Smuikininkės Dalios Dėdinskaitės karjeroje – reikšmingas posūkis

Viena žymiausių dabartinės kartos Lietuvos smuikininkių Dalia Dėdinskaitė laimėjo Estijos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisterės konkursą ir nuo lapkričio gyvens tarp Vilniaus ir Talino. Ten praėjusią savaitę ji jau „pasimatavo“ naujas pareigas ir prisistatė orkestrui bei publikai: koncertavo pilnutėlėje beveik 900 vietų Estijos koncertų salėje. 

D.Dėdinskaitė.<br>Teeto Raiko nuotr.
D.Dėdinskaitė.<br>Teeto Raiko nuotr.
D.Dėdinskaitė.<br>Teeto Raiko nuotr.
D.Dėdinskaitė.<br>Teeto Raiko nuotr.
D.Dėdinskaitė.<br>Teeto Raiko nuotr.
D.Dėdinskaitė.<br>Teeto Raiko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-05-08 10:06

„Kovo mėnesį grojau pretendentų į šias pareigas perklausoje. Joje dalyvavo žinomi muzikantai iš Latvijos, Suomijos, Kanados, – tarptautinis kontingentas. Ir orkestro sudėtis palyginti marga; jame groja atlikėjai iš Italijos, Kinijos, Pietų Korėjos, Australijos,“ – pasakoja Dalia Dėdinskaitė, su orkestru ir jo meno vadovu bei vyriausiuoju dirigentu Olariu Eltsu per savaitę parengusi didelio publikos dėmesio sulaukusią programą. 

Koncerte įvyko estų kompozitoriaus Rasmuso Puuro Simfonijos premjera, skambėjo Roberto Schumanno Konzertstück keturioms valtornoms ir orkestrui bei Johanneso Brahmso Ketvirtoji simfonija. Likus valandai iki koncerto, vadinamajame preconcert, ji su naujais kolegomis pagrojo Felixo Mendelssohno Styginių okteto pirmąją dalį ir buvo pristatyta publikai.

Vakaras buvo labai sėkmingas, jame apsilankė ir Estijos prezidentas Alaras Karisas. 

Smuikininkė prieš porą metų paliko Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro koncertmeisterės pareigas ir užsiėmė kameriniu muzikavimu, tad po pauzės grįžti į didelį kolektyvą buvo labai įdomu. „Savaitė – graži, sklandi, sėkminga, mane tikrai šiltai sutiko“, – pasakoja D. Dėdinskaitė. Estijos nacionalinio simfoninio orkestro muzikantams ji jau pažįstama – prieš metus buvo pakviesta su šiuo kolektyvu parengti vienos programos. Tąsyk tam ryžosi, nes gerai pažįsta čia dirbančią žinomą estų smuikininkę Triin Ruubel, su kuria dalinsis koncertmeisterių pareigas. 

„Koncertmeisterio darbas man labai įdomus, patinka bendrauti su dirigentais, solistais, be to, ten – plačios galimybės, įdomios partitūros“, – pasakoja D. Dėdinskaitė. Po darbingos vasaros nuo lapkričio ji dvi savaites per mėnesį praleis Taline. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.