Prakalbo Tenerifėje mirusio šefo D. Černiausko žmona: „Jį kremavo per mūsų vestuvių metines“

Tenerifėjė, Balandžio 14-ąją, netikėtai užgeso garsaus Lietuvių virtuvės šefo Dano Černiausko gyvybė. 50-mečiui vyrui namuose sustojo širdis.

 Dano Černiausko šeima.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Dano Černiausko šeima.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Černiauskų šeima.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Černiauskų šeima.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.
Danas Černiauskas.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Danas Černiauskas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Apr 21, 2020, 2:46 PM

Mirus D.Černiauskui, jo žmona Vigilija vos renka žodžius – šis skausmas sunkiai nupasakojams. Be tėvo liko Lietuvoje gyvenančios dvi vyresnėlės dukros iš pirmos santuokos, bendra jų su Vigilija dukrelė ir kiti artimieji.

Planavo šventę

„Atleiskit, šiuo metu tikrai nesu pasiruošusi apie tai kalbėti... Labai sunku ir skausminga. Gal sustiprėjus dvasiškai galėsiu pasakyti daugiau...“, – naujienų portalui lrytas.lt sakė Vigilija Černiauskienė.

Vietoj 11-ųjų vestuvių metinių Vigilija atsisveikino su savo vyru. Danas kremuotas būtent per turėjusią įvykti jaukią šventę.

„Jas planavom atšvęsti... Šiuo metu tikrai sunku kažką komentuoti, nes dar labai skaudu. Laikausi dėka draugės, kuri neatsitraukia ir perkraustė mus su dukrele pas save į namus. 

Begalinis palaikymas taip pat bendruomenės ir artimųjų bei draugų...“ – kalbėjo Vigilija.

Palaidos Lietuvoje

Tenerifėje šeima gyveno penkerius metus. Čia turėjo nuosavą verslą, kuriame buvo įsisukusi visa šeima.

Dėl visame pasaulyje įvesto karantino, šiuo metu laidojimai apsunkinti. Vigilija sako, kad ji su dukrele laukia skrydžio į Lietuvą – gimtinėje bus palaidotas Danas. Tačiau tiksli data nėra žinoma.

„Tikrai negaliu dabar pasakyt, nes yra dvi vyresnėlės dukrelės iš pirmos santuokos, brolis, sesuo, mama. Visiems labai didelis smūgis.

Dabar laukiam organizuojamo skrydžio gegužės pabaigoje. Jeigu pavyks, tuomet visa šeima nuspręsime, kur laidoti“, – tarstelėjo Vigilija.

Ištiesė pagalbos ranką

Apie D.Černiausko mirtį pranešė lietuvių Tenerifės bendruomenė „Casa Lituana de Tenerife“, kuri prašė ištiesti pagalbos ranką šeimai.

„Šeimą netikėtai užklupus nelaimei, reikalinga pagalba, tad kviečiame kas kiek galime prisidėti finansiškai, pervedant pinigus į bendruomenės sąskaitą. Surinktos lėšos bus naudojamos kremavimui (išlaidos siekia apie 1700€)“, – rašoma puslapyje.

Balandžio 16 dienos duomenimis, Černiauskų šeimai buvo paaukota 5517,56 eurų.

„Už kremavimo paslaugas yra sumokėta 1401,38 eurų. Likusi suma skirta kitoms būtinoms šeimos išlaidoms. Dėkojame už Jūsų pagalbą. Linkime stiprybės šiuo visiems nepaprastu metu“, – pranešė bendruomenė.

Lietuvis stebino turistus savo maistu

Danas vis nepaliaudavo turistų ir vietos gyventojų stebinti patiekalais, o neseniai išleido ir pirmąją receptų knygą.

D.Černiauskas, anksčiau dirbęs ne viename garsiame restorane įvairiose Europos šalyse, ruošęs vaišes aukščiausio rango svečiams, Tenerifėje ėmėsi kurti visai kitokią maisto kultūrą ir sulaukė pripažinimo. Susidaręs nemažas ratas gero maisto mėgėjų paskui lietuvį sekė į restoranus, kuriuose jis dirbo.

