Koronavirusu persirgęs Jonas Sakalauskas: šis laikotarpis sunkus žmonėms dėl nežinomybės ir įtampos

Nuo dienos, kai Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) vadovas Jonas Sakalauskas sužinojo, kad serga koronavirusu, praėjo beveik keturi mėnesiai. Šiandien 38-erių vyras jaučiasi puikiai, nors mėnesį su klastingu virusu trukusi kova nebuvo lengva – gydymui pasitelktas papildomas deguonis, be to, Jonas buvo vienas pirmųjų, kuriam buvo taikytas gydymas persirgusiųjų kraujo plazma.

Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Jonas Sakalauskas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Nov 29, 2020, 1:09 PM

Lapkričio 7-ąją visuotinai įvestas karantinas pakoregavo įprastą J.Sakalausko dienotvarkę. Nors teatras užvėrė duris žiūrovams, darbai vyksta – vykdomi pertvarkymo darbai, ruošiamasi operos „Traviata“ premjerai.

„Paprastai dienos praeina teatre – būnu ofise, tiesa, stengiuosi kuo mažiau vaikščioti. Dauguma darbinių susitikimų vyksta nuotoliniu būdu – bendraujame skambučiais, naudojame vaizdo platformas, vengiame gyvo bendravimo. Intensyviai ruošiamės „Traviatos“ premjerai, ruošiame įspūdingą scenografiją – darbas sudėtingas, veikiame mažomis grupėmis, laiką skiriame darbui.

Solistai, choristai, orkestrantai, Kiek įmanoma, ruošiasi ir repetuoja namuose. Po truputį judame į priekį – negalime būti matomi pagrindinėje scenoje, tad laiką išnaudojame ir teatro pertvarkymui, ir naujos premjeros ruošimui, tvarkymuisi, tobulėjimui“, – apie antrojo karantino kasdienybę pasakojo LNOBT vadovas.

Antrasis karantinas kiek prilėtino kiekvieno iš mūsų gyvenimo tempą, bet šiuo laikotarpiu atsirado dar daugiau tų, kurie neigia koronaviruso egzistavimą.

J.Sakalauskas mano, kad kiekvienas turime teisę vertinti susiklosčiusią situaciją, bet tuo pačiu pridūrė manantis, kad šis laikotarpis sunkus žmonėms dėl nežinomybės ir įtampos.

„Yra skeptikų, yra žmonių, neigiančių viruso egzistavimą, bet, jeigu kažkam akivaizdus dalykas nėra akivaizdus ir reikia kažkokių įrodymų... neturiu ką jiems atsakyti. Su koronavirusu iš arti susidūriau ne tik aš, bet ir krūva žmonių mano aplinkoje.

Kiekvienas turi teisę vertinti, reikėtų papildomai saugotis, ar ne – tai asmeninis pasirinkimas, bet liga yra, o aš galiu kalbėti kaip to liudininkas.

Kasdien fiksuojamos mirtys, sunkūs ligos atvejai – kovojame su virusu, kuris sklinda be proto greitai. Galima saugotis, imtis visų priemonių, bet šis virusas yra labai skvarbus, nuo jo sunku pabėgti – medikai dirba, viskas šlubuoja, o kažkas tuo netiki – aš susirgau ir sunkiai.

Manau, kad žmonės jau yra pavargę nuo koronaviruso temos. Nematyti žmonių, artimųjų, nematyti kultūros – tai veikia žmones ir psichiškai.

Natūralu, kad daliai žmonių kyla priešingos reakcijos, dalis žmonių praranda ir savo verslus, pragyvenimo šaltinius.

Daugeliui žmonių valstybė padėjo, jiems pavyko išgyventi, atsitiesti per vasarą, bet yra ir tokių, kurie nesugrįžo į padėtį prieš viruso atsiradimą.

Ši liga, izoliacija stipriai paveikė ir finansiškai, ir psichologiškai, tad natūralu, jog reakcijų yra įvairių, reikia suprasti žmones, kad jie pavargo“, – svarstė J.Sakalauskas.

LNOBT vadovas pridūrė, kad šį laiką kiekvienas iš mūsų turėtume praleisti ne tik ramiau, bet ir laikantis visų įmanomų apsaugos priemonių.

„Liga plečiasi – pasaulyje tai yra viena pagrindinių problemų, tad reikia su ja kovoti. Galime mąstyti, ką norime, bet šiandien kovoja visas pasaulis – negalime ignoruoti globalios problemos. Jeigu leisime sau gyventi bet kaip, nestabdysime šios ligos, mūsų sienas uždarys – tiesiog negalime to leisti.

