Turkijos teismas nuteisė kurdų lyderį kalėti 42 metus

Ketvirtadienį Turkijos teismas nuteisė buvusį prokurdiškos partijos HDP lyderį kalėti 42 metus už jo tariamą vaidmenį per smurtinius 2014 m. protestus, kilusius džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ užvaldžius Sirijos Kobanės miestą.

R. T. Erdoganas.<br>EPA-ELTA nuotr.
R. T. Erdoganas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 16, 2024, 9:03 PM

Jau nuo 2016 m. kalintis 51 metų Selahattinas Demirtasas, du kartus prezidento Recepo Tayyipo Erdogano varžovas per rinkimus, buvo nuteistas už dešimtis nusikaltimų, įskaitant valstybės vienybės ir šalies vientisumo griovimą. Sostinės Ankaros pakraštyje esantis Sinkano teismas taip pat nuteisė buvusį HDP pirmininką Figeną Yuksekdagą kalėti 30 metų ir tris mėnesius, pranešė privatus transliuotojas NTV ir teisių grupė MLSA.

Bylos prieš buvusius Liaudies demokratų partijos (HDP) narius, įskaitant S. Demirtasą ir F. Yuksekdagą, susijusios su vienu juodžiausių epizodų per daugiau nei dešimtmetį trunkantį karą Sirijoje. 37 žmonės žuvo per smurtines demonstracijas prieš Turkijos kariuomenės neveiklumą, „Islamo valstybei“ puolant daugiausia kurdų gyvenamą Šiaurės Sirijos miestą. Mūšiai buvo regimi iš Turkijos kitoje sienos pusėje, daugelis šalies kurdų bendruomenės narių mano, kad armija prisidėjo prie kilusios humanitarinės katastrofos. Džihadistus iš Kobanės 2015 m. sausį išvijo JAV remiami Sirijos kurdų kovotojai, Turkijos laikomi teroristais.

2023 m. duodamas parodymus S. Demirtasas vadino bylą „keršto“ procesu. „Nėra jokių įrodymų prieš mane. Tai yra politinio keršto byla (...) visi esame politiniai įkaitai“, – sakė jis.

S. Demirtasas nuo 2016 m. sėdi kalėjime vakariniame Edirnės mieste. Jam gresia daugybė su terorizmu susijusių kaltinimų. Vakarų vyriausybės tai laiko R. T. Erdogano susidorojimu su politiniais oponentais. Europos Žmogaus Teisių Teismas ne kartą ragino jį paleisti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.