Potraukį gaminti maistą juto nuo mažens

Neseniai lrytas.lt interviu jis sakė, kad tai aukštaitės močiutės nuopelnas: lepindavo jį per atostogas blynais su spirgučių ir grietinės padažu arba lietiniais, susuktais su mėlynių uogiene ir svieste pakeptais kaimiškoje krosnyje.

„Man buvo gal septyneri, kai pirštus pirmą kartą suleidau į kietą miltų, vandens ir kiaušinių tešlą. Nežinau, kodėl, bet tai dariau paslapčia nuo tėvų. Miltai būdavo ne visai balti, todėl tešla išeidavo pilkoka. Sausainiai būdavo sausi, kieti, bet paties pagaminti, todėl ištirpdavo burnoje. Buvau paprastas sausainių kepėjas, kol spintelėje juos rado tėvai.

Tądien pakilau karjeros laiptais. Mano tėvai ėjo svarbias pareigas, vis neturėdavo laiko, o aš lankiau mokyklą po pietų, tad tapau jų asmeniniu virėju“, – apie pirmuosius darbus virtuvėje lrytas.lt praėjusį rugsėjį pasakojo iš Rokiškio kilęs D.Černiauskas.

Tad kai baigus mokyklą reikėjo pasirinkti kelią, Danas pasuko į maisto pramonės technologijų mokslus, vėliau baigė virėjų mokyklą. Įsidarbinęs vieno didelio viešbučių tinklo kompanijoje virtuvės šefu sparčiai tobulėjo ir kilo karjeros laiptais.

Gamino maistą žinomiems žmonėms

Dvejus metus iš eilės Danas ruošė kalėdinį stalą Lietuvos prezidentui – kepė antį, įdarytą džiovintais vaisiais. Vaišės įvairių šalių konsulams, ministrams, vakarienės žinomiems žmonėms – net neįmanoma suskaičiuoti, kas ir kiek kartų mėgavosi D.Černiausko patiekalais.

Kylant karjeros laiptais teko pakeisti ne vieną šalį ir miestą: kas porą metų su muzike žmona Vigilija ir dukterimis kraustydavosi vis kitur, ir taip – 10 metų.

„Užsienyje man dažniausiai teko dirbti atšiauriose šalyse – ten būnant ėmėme svajoti, kad norėtume įleisti šaknis kokioje nors šiltoje, saulėtoje šalyje. Visa šeima ėmė savarankiškai mokytis ispanų kalbos – kas po darbo, kas po mokslų“, – yra kalbėjęs D.Černiauskas.

Išsikraustė į lietuvių pamėgtą salą

Vieną dieną lietuvis šefas netikėtai sulaukė skambučio iš Tenerifės – naują restoraną atidarantys tautiečiai pasiūlė jam vadovauti virtuvei. Ilgai svarstyti nereikėjo.

Černiauskai su 3 dukterimis greitai persikraustė ir įsitvirtino saloje, kurią pažinojo iš atostogų.

Šiuo metu vyriausia duktė Marta gyvena ir dirba Vilniuje, yra išleidusi receptų knygą „Maistas gamtoje“. Vidurinė dukra Neda tapo naminių tortų karaliene. Ji lengvai ir su užsidegimu gamina nuostabius tortus.

„Pastaruoju metu buvo sunku atsiginti kaimynų, norinčių ištirpinti burnoje gabalėlį skaniausio torto. Vos prieš keletą savaičių duktė išskrido studijuoti į Pietų Korėją. Dabar siunčia fotografijas su keistu maistu lėkštėse“, – yra sakęs Danas.

Mažiausioji Danielė liko kartu su tėvais Tenerifėje.

„Septynerių ji su manimi gamino koldūnus kaip profesionali virėja, – dar viena dukra, paveldėjusia polinkį į maistą, didžiavosi D.Černiauskas. – Mažoji buvo pagrindinė mano receptų knygos patiekalų testuotoja. Jei vaiko receptoriai priima skonį, vadinasi, patiekalas daug žadantis ir jį norėsis gaminti dar ne kartą.“

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.