Edgaras Lubys išvydo, kaip žaidžiančio berniuko mama jam tėškė antausį: „Kieno tai palikimas? Sovietmečio?“

Atlikėjas ir dviejų vaikų tėvas Edgaras Lubys po praleisto savaitgalio su šeima pajūryje savo feisbuko paskyroje pasidalino įrašu aktualia tema apie vaikų auklėjimą. Pastebėjęs, kaip vaikų žaidimo aukštelėje žaidžiantis berniukas buvo sudrausmintas antausiu iš mamos, nusprendė netylėti ir pasielgė labai pilietiškai – nuėjo pasikalbėti asmeniškai su berniuko mama.

Edgaras Lubys su žmona Živile Vaškyte.<br>D.Umbraso nuotr.
Edgaras Lubys su žmona Živile Vaškyte.<br>D.Umbraso nuotr.
EUROVIZIJA Edgaras Lubys<br>T.Bauro nuotr.
EUROVIZIJA Edgaras Lubys<br>T.Bauro nuotr.
Živilė Vaškytė<br>D.Umbraso nuotr.
Živilė Vaškytė<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 30, 2023, 10:26 AM

Vaikų auklėjimas ir bausmių skyrimas kaip ir visais laikais kelia sunkumų daugeliui tėvų. Nors pastaraisiais metais žmonės vis griežčiau žiūri į vaikų mušimą ir pastebėję galimus smurtavimo atvejus prieš mažamečius kreipiasi į Vaiko teisių tarnybą, tačiau ne visi tėvai yra pasiruošę atsisakyti šio sovietmečio palikimo – „beržinės košės“.

Tėvai nesidrovi vaikų drausminti fiziškai net ir viešose erdvėse, tokią situaciją pastebėjęs Edgaras Lubys pasidalino pasakojimu bei raginimu kuo greičiau atsisakyti fizinių bausmių ir mylėti vaikus besąlygiškai.

Atlikėjas, kol šeima dar miegojo, nusprendė išvesti šunį ir pamedituoti terasoje, tačiau tai, ką išvydo, sukėlė labai nemalonius jausmus visai dienai:

„Mama visiškai lygioj vietoj, vyresnėliui kokių 7–8erių sūnui, tėškė riebų antausį su garsu. Garsu, kuris nuaidėjo mano krūtine ir sukėlė kažką, ko nuryti jau nebegaliu visą dieną.

„Ko čia rėki?“ – iškošė Motina. „Mokykloje irgi taip rėkauji?“

„Nu nusiramink.“ – atsargiai tarstelėjo Tėvas vaikų Mamai, periferiškai tarsi pasitikrindamas, ar aš mačiau situaciją. Vaikas susigūžė ir jo nerūpestingas, linksmas veidukas persimainė..“

„Nuėjau. Prie durų neramiai stovyniavau gal penkias minutes, svarstydamas nuo ko pradėti pokalbį. Pasibeldžiu. Girdžiu moterišką balsą „Prašom, užeikit“. Hmm.. na ok užeinu. Ant sofos sėdi ta pati moteris ir šaldo veiduką jaunėliui. „Sveiki, aš Jūsų kaimynas. Ar kas nutiko?“ – bandau pradėti pokalbį. „Aij prasiskėlė lupą su paspirtuku“. Viduje milisekundiškai imu abejoti ta versija, na bet ok. Galbūt.

„oij labai apgailestauju, bet matot noriu pakalbėti tokiu ne itin maloniu klausimu.“ – bandau įvest į temą mamą. „Taip?“ „Matot, visai neseniai kieme aš mačiau kaip Jūs sudavėt savo sūnui ir tai privertė mane pasijausti labai blogai. Labai prašau, nesielkite taip.“ Mama greit susivokė ir jau nedrąsiai: „Taip, na Jūs matėt tik kartą.. mes pasikalbėjome apie tą situaciją. Aš irgi labai pergyvenu“

Toks tarsi pasiteisinimas tarsi ne. Bet akivaizdžiai suprantu, jog kartas ne pirmas ir reguliarus, kažkodėl taip man pasufleruoja mano „vidinis lokatorius“. „Suprantu.

Matot, man 40, mano mama elgėsi taip pat kaip Jūs dabar, galite pabandyti atspėti koks mano santykis su mama dabar.“ – bandau nupiešti netolimą ateitį pašnekovei, mintyse man stoja užrašas „ it’s complicated“.

Iš veido nuskaitau, kad kažką joje paliečiau.. „ Taip, mano tėvai elgėsi irgi taip pat“– atsako Ji. „Bet Jūs taip nesielkite. Pagaukite save tame ir nesielkite.“ „ Ačiū Jums.“– atsako mama. „iki pasimatymo… Nebedarykite taip.“– baigiu pokalbį.“

Įrašę dviejų vaikų tėvas taip pat samprotavo iš kur šis įprotis mušti vaikus ir kodėl mes kaip išsilavinusi visuomenė negalime to išvengti:

„Grįžęs pas savo šeimą, visą dieną kontempliuoju situaciją. Kieno tai palikimas? Sovietmečio? Nepragydytų žaizdų? Kodėl? Iškart noriu pasakyti, kad netikiu tokiomis auklėjimo priemonėmis kaip „šventas dirželis“ ar „beržinė košė“. Brangūs tėveliai, gykime lauk iš šios auklėjimo „kultūros“. Saugokime savo vaikus. Mylėkime juos kiek galime besąlygiškai, jie greit užaugs ir pasaulis jiems atrodys toks, kokį mes jiems parodėme.“

Naujienų portalas lrytas.lt primena, kad 2017 metais susirinkę į neeilinę sesiją Seimo nariai vieningai pritarė nuostatai, kad būtų uždraustas bet kokios formos smurtas prieš vaikus – visi 117 Seimo narių balsavo „už“. Priimtas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas draudžia vaikams taikyti fizines bausmes. Jame taip pat apibrėžtos smurto rūšys: fizinis, psichologinis, seksualinis ir nepriežiūra.

Specialistų teigimu, teigiamų pokyčių naujasis įstatymas turės tiems į smurtavimą linkusiems asmenims, kuriuos dar gali paveikti prevencija, o štai niekaip neatsikratančius įpročio auklėti vaikus rykšte tėvus akylai stebės vaiko teisių apsaugos tarnybos.

Nuolat auganti pranešimų apie smurtą prieš vaikus statistika rodo, kad visuomenė vis mažiau toleruoja smurto faktus, o ir kaimynai nebus tokie atlaidūs – požiūrio „jų vaikas – ką nori, tą ir daro“ laikai baigėsi.

Daugiau informacijos apie vaiko teisių apsaugą ir pagalbą galite rasti nacionalinėje interneto svetainėje: https://vaikoteises.lrv.lt/ arba nemokamu tel. 8 800 10 800

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.