Gydymo įstaigoje balsuoti norėjusią moterį pribloškė pamatytas vaizdas – VRK paaiškino, kas įvyko

Antradienį prasidėjus tris dienas truksiančiam išankstiniam balsavimui prezidento rinkimuose ir referendume dėl pilietybės išsaugojimo, pradėjo kilti ir pirmieji balsavimo nesklandumai.

Rinkimai.<br>T. Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>T. Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>T. Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>T. Bauro nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 5:10 PM

Gydymo įstaigoje savo balsą atiduoti norėjusi moteris naujienų portalui lrytas.lt pasakojo tokios galimybės negavusi, be to, išvydusi pasitikėjimo visiškai nekeliantį vaizdą.

Tuo metu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) paaiškino, kokia tvarka taikoma specialiuosiuose punktuose balsuojant iš anksto, ir patikino, kad moteris savo pilietinę valią galiausiai išreiškė sėkmingai.

Vaizdas nustebino

„Esu atvažiavusi iš kito miesto, ligonis, ir dabar jaučiuosi taip, kad iš manęs atėmė teisę balsuoti. Arba turėsiu sekmadienį pabėgti iš gydymo įstaigos tam, kad galėčiau pabalsuoti“, – savo patirtimi su naujienų portalu lrytas.lt pasidalino skaitytoja Aistė.

Moteris pasakojo, kad reabilitacijos centro Palangos „Linas“ darbuotojai visus informavo, kad norintieji balsuoti rinkimuose turi užsiregistruoti – ji taip ir padarė, tačiau trečiadienį iš ryto moteris prabalsuoti negalėjo.

Rinkimų komisijos nariai moteriai pranešė, kad jos nėra rinkėjų sąrašuose, todėl nėra ir jos balsavimo biuletenio.

Moteris iš karto kreipėsi trumpuoju VRK numeriu, tačiau telefonu atsiliepusi darbuotoja, Aistės teigimu, „nežino nei ko aš noriu, nei ko klausiu, tik pasakė, kad susisieks“.

Visgi, ne ką mažiau Aistę nustebino tai, kaip gydymo įstaigoje buvo organizuojamas balsavimas.

„Nėra nė vieno balsavimo stebėtojo, balsavimo dėžė, į kurią reikėtų mesti visus biuletenius su užklijuotais vokais, yra tiesiog paprasta, kartoninė, atvira dėžė. Nėra jokio konfidencialumo, kad galėtum ramiai prabalsuoti, nes iš vienos stalo pusės yra uždengta, o iš kitos pusės gali žiūrėti į tave, ką ten pieši. Ligoniams, kurie yra po operacijos, stalai iš viso nepritaikyti“, – vardijo ji.

Moteris pasakojo išgirdusi komisijos nario pažadą, kad jos balsavimo biuletenį dar išspausdins ir atveš, tačiau pats balsavimo organizavimas, anot jos, jau kelia abejonių.

„Nežinau, ar gausiu balsavimo biuletenį, ar ne – ir net nepasitikiu, kad į tokią kartoninę dėžę įmes mano voką. Kur jis nueis?“ – savo abejones išsakė moteris.

Reikalavimai – kitokie

Tuo metu VRK atstovė Indrė Ramanavičienė detaliai paaiskino situaciją Palangos „Lino“ sanatorijoje ir tai, kokia tvarka yra taikoma specialiuosiuose punktuose balsuojant iš anksto.

Kaip nurodė VRK atstovė, dėl pagrįstų priežasčių balsuoti negalintiems atvykti rinkėjams yra sudaromos sąlygos balsuoti jų buvimo vietose. Gegužės 8–10 dienomis organizuojamas balsavimas ligoninėse, socialinės globos ir rūpybos įstaigose, kariuomenės vienetuose ir bausmių atlikimo vietose, iš kurių likus ne mažiau kaip 2 dienoms rinkimų komisija gauna toje konkrečioje įstaigoje pageidaujančių balsuoti rinkėjų duomenis.

„Trečiadienį rinkimų komisijos nariai atvyko pas rinkėjus, esančius Palangos „Lino“ sanatorijoje, kur organizavo balsavimą šios sanatorijos nustatytomis darbo valandomis. Dauguma rinkėjų pilietinę valią išreiškė sėkmingai.

Atvykę į sanatoriją rinkimų komisijos nariai sužinojo, kad yra dar 3 rinkėjai, kurie pageidavimą balsuoti išreiškė vėliau, nei įstaigos vadovybė pateikė norinčių balsuoti rinkėjų duomenis rinkimų komisijai.

Tokiais atvejais į sąrašą iš anksto neįtrauktų rinkėjų yra paprašoma pateikti savo asmens duomenis ir rinkimų komisija įtraukia rinkėjus į tos konkrečios įstaigos rinkėjų sąrašą. Tai yra įprasta procedūra tokiais atvejais. Tiesiog tiems rinkėjams reikia truputėlį lukterti ir jie gali balsuoti. Taip buvo padaryta ir šiuo atveju“, – paaiškino I.Ramanavičienė.

VRK atstovė nurodė, kad ir minėta moteris Palangos Lino sanatorijoje jau sėkmingai pabalsavo.

I.Ramanavičienė paaiškino ir pačias balsavimo sanatorijoje sąlygas.

„Balsavimo iš anksto metu specialiuosiuose punktuose, kurie yra uždarose įstaigų patalpose, balsadėžė nėra būtina. Rinkėjų balsai yra užklijuoti išankstinio balsavimo vokuose, iš kur keliauja į tą rinkimų apylinkę, kuriai rinkėjas yra priskirtas ir yra saugomi iki rinkimų sekmadienio balsavimo pabaigos, todėl balsavimo paslaptis niekaip negali būti atskleista.

Jei sanatorijoje ar kitoje sveikatos priežiūros įstaigoje balsuojantis rinkėjas pageidauja balsuoti privatesnėje aplinkoje, jis visada gali atsitraukti ir užpildyti biuletenius jam tinkamoje vietoje“, – patarė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.