G. Nausėda sako žinantis, kas paskatintų gimstamumą regionuose: „Iššūkiai taptų ne tokie aštrūs“

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad, jei Seimas ūtų priėmęs jo siūlomą papildomą neapmokestinamųjų pajamų dydį (PNPD) bei įvestų kitų mokestinių lengvatų vaikus auginančioms šeimoms, tokiu atveju pagerėtų gimstamumas regionuose.

G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
G.Nausėda.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

2024-05-16 17:14, atnaujinta 2024-05-16 17:17

„Turime tikrai nemažai pasiūlymų – vienas iš svarbiausių (...) yra šeimos mokesčių lengvatos, papildomo NPD (neapmokestinamųjų pajamų dydžio – ELTA) už kiekvieną vaiką nustatymas, kuris sudarytų daugiau nei 1000 eurų per metus arba 87 eurus per mėnesį“, – žurnalistams lankydamasis Jonavoje ketvirtadienį kalbėjo G. Nausėda.

Anot prezidento, lengvata būtų teikiama tiek tiems tėvams, kurie pajamas gauna pagal darbo sutartį, tiek dirbantiems pagal individualios veiklos (IV) pažymėjimą. Valstybės vadovas taip pat pažymėjo, kad tarp Prezidentūros siūlymų yra ir lengvata vaikams už tarpmiestinį transportą mokėti pusę kainos, taip pat galimybė šeimoms savaitgaliais tarpmiestiniu transportu keliauti pigiau.

„Labai svarbu, kad šeimos jaustųsi saugios. Negalėčiau pasakyti, kad šiandien finansinių iššūkių netrūksta. Be abejo, jų yra ir tikrai reikia padaryti viską, kad šeimos,  ypač daug vaikų turinčios šeimos, jaustųsi tvirčiau. Valstybės parama ir pagalba tikrai yra reikalinga“, – sakė G. Nausėda.

Jo teigimu, pagerinus ekonomiškai sudėtingas sąlygas, kuriomis tėvai augina vaikus, bus išspręstos ir demografijos problemos regionuose.

„Tie (iššūkiai – ELTA) taptų ne tokie aštrūs ir tikrai lengviau būtų įgyvendinti mūsų numatomas sveikatos apsaugos, švietimo reformas“, – sakė prezidentūros vadovas.

Praėjusių metų spalį prezidentas Seimui teikė Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) įstatymo pataisas, kuriose buvo numatytas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD) šeimoms. Prezidentas siūlė, kad PNPD už vaiką per mėnesį siektų 87 eurus, per metus – 1044 eurus. Tuo metu parlamentas šias įstatymo pataisas atmetė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.