Žinomi žmonės pasipiktino švilpimais Sausio 13-osios minėjime: „Galvoj netelpa“

Nepriklausomybės aikštėje prasidėjęs Sausio 13-osios minėjimas virto šūksniais ir švilpimais. Prie renginio prisišliejo keli tūkstančiai mitinguotojų, nusistačiusių prieš galimybių pasą, COVID-19 skiepus ir kitus valdžios sprendimus. Skaičiuojama, kad protestuotojų prie Seimo iš viso galėjo būti apie 2,5 tūkst. Apie tai galite skaityti čia.

 Saugirdas Vaitulionis, Skirmantas Malinauskas ir Andrius Užkalnis.
 Saugirdas Vaitulionis, Skirmantas Malinauskas ir Andrius Užkalnis.
Kazimieras Likša.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Kazimieras Likša.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Monika Vaičiulytė.<br>R. Neverbickas
Monika Vaičiulytė.<br>R. Neverbickas
Monika Vaičiulytė.<br>Asmeninio albumo ir LR archyvo nuotr.
Monika Vaičiulytė.<br>Asmeninio albumo ir LR archyvo nuotr.
Lina Anušauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lina Anušauskienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Andrius Užkalnis.
Andrius Užkalnis.
Andrius Užkalnis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Andrius Užkalnis.<br>V.Skaraičio nuotr.
Saugirdas Vaitulionis.<br>T.Bauro nuotr.
Saugirdas Vaitulionis.<br>T.Bauro nuotr.
Saugirdo Vaitulionio kvapo pristatymas / Saugirdas Vaitulionis.<br>kiti
Saugirdo Vaitulionio kvapo pristatymas / Saugirdas Vaitulionis.<br>kiti
Saugirdas Vaitulionis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Saugirdas Vaitulionis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Skirmantas Malinauskas.
Skirmantas Malinauskas.
Skirmantas Malinauskas.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>Pr. siuntėjų nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Skirmantas Malinauskas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jan 13, 2022, 2:56 PM

Tik prasidėjus renginiui, ant scenos užlipo aukščiausi šalies vadovai. Jie buvo pasitikti garsiu švilpimu, signalinių dūdų pūtimu, būgnų griausmais ir skanduotėmis „Gėda!“, „Gėda!“. Skanduotės ir švilpimas itin suintensyvėjo ceremonijos vedėjui Gintarui Mikalauskui paprašius laikytis pandemijos saugumo reikalavimų, gerbti laisvės gynėjų atminimą.

Laisvės gynėjų dienos minėjimas tapo protestu. Tai papiktino žinomus šalies žmones. Savo nuomone jie suskubo dalintis socialiniuose tinkluose.

„Per visus mūsų nepriklausomybės ir laisvės metus, aš nežinau ar buvo didesnis kovotojų už laisvę atminimo išniekinimas, nei šiandieninis padugnių klykavimas ir žviegimas prie Seimo. Kitas dalykas, o čia man vienam neatrodo normalu per sausio 13-ąją išduoti leidimą antivalstybiniam mitingui? Galvoj netelpa, dievaži“, – rašė marketingo specialistas Saugirdas Vaitulionis.

„Nuoširdžiai gaila, kad ir valstybiniai paminėjimai tampa maršistų pagiežos liejimo aikštele. Iš tribūnos kalbama apie Laisvės premiją, o jie rėkia „gėda“, švilpia . Premijos laureatė kalba ir graudinasi tuo pačiu metu. Nežinau, dar niekad taip nebuvo gėda už juos...“ – dalijosi politiko Arvydo Anušausko žmona Lina Anušauskienė.

„Jei tarp mano Fb draugų/sekėjų yra tokių, kurie palaiko visą tą triukšmą/riksmus pagerbiant Sausio 13-osios aukas ir kovotojus už Laisvę, prašau apleisti mano feisbuką. Nesvarbu, kokių mes politinių pažiūrų, medicininių pasirinkimų, skirtingų nuomonių – čia ta riba, kurios aš netoleruoju.

Po kurios aš nenoriu turėti nieko bendro su tokiais žmonėm. Tai nėra apie Laisvę. Ir jokių diskusijų nebus su tais, kurie nemato skirtumo tarp realių žmones traiškančių tankų ir šio meto nesusikalbėjimų. Ps. šitą taikau ir tiems, kurie ten nestovite, bet kasdien laikinate, širdutinate viso šito skatintojus (taip, feisbukas rodo jūsų simpatijas). Atsekite/atdrauginkite, prašau. Su Laisve visus! Ir žemai lenkiuos prieš tuos, kurie ją mums dovanojo. Kokie išties mes nepaprastai laimingi!“ – nusivilimo neslėpė aktorė Monika Vaičiulytė.

„Žiūriu Viktorijos Čmilytės-Nielsen ir Ingridos Šimonytės kalbas. Ir tiesiog noriu pasidžiaugti jūsų stiprybe šiandien. Atlaikyti tokius šauksmus ir nepasiduoti jiems reikia daug stiprybės. Ačiū už tai“, – rašė dainininkas Kazimieras Likša.

„Šimonytė teisi. Taip, mes laisvę tada gynėme ir dėl šiandieninių antivakserių, lukašenkos palaikytojų, vatinių ir šeimamaršių – dėl visų tų švilpiančių ir dar švilpsiančių. Dėl urvinių homofobų, janutienių, dėl orlausko teisės pasakoti anekdotus ir dėl dambrauskinių dainų, dėl venckienių ir dėl gustukų ir vėgėlių ir dėl basų mamų ir dėl paksų. Jie niekada nepadėkos, bet tikrai nereikia. Kirmėlės irgi Dievo kūriniai, kaip ir šiukšlynų žiurkės. Tegul jiems būna šiltos jų purvo balos ir dosnūs jų šiukšlių konteineriai. Laisvė sunki ir ji niekada negyvena be darbo ir kovos, kuri niekada nesibaigia. Lengvas ir paprastas yra tik gyvenimas vergovėje arba baudžiavoje. Todėl tešvilpia: tuščios galvos gerai aidi“, – svarstė žurnalistas Andrius Užkalnis.

„Kažkas turi apginti prezidentą. Jūsų ekscelencija, suprantu, kaip gėda jums buvo matyti savo fanklubą šiandien prie Seimo. Suprantu, kaip nejauku kalbėti tyloje, kai ta pati minia net ir Gedulo bei vilties dieną rėkia kalbant Vyriausybės ir Seimo vadovams.

Suprantu, kaip baisu žiūrėti į tuos pykčio perkreiptus veidus ir suprasti, kad esi šių žmonų autoritetas, bet nedarai nieko, kad situaciją suvaldytum.

Aš pamenu berniuką, kuris žliaugiant lietui toliau drebėdamas dainavo, kai prezidentas ir pirmoji ponia prisidengę skėčiu pasakojo apie gerovės valstybę.

Buvo beveik taip pat gėda, kaip šiandien, kai šalį gynę patriotai atsistojo palaikyti kalbančios ministrės pirmininkės, bet prezidentas liko sėdėti, nes baubianti minia nesupras.

Aš suprantu, kad tai ne jūsų pasirinkimai ir kažkas jus įvelia į štai tokias provokacijas. Negali šviesus, išsilavinęs, vakarietiškai mąstantis žmogus pats susikurti tokių situacijų. Stiprybės ir nepasiduokite! Tauta jumis tiki“, – dalijosi žurnalistas Skirmantas Malinauskas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.