Šiuo laikotarpiu pagyvenkime kiek ramiau, nebūkime pasaulyje kaip nesusipratėliai, išsišokėliai, kurių ilgainiui pasaulio bendruomenė gali nesuprasti. Nesu teisėjas, Dievas, ar policininkas – neturiu teisės vertinti – bet jeigu žmonės nebijo rizikuoti ir nori eiti į parduotuves, o tai yra leidžiama...

Gerai, kai visuomenė yra brandi, saugo vieni kitus, bet nedrįstu vertinti kitų žmonių sprendimų. Kiekvieno situacija skirtinga, bet gyventi reikia ir toliau, pasaulis juda į priekį net ir tokiomis sąlygomis.

Juk vieni žmonės prižiūri vyresnio amžiaus tėvus, galbūt jie serga lėtinėmis ligomis – pats turiu nejauną mamą, tad nesinorėtų rizikuoti“, – svarstė J.Sakalauskas.

Koronavirusu persirgęs vyras palygino pirmąjį ir antrąjį karantiną. Jo nuomone, pavasarį buvo daug nežinomybės ir streso, o šįkart aiškumo daugiau.

„Vyksta judėjimas, tokioje situacijoje taip pat galima rasti balansą, nesustabdyti mokslo judėjimo. Manau, grūstis į parduotuves nereikėtų. Teatrams neleidžiama vykdyti veiklą net ir laikantis didžiausių įmanomų atstumų, visų apsaugos priemonių.

Užsidaro barai, restoranai, o žmonės vis tiek grūdasi į prekybos centrus. Yra alternatyvų – galima pasirinkti nuotolinį pristatymo būdą, reikėtų elgtis atsakingiau ir sąmoningiau, pagalvoti, kaip apsaugoti save ir kitus – nuo to tik geriau bus visiems“, – optimistiškai pokalbį pabaigė J.Sakalauskas.

Primena rekomendacijas

Sveikatos apsaugos ministerija primena rekomendacijos, kaip naudoti asmenines apsaugos priemones, rūpintis asmenine higiena:

  • Dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, ypač tose vietose, kur nėra galimybės išlaikyti saugaus (daugiau nei 2 metrų) atstumo nuo kitų asmenų ir vietose, kuriose sutinkami žmonės, su kuriais įprastai nebendraujama.
  • Laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę).
  • Kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, rankas muiluojant ne trumpiau nei 20 sekundžių. Jei nėra galimybės nusiplauti rankų, naudoti rankų antiseptikus (dezinfekavimo priemones). Vengti liesti neplautomis rankomis veidą, akis, nosį, burną.

Rekomendacijos, kaip išlaikyti socialinį atstumą:

  • Apsvarstyti su darbdaviu galimybę karantino metu dirbti nuotoliniu būdu. Turintiems ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių (pvz., karščiavimas, sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) likti namuose ir konsultuotis Koronos karštąja linija tel. 1808 arba susisiekti su savo šeimos gydytoju konsultacijai nuotoliniu būdu.
  • Lankantis parduotuvėse, vaistinėse, turguose, kitose viešose atvirose ir uždarose vietose laikytis saugaus, ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. Žmonėms, kuriems yra privaloma izoliacija, griežtai laikytis izoliavimo taisyklių visą izoliavimo laikotarpį.

Rekomendacijos, kaip rūpintis aplinkos higiena:

  • Dažnai vėdinti patalpas, ypač tas, kuriose būna didesnis srautas skirtingų žmonių, pvz., darbovietėje, daugiabučių laiptinėje ir pan.
  • Kasdien valyti dažnai naudojamus paviršius gyvenamojoje ar darbo vietoje, pvz., durų rankenas, laiptinės turėklus, elektros jungiklius, pultelius, šaldytuvo rankenas ir kt. Valyti įprastu muilu ar įprastiniais paviršiams skirtais valikliais.

Rekomendacijos, kaip tinkamai naudoti veido kaukes:

Kaukę reikia užsidėti kruopščiai, kad pilnai dengtų burną ir nosį; Dėvint kaukę, negalima jos liesti rankomis; Nusiimant kaukę, negalima liesti rankomis pačios kaukės, tik raištelius; Nusiėmus kaukę arba ją palietus, reikia nusiplauti rankas; Reikia pakeisti kaukę nauja, kuomet dėvimoji tampa drėgna; Vienkartinių kaukių pakartotinai naudoti negalima, panaudotas po kiekvieno naudojimo reikia išmesti.

Projektas finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo lėšomis, kurį administruoja LR Sveikatos apsaugos ministerija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.