Visoje Lietuvoje netrukus atsiras naujovė – siūlys nemokamai pavežėti į ligoninę ir atgal

Dalis savivaldybių teikia tam tikrų pacientų pavėžėjimo į ligoninę ir atgal paslaugą. Tai bandomasis projektas, o nuo liepos paslauga veiks visoje Lietuvoje. Ja rūpinsis ne savivaldybės, o Greitosios medicinos pagalbos (GMP) tarnyba. Šios darbuotojų profesinė sąjunga nerimauja, ar medikams nebus užkrauta jiems nepriklausančių darbų.

Ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Ligoninė<br>V.Balkūno nuotr.
Jolanta Keburienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jolanta Keburienė<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Nerijus Mikelionis<br>R.Vilkelio nuotr.
Nerijus Mikelionis<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 6, 2024, 8:27 PM, atnaujinta May 7, 2024, 9:21 AM

Naujosios paslaugos organizatoriai ramina: nei greitoosios automobiliai, nei medikai šių paslaugų neteiks. Jau vyksta konkursai ir dalyje savivaldybių atrinkti tiekėjai, kurie į gydymo įstaigas veš pacientus.

Nuo liepos 1 d. – pokyčiai

Pasiekti gydymo įstaigą ir iš jos grįžti namo, toliau nuo didmiesčių gyvenantiems žmonėms nėra paprasta. Ypač vienišiems, turintiems negalią.

Tokiems pacientams dvidešimtyje Lietuvos savivaldybių šiuo metu teikiama nemokama, pacientų pavežėjimo paslauga. Į ligoninę ir iš jos vežami tie, kuriems reikia atlikti hemodializę ar transplantaciją, taip pat vyresni žmonės, nuo 75-erių metų, turintys negalią.

Viena iš paslaugą teikiančių savivaldybių – Kaišiadorių rajono.

„Išsigrynino tos dalys, kuriose mes esame stiprūs ir trūko pradžioje pasirengimo (...) Dabar viskas vyksta pakankamai sklandžiai“, – sakė Kaišiadorių rajono vicemeras Tomas Vaicekauskas.

Nuo liepos pacientai į gydymo įstaigas ir iš jų bus pavežami visoje Lietuvoje. Tuo rūpinsis GMP tarnyba, o savivaldybėms liks tik pacientai, vežiojami į hemodializę.

„Logiškiausia, kad būtų aišku visoms grandims – ir pacientams, ir GMP – kad hemodializuojami pacientai vežami savivaldybių, o visi likusieji vežami valstybės“, – dėstė T.Vaicekauskas.

Greitosios darbas nesikeis?

GMP darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Jolanta Keburienė teigia, kad žinia apie pacientų pavežėjimo paslaugos perdavimą GMP tarnybai pasėjimo nerimą medikų bendruomenėje.

„Kaip šitos paslaugos organizavimas palies mūsų darbą, krūvį, iškvietimų skaičių? Aiškumo reikia (...) Kai kur net ir maistą vežiojo, buvo tokių nuskambėję per Lietuvą, kaip kas sugalvojo taip ir eksploatavo tą greitąją. Bijome, kad ir dabar to nenutiktų, nes kiekvieno indikacijų suvokimas pervežimui yra skirtingas“, – pasakojo J.Keburienė.

Paslaugos organizatoriai ramina: greitoji veš, kaip ir dabar, tik tuos pacientus, kuriuos turi lydėti medikas. Naują paslaugą – nespecializuotą pavežėjimą, tarnyba tik koordinuos.

„Greitosios medicinos pagalbos tarnyba yra įstaiga, kuri koordinuoja veiklą. Tai reiškia, ji sudaro sutartis su kitais pavežėjais, ar savivaldybėmis, kad pacientas nuvyktų į įstaigą“, – sakė sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

„Greitosios pagalbos automobiliai, nei žmonės tame procese niekaip nedalyvaus ir įtakos GMP teikimo operatyvumui, kokybei tai neturės, – pabrėžė GMP tarnybos vadovas Nerijus Mikelionis. – 90 procentų yra nespecializuoto pavėžėjimo, kurį atliks, viešo konkurso būdu atrinkti paslaugų teikėjai.“

Dalyje savivaldybių paslaugoos teikėjai jau aiškūs, o kitose tebevyksta konkursai.

„Tikimės, kad iki liepos 1 d. suspėsime, bet kokiu atveju tą dieną pavėžėjimo paslauga startuos, gali truputėlį kisti apimtys, kai kuriuose regionuose, nes viena iš netikėtų situacijų yra tai, kad mes neturime paslaugų teikėjų, nėra suformuota rinka, nebuvo poreikio. Dabar žmonės norintys dalyvauti toje sistemoje, turi greitai galvoti, kad suspėtų sudalyvauti organizuojamuose konkursuose“, – pastebėjo N.Mikelionis.

Pacientų pavežėjimo paslaugą bus galima užsakyti paskambinus numeriu 1808. Patikrinus, ar žmogus turi teisę į tokią paslaugą, bus skirta transporto priemonė ir suderintas pavežėjimo laikas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.