Lrytas.lt

Kas yra ir su kuo valgomas aistros vaisius?

lrytas.lt

Prekybos centruose daugelio šeimininkių žvilgsnis neretai krypsta į egzotinius, ant prekystalių gulinčius vaisius. Bet daugelis mūsų net nežino jų pavadinimų, jau nekalbant apie vartojimo subtilybes. Siūlome susipažinti su kai kuriais egzotiniais vaisiais.

Persimonas

Atrodo kaip didelis, oranžinės spalvos pomidoras. Visiškai sunokę vaisiai yra labai saldūs ir skoniu primena medų. Neprinokusių nepatariama valgyti, nes jie labai rūgštūs.

Persimonas turtingas vitaminu A, kaliu, kalciu ir geležimi. 100 gramų vaisių turi apie 30 kalorijų. Persimoną geriausia valgyti taip: iš viršaus nupjauti griežinį, o vaisiaus minkštimą kabinti šaukšteliu.

Gvajava

Iš Pietų Amerikos atkeliavęs vaisius, kuris savo forma panašus į kriaušę ar slyvą, išauga iki 10 centimetrų ilgio. Spalva - nuo žalios iki skaidriai geltonos. Gvajavos viduje - tamsus rožinis minkštimas. Skonis - saldžiai rūgštus, panašiai kaip svarainių.

Turi daug vitamino C, - penkis kartus daugiau nei citrusiniuose vaisiuose, niacino (vandenyje tirpstantys vitaminai), kalio ir balastinių mdžiagų. 100 gramų vaisių turi apie 60 kalorijų. Prinokusios gvajavos yra puikus desertas, o neprinokusios dedamos į daržovių salotas ir tiekiamas kaip garnyras.

Gera gvajava turi būti be įbrėžimų ir apnašų. Vaisius pjaustomas į dvi arba keturias dalis ir valgomas šaukštu. Galima valgyti sėklas, o odą verčiau palikti, nes gali susukti vidurius.

Papaja

Tai - melionmedžių vaisius. Po lygia, aukso spalvos žieve yra lašišos spalvos minkštimas. Papaja - sultingas, saldus vaisius, kuris savo skoniu primena melioną. Tad nieko nuostabaus, kad dar vadinamas„atogrąžų melionu“.

Turtingas vitaminu A ir fermentu papainu, kuris skaido baltymus, sutraukia pieną. 100 gramų papajos turi apie 45 kalorijas. Papaja valgoma kaip paprastas melionas: pjaustoma išilgai, išimamos sėklos, paskui šaukšteliu išgramdomas minkštimas.

Papaja tinka valgyti prie rūkytos mėsos, dėti į salotas ir kokteilius.

Figa

Šis ovalios ar kriaušės formos vaisius gali būti valgomas šviežias arba džiovintas. Sunokusias figas geriausia valgyti tą pačią dieną, kai nupirkote. Vaisiaus minkšimas labai saldus, bet ne sultingas. Figos valgomos su sėklomis.

83 procentus figos sudaro fruktozė. Be to, ji praturtina organizmą kalciu, balastinėmis medžiagomis ir vitaminais A, B, C. 100 gramų figų turi apie 60 kalorijų. Vaisiai valgomi vieni ar su šviežiu sūriu ir medumi.

Karambola

Dėl penkiakampės formos dar vadinama „vaisiumi žvaigžde“. Geltonos ar gintaro spalvos vaisus turi į vašką panašią žievelę. Karambola tinka puošti patiekalams, nes supjausčius griežiniais, šie yra žvaigždutės formos. Negalima pirkti pernelyg minkštos karambolos.

Vaisiaus skonis ne toks įdomus kaip jo išvaizda. Malonaus aromato vandeningas karambolo minkštimas atgaivina, nes jo skonis primena apelsino su citrinos rūgštele. Turtinga vitaminu C, kalciu, magniu, turi šiek tiek kalio, niacino ir fosforo. 100 gramų karambolos turi 50 kalorijų. Vaisius dedamas į daržovių salotas ar iš jo gaminamas marmeladas.

