Aptiko dešimt nuskendusių laivų – padėjo ir Homero „Iliadoje“ rastos užuominos

Archeologai, ieškodami laivų nuolaužų prie Graikijos krantų, į pagalbą pasitelkė istorinius šaltinius, tarp kurių ir senovės graikų epinė poema „Iliada“, kurios veiksmas vyksta baigiantis legendiniam Trojos karui, rašo „IFLScence“.

Narai prie vieno iš laivų nuolaužų.<br>Graikijos kultūros ministerijos nuotr.
Narai prie vieno iš laivų nuolaužų.<br>Graikijos kultūros ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 1:30 PM, atnaujinta Mar 27, 2024, 1:32 PM

Graikijos nacionalinio mokslinių tyrimų fondo ir Kultūros ministerijos mokslininkai, remdamiesi įvairiais istoriniais šaltiniais, aplink Kasoso salą surado 10 laivų, nuskendusių nuo 3000 m. pr. m. e. iki Antrojo pasaulinio karo. Tarp šių šaltinių buvo Homero „Iliada“, kurioje Kasosas minimas kaip prekybos taškas, prisijungęs prie kovos su Troja.

Siekdama surasti nuskendsius laivus, komanda tyrinėjo vietovę nuo 2019 m. Be to, mokslininkai aptiko ir vandens iškėlė artefaktus ir paėmė mėginius iš sudužusių laivų, suteikiančius žinių apie vietovės istoriją.

Tyrėjai nustatė, kad laivuose buvo prekių iš Europos, Afrikos ir Azijos, įskaitant ispanišką amforą su ant rankenos esančiu antspaudu, datuojamą maždaug 150–170 m., ir afrikietiškus terra sigillata keraminius indus, datuojamus romėnų epocha.

Išsamesnė informacija apie radinius bus paskelbta artimiausiu metu, taip pat archeologų ir istorikų tyrimai šia tema. Apie projektą taip pat sukurtas filmas „Diving into the History of the Aegean“, kuris įtrauktas į kelių archeologinių filmų festivalių programą, rašo „IFLScence“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.