuotr.
 J.Liesis.<br> LR archyvo nuotr.
 I.Stumbrienė su vyru Aivaru.<br> LR archyvo nuotr.
 I.Stumbrienė su vyru Aivaru.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Zabarauskas.<br> LR archyvo nuotr.
 R.Zabarauskas.<br> LR archyvo nuotr.
 M.Ivaškevičius.<br> LR archyvo nuotr.
 M.Ivaškevičius.<br> LR archyvo nuotr.
 D.Grybauskaitė.<br> LR archyvo nuotr.
 D.Grybauskaitė.<br> LR archyvo nuotr.
 D.Grybauskaitės sodo gėlės.<br> Soc. tinklų nuotr.
 D.Grybauskaitės sodo gėlės.<br> Soc. tinklų nuotr.
 D.Grybauskaitės sodo gėlės.<br> Soc. tinklų nuotr.
 D.Grybauskaitės sodo gėlės.<br> Soc. tinklų nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Mar 14, 2020, 1:14 PM, atnaujinta Mar 14, 2020, 3:50 PM

Naujienos sulaukė daugybės žinomų Lietuvos žmonių reakcijų. Vieni atsisuko į Seimo rinkimus, kiti – savo vaikus, dar kiti nevengė pajuokauti.

Štai, verslininkė Inga Stumbrienė išreiškė didelį palaikymą naujų apribojimų atžvilgiu.

„Aš palaikau tokias sankcijas, laikinai uždarant švietimo įstaigas, uždraudžiant masinius renginius. Apribodami keliones bent kažkiek galime sulėtinti viruso plitimą. Tačiau esminis faktorius yra pačių žmonių atsakomybė, labai svarbu neignoruoti PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos, – Red. Past.) rekomendacijų, laikytis itin kruopščios asmens higienos, o pajutus bent kokius negalavimo simptomus stengtis save izoliuoti nuo aplinkos.

Ir nesvarbu, ar tai korona virusas, ar kitas susirgimas. Apie tai šeimoje daug kalbame, ypač su vaikais“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė ji.

Kino režisierius Romas Zabarauskas savo nuomonę išsakė socialiniuose tinkluose. Apribojimus jis sugretino su spalio mėnesį vyksiančiais Lietuvos Respublikos Seimo rinkimais.

„Išgyvename krizę, o būtent krizės metu atsiskleidžia žmonių tikrasis charakteris. Šiemet dar turėsime ir rinkimus, tad puikus pasitikrinimas, ko verti mūsų politikai. Išsakysiu savo lūkesčius. Nedomina vienų valdžios atstovų arši kritika kitiems, perkelinėjant atsakomybę. Taip pat nedomina ego kelionę išgyvenantys patarėjai, vaizduojantys ministrus.

Domina išrinktų politikų konkrečios pastangos apsaugoti ne tik visuomenės sveikatą, bet ir ekonomiką. Ir vardan to galite dirbti, kad ir su didžiausiais politiniais oponentais.

Nes kai žlugs ekonomika, sveikatos niekam irgi nebus. Labai gerai supraskite – po laikino penkių savaičių uždarymo, kai kurios įmonės tiesiog nebeatsidarys. Kai kurie renginiai – jau niekada nebeįvyks.

Tad, mieli politikai, dirbkite ir galite mažiau dalintis apie savo bandymus feisbuke. Pasidalinsite jau padarytais sprendimais. Apie gerus darbus kaip nors sužinosime.

Tik matydamas realius darbus pasirinksiu už ką balsuoti rinkimuose ir bet kokios ankstesnės simpatijos, ar kitos temos nebebus prioritetinės. Viskas. Eikit dirbti“, – feisbuke gana griežtą toną uždavė žinomas vyras.