Granatas

Obuolio formos vaisių dengia kieta raudona ar gelsva odelė. Granato viduje - kreminės spalvos valgomos sėklos, kurias gaubia sultingas raudonas minkštimas. Skonis - rūgštokas. Granatas turtingas vitaminu C ir balastinėmis medžiagomis. 100 gramų vaisių turi apie 70 kalorijų.

Kertuotis

Vaisius yra maždaug 10 centimetrų ilgio. Trumpi žvynai, kuriais padengtas vaisius, galiukuose žali ir atrodo kaip artišoko lapai. Viduje - baltas minkštimas su daugeliu juodų sėklyčių. Yra saldaus ir švelniai rūgštaus skonio, panašiai kaip meliono.

Kertuotis turi daug vitamino C ir balastinių medžiagų. Valgomas kaip paprastas melionas: perpjaunamas išilgai, minkštimas grandomas šaukšteliu.

Aistros vaisius

Dengia kieta, violetinės spalvos oda. Ar vaisius sunokęs, galima spręsti iš to, ar ji susiraukšlėjusi. Aistros vaisiaus viduje esančias valgomas sėklytes dengia stipriai kvepiantis, permatomas, saldžiai rūgštaus skonio minkštimas.

Aistros vaisius turi vitamino A ir C, geležies, karotino, daug balastinių medžiagų. 100 gramų - apie 34 kalorijos. Geriausia valgyti be jokių priedų. Aistros vaisius perpjaunamas per pusę ir šaukšteliu išgramdomas minkštimas su sėklomis. Gali būti desertu ar tiekiamas prie pyrago su varške.

Mangas

Vadinamas „Vaisių karaliene“ ir priskiriamas rinktiniams atogrąžų vaisiams. Mangai yra ilgoki, ovalinės formos, viduje - oranžinės spalvos, stipraus kvapo minkštimas. Jis - sultingas, saldus ir tiesiog ištirpsta ant liežuvio, kartais palikdamas rūgštoką prieskonį.

Mangai turtingi vitaminais, pirmiausia A ir C, turi beta-karotino. Valgomi nulupus odelę ar dedami į kokteilius, desertus, salotas, uogienes ir paukštienai skirtų aštrių prieskonių mišinį.

Kaktuso vaisiai

Žali kaktuso vaisiai turi spyglius. Jei šie dar nenuimti, geriau užsimauti pirštines. Vaisiai - 7,5 centimetro ilgio, turi oranžiniai rožinį minkštimą, kuris panašus į melioną.

Kaktuso vaisiai yra saldžiai aromatingi. Žali - gali būti valgomi su sėklomis, verdant jos tampa kietos. Kaktuso vaisiai turi daug kalcio, fosforo ir niacino. 100 gramų turi apie 35 kalorijas. Tad nieko nuostabaus, kad kaktuso vaisiai, kaip ir ananasai, papaja valgomi laikantis dietos.

Dumplūnė

Į popierių panašiuose, taurės formos žieduose slepiasi mažos oranžinės spalvos uogos. Savo švelniai rūgščiu skoniu primena agrastus, turinčius braškių aromatą. Turtingas provitaminu A. 100 gramų dumplūnės turi vos 37 kalorijas. Galima valgyti be nieko ar prieš tai pamirškius karštame šokolade, cukraus glajuje. Tinka patiekalams papuošti.

Siūlome vieną patiekalų su papaja

Vištienos salotos, pagardintos papaja

4 vištos krūtinėlės, 1 raudonoji aitrioji paprika, vyno actas, alyvų aliejus, 1 papaja, 1 avokada, 100 gramų pupelių daigų, druskos, pipirų.

Krūtinėles išvirti. Aitriąją papriką, actą ir alyvų aliejų sumaišykite. Pagardinkite pipirais ir drsuka. Tai bus vištienos salotų padažas. Vištienos krūtinėles, papają ir avokadą supjaustykite nedideliais gabalėliais, apibarstykite pupelių daigais ir apipilkite paruoštu padažu.