Balandį augo saulės elektrinių gamyba, elektros kaina mažėjo 12 proc.

Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje siekė 60 Eur / MWh. Tai 12 proc. mažiau nei kovą, kai kaina buvo 68 Eur / MWh, pranešė „Litgrid“.

Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje siekė 60 Eur/MWh.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje siekė 60 Eur/MWh.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje siekė 60 Eur/MWh.<br>M.Patašiaus nuotr.
Balandžio mėnesio vidutinė didmeninė elektros energijos kaina Lietuvoje siekė 60 Eur/MWh.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 7, 2024, 12:01 PM, atnaujinta May 7, 2024, 2:42 PM

„Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovės Aistės Krasauskienės teigimu, daugiausia įtakos elektros kainoms turėjo augusi saulės jėgainių gamyba, orų pokyčiai ir užsitęsę branduolinių reaktorių remontai Šiaurės šalyse.

„Balandis pasižymėjo permainingais orais, jų įtaka buvo pastebima ir elektros rinkose. Pirmoje mėnesio pusėje dėl šiltų ir vėjuotų orų vidutinė elektros kaina Lietuvoje siekė 40 Eur / MWh. Tačiau antroje mėnesio pusėje regione atšalo, todėl dėl poreikio šildymui reikšmingai išaugo elektros suvartojimas“, – išplatintame pranešime cituojama A. Krasauskienė.

„Dėl šalčių ir sumažėjusios vėjo gamybos elektros kaina antroje mėnesio pusėje vidutiniškai didėjo dvigubai iki 80 Eur / MWh. Nepaisant žemų temperatūrų, saulės elektrinės nuolat gerino gamybos rekordus ir mėnesio pabaigoje vidurdienį pasiekdavo daugiau nei 700 MW. O pirmosiomis gegužės dienomis saulės jėgainių gamybos pikai jau artėja prie 900 MW“ – pridūrė ji.

„Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovės teigimu, elektros pasiūlą regione mažino branduolinių reaktorių remontai Šiaurės šalyse.

„Lietuva yra bendros Europos elektros rinkos dalis, todėl elektros kainas veikia situacija kitose šalyse. Pastaraisiais mėnesiais vykstantys Šiaurės šalių branduolinių reaktorių remontai prisidėjo prie kainų augimo, ypač tais laikotarpiais, kai regione mažiau elektros gamina vėjo ir saulės elektrinės“, – aiškino A. Krasauskienė.

Pasak jos, didžiausias Suomijos Olkiluoto 3 branduolinis reaktorius vis dar yra remontuojamas, nors planuota darbų pabaiga buvo numatyta balandžio 8 dieną.

„Ilgai užsitęsęs remontas persidengė su dar dviejų reaktorių remontais Švedijoje, o mėnesio gale prasidėjo ir dar vieno Suomijos reaktoriaus remontas. Mėnesio pabaigoje vienu metu mūsų regione neprieinami buvo net 4 reaktoriai, kurių suminė galia siekia 5 GW“, – pažymėjo skyriaus vadovė.

Didžiausia elektros kaina regione – Lenkijoje

Latvijoje elektros kaina buvo tokia pati kaip Lietuvoje, o Estijoje 0,2 Eur / MWh didesnė.

Didžiausias kainos pokytis fiksuotas Suomijos prekybos zonoje, kur elektros kaina mažėjo 18 proc. nuo 59 Eur / MWh iki 49 Eur / MWh. Elektros kaina mažėjo visose Baltijos jūros regiono prekybos zonose, išskyrus Lenkiją. Lenkijoje elektros kaina augo 7 proc. nuo 75 Eur / MWh iki 81 Eur / MWh ir buvo brangiausia regione.

Vidutinė elektros kaina balandžio mėnesį Lietuvos kainų zonoje buvo 60,2 Eur / MWh, o tuo pačiu laikotarpiu 2022 ir 2023 metais ji atitinkamai siekė 116,5 ir 67,3 Eur / MWh, pranešė „Litgrid“.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusį mėnesį preliminariai siekė 953 GWh. Palyginti su kovu, vidutinis elektros suvartojimas per mėnesį sumažėjo 5 procentais.

