Bloga žinia Rusijai: skelbia, kas įvyko su į Ukrainą paleistomis Š. Korėjos raketomis

Ukrainos generalinė prokuratūra atskleidė, kad maždaug pusė Šiaurės Korėjos raketų, kurias Rusija 2024 m. gruodžio-vasario mėn. paleido į Ukrainą, sprogo atmosferoje, rašo „Defence Blog“.

Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimas.<br>AFP nuotr. (Asociatyvinė nuotrauka)
Šiaurės Korėjos balistinės raketos paleidimas.<br>AFP nuotr. (Asociatyvinė nuotrauka)
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 8:41 AM, atnaujinta May 8, 2024, 8:48 AM

Ukrainos atlikto tyrimo metu buvo analizuojamos 21 iš 50 Šiaurės Korėjos balistinių raketų, kurias Rusija paleido per du mėnesius, nuolaužos, siekiant įvertinti Maskvos bendradarbiavimo su Pchenjanu keliamą grėsmę.

„Maždaug pusė Šiaurės Korėjos raketų nukrypo nuo užprogramuotų trajektorijų ir sprogo ore; tokiais atvejais nuolaužos nebuvo rastos“, – teigiama prokuroro pranešime.

Paskutinis užfiksuotas Rusijos raketų „KN-23“ („Hwasong-11“) panaudojimas buvo vasario 27 d. Nuo 2023 m. gruodžio 30 d. dėl raketų smūgių Ukrainoje iš viso žuvo 24 žmonės, dar 115 buvo sužeisti. Ukrainos generalinė prokuratūra nenurodė, ar kuri nors iš raketų buvo perimta priešlėktuvinės gynybos sistemų.

Gegužės 1 d. Ukrainos strateginės komunikacijos ir informacijos saugumo centras prie Kultūros ministerijos „Telegram“ tvirtino, kad Rusija Ukrainoje vykdo Šiaurės Korėjoje pagamintų raketų bandymus.

„Rusija Ukrainoje bando Šiaurės Korėjos raketas taip pat, kaip bandė Iranui skirtas raketas „Shahab“, prieš jas panaudojant prieš Izraelį“, – sakoma pareiškime.

Sausio pradžioje JAV nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby pareiškė, kad Rusija 2023 m. gruodžio 30 d., taip pat 2024 m. sausio 2 ir 6 d. sudavė smūgius Ukrainai naudodama Šiaurės Korėjos balistines raketas.

Sausio 6 d., Baltųjų rūmų duomenimis, Rusija dar kartą paleido kelias Šiaurės Korėjos raketas į Ukrainą.

Pietų Korėjos atstovas Jungtinėse Tautose Hwangas Joon-kookas tvirtino, kad Šiaurės Korėja naudoja Ukrainą kaip „poligoną“ balistinėms raketoms, galinčioms nešti branduolines galvutes, išbandyti.

Sausio 11 d. Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas paskelbė, kad generalinė prokuratūra gavo pirminių įrodymų, jog Rusija naudoja Šiaurės Korėjos raketas.

Šiaurės Korėja atmetė JAV kaltinimus dėl Rusijos aprūpinimo balistinėmis raketomis, skirtomis karui prieš Ukrainą, kaip „nepagrįstus“, rašo „Defence Blog“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.