Dainininkas, mergaičių futbolo treneris Juozas Liesis sutiko plačiau papasakoti apie pirmąją savo paties reakciją sužinojus, jog Lietuvoje bus taikomos griežtesnės priemonės siekiant apsisaugoti nuo viruso. Grupės „B‘Avarija“ narys neslėpė – iš pradžių, ji apėmė sumaištis.

„Pradžioje – sumaištis, pasimetimas. Ką, kur, kaip daryti? Kur bus saugu man ir vaikams? Ar saugu bus mano mamai? Jai virš 60 metų. Štai tokie klausimai sukosi apie 3 valandas galvoje. Į juos atsakymo neradęs išėjau laukan ir vėjas, stiprus vėjas man atnešė dar krūvą klausimų – gal ir kiti su šiais klausimais susiduria?

Kaip ir kam galiu padėti? Juk galiu ir futbolo pradmenų pamokyti ir žmonėms, besiruošiantiems vestuvėms pamąstymų pažarstyti. Tai bandau prisiskambinti į Visuomenės sveikatos centrą, kad išsiaiškinčiau, ar neužkrėsiu mamos, prieš kelias savaites su vaikais esam grįžę iš vietų, kur virusas dabar jau paplitęs.

Gavęs atsakymą, kad viskas gerai pasiimsiu futbolo batelius, kamerą ir mikrofoną. Padarysiu ir pasidalinsiu „YouTube“ įrašais apie futbolo pradmenis – ko reikia ir kas gali padėti geriau lošti fulę pradedantiems (juk lauke laiką leisti ir saugu, ir sveika), įrašysiu kelias audio pasakas (pradžia yra „YouTube“ paskyroje „Pasakų Pasakos Pasaka“), kad turėtų ką namie poilsiautojai veikti ir, jei rasiu laiko, susisteminsiu patarimų šusnelę būsimiems jaunavedžiams – kaip padaryti jaukią, smagią šventę be vedėjo ir planuotojo. Žodžiu, virusas praeis, mes išgyvensime, o saviizoliacijos pasekmes tikrai pamatysime po 9 mėnesių. Tam turime ruoštis jau šiandien!

Tikrai šokas beldėsi išgirdus, kokių priemonių imasi Vilnius, tačiau matant, kas vyko Kinijoje ir vyksta Italijoje, supranti, kad arba daryti taip, arba nedaryti nieko. Sveikatą turime vieną, ją vieną turi ir mūsų tėvai. Turime ką saugoti“, – teigė jis.

Režisierius Marius Ivaškevičius pakvietė atkreipti dėmesį į medikus.

„Kol politikai maivosi prieš televizijos kameras, atsiimdami savo koronaviruso šlovės minutes, mūsų gydytojai toliau dirba be kaukių (respiratorinių), nes nusipirkti jų nėra kur, o pasirūpinti tuo nėra kam.

Mano abu tėvai gydytojai ir jiems kasdien tenka būti pačiame artimiausiame kontakte su ligoniais, nes vienas gydo akis, o kitas gerklę, ausis ir nosį. Jiems abiem virš septyniasdešimt ir tikimybė neužsikrėsti yra lygi stebuklui.

Atrodo, taip elementaru: pirmiausia apsaugoti tuos, kurie turės teikti pagalbą, kai pandemija smogs visa savo jėga. Bet realybėje jie niekam nerūpi“, – socialiniuose tinkluose įžvalgomis dalijosi režisierius.

Dainininkę Mią Viliją Pilibaitytę šia tema apima dvejopi jausmai.

„Mane apima dvejopi jausmai šiuo klausimu. Neturiu vieningos nuomonės. Kaip ir pritariu, kad reikia kovot su virusu, bet, kita vertus, tai čia kažkoks košmaras... Ir neaišku, kiek tai tęsis“, – sakė atlikėja.

Na, o prezidentės Dalios Grybauskaitės oficialioje feisbuko paskyroje penktadienį buvo pasidalinta gėlių nuotrauka.

„Mano sodo žiedai visiems, kad nebūtų liūdna karantino metu“, – rašė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.