Daugiausiai gamino vėjo elektrinės

„Litgrid“ duomenimis, bendrai Lietuvoje per balandį buvo pagaminta 633 GWh elektros energijos – 4 proc. daugiau nei kovą, kai generacija siekė 611 GWh. Vietos elektrinės užtikrino 66 proc. šalies elektros energijos suvartojimo.

Analizuojant preliminarius Lietuvos gamybos duomenis, vėjo jėgainės balandį gamino daugiausiai – apie 45 proc. visos Lietuvos gamybos. Jų generacija per mėnesį sumažėjo 5 proc. nuo 301 GWh iki 284 GWh. Saulės jėgainių gamyba išaugo 33 proc. nuo 93 GWh iki 125 GWh. Šiluminių elektrinių prijungtų prie perdavimo tinklo gamyba augo 28 proc. nuo 62 GWh iki 79 GWh. Hidroelektrinių generacija sumažėjo 8 proc. nuo 93 GWh iki 86 GWh. Kitų elektrinių generacija išliko panaši, kaip ir prieš mėnesį – apie 60 GWh, rašoma pranešime.

Bendras importo srautas sudarė 43 proc. šalies suvartojimo. Importas į Lietuvą siekė 570 GWh, palyginti su kovo duomenimis, jis mažėjo 14 proc. nuo 660 GWh. Balandį importas iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį siekė 61 proc., iš Latvijos – 18 proc., o iš Lenkijos importuota 21 procentas. Eksportas praėjusį mėnesį išaugo 43 proc., palyginti su kovo mėnesiu, nuo 113 GWh iki 162 GWh. Didžiausia eksporto dalis buvo nukreipta į Lenkiją – 61 proc., 33 proc. – į Latviją, o likę 6 proc. į Švediją.

LEA: biržoje elektros kainos išlieka žemos

Per vieną savaitę, gegužės 30 dieną palyginti su balandžio 30-ąją, 12 ir 24 mėn. fiksuotos kainos planų tarifų du nepriklausomi tiekėjai nekeitė, o vienas tiekėjas tarifus padidino 1–2 procentais, praneša Lietuvos energetikos agentūra (LEA).

LEA duomenimis, nepriklausomų tiekėjų siūlomų 24 mėn. fiksuotos kainos planų (dvi laiko zonos) 1 kWh vidutinė kaina per savaitę padidėjo nuo 0,242 Eur/kWh iki 0,243 Eur/kWh (dvi laiko zonos), o vienos laiko zonos vidutinis tarifas nors ir nežymiai padidėjo, tačiau kaip ir praėjusią savaitę sudaro 0,252 Eur/kWh.

Elektros tiekėjų siūlomų 12 mėn. kainos fiksavimo laikotarpio dviejų laiko zonų vidutiniai tarifai padidėjo nuo 0,239 Eur/kWh iki 0,240 Eur/kWh (dvi laiko zonos) ir nuo 0,249 Eur/kWh iki 0,250 Eur/kWh (viena laiko zona).

Siūlomų 12 mėn. ir 24 mėn. fiksuotos elektros energijos kainos planų tarifai šiuo metu yra 0,18–0,30 Eur/kWh (dviejų laiko zonų) ir 0,24–0,27 Eur/kWh (vienos laiko zonos).

Šiuo metu 6 mėn. kainos fiksavimo laikotarpius siūlo du tiekėjai, 3 mėn. ir 7 mėn. energijos kainos fiksavimo laikotarpius – po vieną tiekėją, o planus su 12 mėn. ir 24 mėn. fiksuota kaina – trys tiekėjai.

Vidutinė elektros kaina „Nord Pool biržoje“ gegužės 1–7 dienomis siekė 0,055 Eur/kWh be PVM – tai beveik 9 proc. mažiau už balandžio mėnesio vidutinę kainą, kuri sudarė 0,060 Eur/kWh be PVM ir yra mažiausia mėnesio vidutinė kaina nuo 2021-ųjų birželio.

Gegužės mėnesį garantinio tiekimo kaina (planas „Standartinis“) yra 0,185 Eur/kWh (viena laiko zona), taip pat – 0,201 Eur/kWh ir 0,150 Eur/kWh (dvi laiko zonos).

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.