Rinkimų išvakarėse senjorė baiminasi, kad liks neatidavusi balso: dar taip nėra buvę VRK pateikė paaiškinimą

Iki pagrindinio balsavimo prezidento rinkimuose sekmadienį likus vos kelioms dienoms, kai kurie gyventojai dar nežino, ar apskritai galės išreikšti savo valią. Vilniaus rajone gyvenanti ir negalią turinti 87-erių Danguolė iki šiol nesulaukė savo rinkimų biuletenio – sako, kad jo negavusi iki apylinkės nuvykti tiesiog negalės.

 Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Rinkimai.<br>M.Patašiaus nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
 Rinkimai.<br>T.Bauro nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
 Rinkimai.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-05-10 17:19

Savo ruožtu Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skuba raminti – balsuoti iš namų bus galima iki šeštadienio vakaro.

Liko ir be biuletenio, ir be informacijos

Iki šiol Avižieniuose gyvenanti garbaus amžiaus moteris balsuodavo savo namuose, tačiau kol kas VRK darbuotojų vizito ji taip ir nesulaukė.

„Dabar sėdžiu namuose – esu viena iš tų, pas kurią turi ateiti į namus, nes man 87 metai, turiu negalią. Per radijo žinias išgirdau, kad šiandien jau turi ateiti rinkti balsų į namus.

Dar trečiadienį paskambinau numeriu 1855, pasitikslinau, paprašė mano asmens kodo ir iš karto pasakė, kad dabar galėsite balsuoti. Pasakiau, kad turi atvykti pas mane į namus. Pasakė „tai gerai“. Ir nieko nežinau. Jau darbo diena baigiasi, niekas nepasirodė“, – penktadienio pavakarę portalui lrytas.lt pasakojo Danguolė.

Jokių panašių nesklandumų, anot senjorės, iki šiol niekada nebūdavo – moteris iš anksto gaudavo savo balsavimo biuletenį, taip pat gaudavo ir lankstinukų, kad būtų lengviau išsirinkti savo kandidatus. Šiemet ji nesulaukė net ir to.

„Visada atnešdavo susipažinti, kaip balsuoti, būdavo dvi kortelės, jeigu būtų pakartotinis turas. Dabar nieko – visur tuščios dėžutės, niekas nieko nepranešė. Ir aš dabar nežinau, ar kas ateis. Jeigu neateis, viskas – aš niekur nevažiuosiu ir neieškosiu. Negaliu jokiais laiptais lipti“, – guodėsi neįgali senjorė.

Danguolė tikino neturinti televizoriaus, dėl to jai netgi sunku nuspręsti, už ką atiduoti savo balsą, net jei rinkimų biuletenis ją ir pasieks.

„Nėra niekas ir iš kaimynų gavę jokio popierėlio pašto dėžutėje, kad iš viso vyksta balsavimas. Aš televizoriaus neturiu, net nežinau, kas dar eina į rinkimus. Žinau I.Šimonytę, G.Nausėdą – ir viskas. Ir žinau, kad yra referendumas. O daugiau nieko.

Jeigu šiandien niekas nepasirodys, liksiu nebalsavusi, ir, man atrodo, šitas dalykas turi būti iškeltas, nes kažkur tas mano balsas turėtų nueiti. Man tai kvepia labai neskaniai“, – kalbėjo moteris.

VRK skuba nuraminti

VRK atstovė Indrė Ramanavičienė portalui lrytas.lt penktadienio vakarą teigė, kad tokia situacija yra normali – mat balsavimas namuose vyks iki pat šeštadienio vakaro. Todėl, pasak jos, moteris komisijos nario ar narės tikrai turėtų sulaukti.

„Balsavimas namuose vyksta tiek penktadienį, tiek šeštadienį nuo 8 val. ryto iki 20 val. vakaro. Tomis valandomis rinkimų komisijos pagal nustatytą grafiką lankosi rinkėjų, kurie turi teisę balsuoti, namuose, ir rinkėjai turėtų jų sulaukti“, – patikino I.Ramanavičienė.

Tačiau, pasak VRK atstovės, jeigu rinkėjas šeštadienio vakarą visgi vizito nesulauktų, reikia nedelsiant kreiptis trumpuoju numeriu 1855 ir apie tai pranešti rinkimų organizatoriams.

„Tada iš karto patikrins, dėl kokių priežasčių neapsilankė – galbūt komisija buvo, bet rinkėjai tuo metu nebuvo namuose, gal negirdėjo skambučio – būna visokių atvejų. Tai tada žiūrime į kiekvieno rinkėjo situaciją ir sprendžiame, ką daryti. Bet balsavimas vyksta ir šiandien, ir rytoj, tai rinkėjai turėtų pasiruošti asmens dokumentą ir laukti rinkimų komisijos narių“, – patikino I.Ramanavičienė.

Išankstinis balsavimas prezidento rinkimuose vyko nuo antradienio iki ketvirtadienio. Prezidento rinkimai vyks jau šį sekmadienį, gegužės 12-ąją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.