Ukrainiečio sukurtam 4 metrų Arkangelui Mykolui Vilniuje neranda vietos

Vilniuje turėtų iškilti ukrainiečio menininko Andrejaus Iljinskio sukurta 4 metrų aukščio keraminė skulptūra, vaizduojanti arkangelą Mykolą. Kūrinys jau išdegtas – tik ieškoma vietos, kur jį pastatyti.

A. Iljinskio sukurta 4 metrų aukščio arkangelo Mykolo skulptūra Europos parkui buvo per didelė.<br> Lrytas.lt koliažas.
A. Iljinskio sukurta 4 metrų aukščio arkangelo Mykolo skulptūra Europos parkui buvo per didelė.<br> Lrytas.lt koliažas.
4 metrų aukščio arkangelo Mykolo skulptūra Europos parkui buvo per didelė.<br>O. Dirdovskio nuotr.
4 metrų aukščio arkangelo Mykolo skulptūra Europos parkui buvo per didelė.<br>O. Dirdovskio nuotr.
Skulptorius A. Iljinskis. <br>R. Danisevičiaus nuotr.
Skulptorius A. Iljinskis. <br>R. Danisevičiaus nuotr.
 G. Radzevičius.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
 G. Radzevičius.<br> R. Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 28, 2024, 5:16 PM

„Dabar mes dar kelyje. Arkangelas Mykolas padarytas. Laukia vietos, kur nutūpti“, – „Sostinei“ sakė projekto iniciatorius ir organizatorius skulptorius Gediminas Radzevičius.

Maždaug prieš metus G.Radzevičius priėmė kvietimą paragauti barščių pas vieną Vilniuje prisiglaudusį ukrainiečių menininką. Šaukštas po šaukšto, žodis po žodžio – ir pažintis virto draugyste.

Paryčiui naujasis draugas paprašė pagelbėti jo pažįstamam skulptoriui iš Ukrainos: karo metu jis įsikūręs Oronsko meno centre netoli Varšuvos, bet jau turi išsikraustyti iš patalpų.

Padėjo atvykti į Vilnių

G. Radzevičius padėjo 74 metų A. Iljinskiui persikraustyti į Vilnių, kur jau dirbo jo žmona knygų restauratorė ir grafikė, ir atvežė jo Lenkijoje sukurtas skulptūras.

Pamatęs A. Iljinsko Oronske pastatytą 3 metrų aukščio skulptūrą Kijevo globėjui arkangelui Mykolui jis pasakė: „Vilniuje pastatyk dar didesnę. O po to dar ir Kijeve.“

„Virš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės trikampiu išsidėsčiusios arkangelo Mykolo skulptūros gali sudaryti galingą energetinį lauką“, – sumanymą entuziastingai pristatė G.Radzevičius.

Vilniuje sekėsi. G. Radzevičius išnuomojo dirbtuves buvusioje keramikos gamykloje Dvarčionyse. Netrukus pavyko šia idėja sudominti ir Europos parką. Jo vadovas Gintaras Karosas sumokėjo už molį.

Sudaro 35 dalys

Penkis mėnesius A. Iljinskis iš molio lipdė ir išdegė 4 metrų aukščio skulptūrą, surenkamą iš 35 dalių. Ji sveria apie 800 kilogramų. Arkangelas vienoje rankoje laiko skydą, kitoje – kalaviją, stovi ant cokolio.

„Jis pas Dievą – karo vadas. Jis vadovauja angelų armijai. Tai svarbiausias dangaus karys“, – savo idėją aiškino A. Iljinskis. Ant cokolio pavaizduoti Ukrainos žmonių veidai. Menininkas sakė norėjęs parodyti žmones, kurie šiuo metu kariauja Ukrainoje.

Iš kitos skulptūros pusės, ant arkangelo Mykolo apsiausto, – sudėtinga kompozicija. Ypač įdomus raitelis, kuriame sujungti du personažai – lietuviškas Vytis ir Ukrainos karys.

A. Iljinskis teigia dirbdamas negalvojęs apie honorarą, bet tikėjosi už savo darbą gautais pinigais ramiai gyventi bent metus.

Sutartį pasirašė neskaitęs

Tačiau skulptūrą pabaigus Europos parkas atsisakė ją įsigyti – darbas pasirodė esąs per didelis ir per brangus.

Bėda ta, kad A. Iljinskis su Europos parku pasirašė sutartį jos net neperskaitęs, nes tekstas buvo lietuviškas.

„Sutartyje nėra nė žodžio apie honorarą. Tiesiog jis užsako, o aš pažadu padaryti. Niekas manęs nevertė – pats pasirašiau“, – apgailestavo A. Iljinskis.

„Honoraro mes neaptarėme, bet buvau įsitikinęs: aišku, kažką sumokės. Galbūt tą sutartį sudaręs G.Karosas kreipėsi į Kultūros ministeriją, kur finansuojamos kažkokios programos.

Juo labiau – Ukraina įtraukta. Ir dar arkangelas. Gal tai padeda jam gauti atitinkamą pinigų sumą?“ – svarstė G. Radzevičius.

Skulptūra – per didelė

Europos parko vadovas G. Karosas „Sostinei“ paaiškino, kad Europos parke buvo galvojama statyti perpus mažesnio mastelio A. Iljinskio skulptūrą.

„Tokio dydžio skulptūros, kokia yra sukurta dabar, muziejus neturi finansinių galimybių įsigyti.

Vykstant karui Ukrainoje, kai užsienio turistų srautas yra sumažėjęs, ypač sunku išlaikyti Europos parką, jau nekalbant apie naujų brangių kūrinių statymą“, – teigė G. Karosas.

Lietuvos kultūros taryba pranešė, kad menininko iš Ukrainos dalyvavimas yra numatytas Europos parko projekte, kurį jie finansavo. Projektui „Profesionalaus meno ir kultūros lauko plėtra Europos parke“ skirta 15 tūkst. 800 eurų.

Senamiestyje nestovės

G.Radzevičius tarėsi ir su Vilniaus arkivyskupijos ekonomo tarnyba, kad arkangelas Mykolas iškiltų šalia Šv.arkangelo Mykolo bažnyčios Senamiestyje, kur įsikūręs Bažnytinio paveldo muziejus.

Ekonomo tarnybos viršininkas Mykolas Juozapavičius „Sostinei“ sakė, kad apsvarsčius visus variantus nutarta šios skulptūros atsisakyti.

„Pati idėja gera, bet tam kiemui skulptūra gal per didelė.

Neabejoju, kad kalbantis su Vilniaus miesto savivaldybe tikrai atsirastų tai skulptūrai kita vieta“, – sakė M. Juozapavičius.

Dabar kūrinį bandoma pasiūlyti Žvėryno Švč.Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčiai.

Pradėjo mokyti keramikos

G. Radzevičius „Sostinę“ patikino, kad A.Iljinskis neliko be honoraro.

„Procesas vyksta, nors Andriuša ir panikuoja. Aš jį nuraminau: „Čia – Lietuva, kiekvienas kunigėlis turi savo ritmą.“

Arkangelas Mykolas juo jau pasirūpino – jis jau pradėjo gauti tą honorarą. A.Iljinskį pakvietė dėstyti keramikos į Tabariškių (Šalčininkų r.) mokyklą-daugiafunkcį centrą. Ten jis gauna atlyginimą ir turi keramikos degimo krosnis.

Jei skulptūros Vilniuje nepavyks pastatyti, A. Iljinskis ketina ją vežti į Kijevą, kur turi ryšių ir viliasi, kad jų užteks pastatyti arkangelą Mykolą.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.