E. Macronas sako palaikantis Brazilijos norą kurti branduolinius povandeninius laivus

Prezidentas Emmanuelis Macronas trečiadienį Brazilijai sakė, kad Prancūzija yra „jūsų pusėje“, nes ši šalis siekia kurti branduolinius povandeninius laivus, tačiau nepranešė apie konkretų bendradarbiavimą branduolinių variklių technologijų srityje, kurio Brazilija pageidavo.

E. Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
E. Macronas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2024, 11:03 PM

„Noriu, kad mes pradėtume naujų povandeninių laivų kūrimo etapą... kad žvelgtume į branduolinę varomąją jėgą, kartu visiškai gerbdami visus neplatinimo įsipareigojimus, – sakė E. Macronas per Prancūzijos ir Brazilijos konvenciniu kuru varomo povandeninio laivo nuleidimą į vandenį Itaguajuje netoli Rio de Žaneiro. – Jūs to norite, Prancūzija bus jūsų pusėje.“

E. Macronas kalbėjo per ceremoniją, kurios metu buvo nuleistas į vandenį prancūzų sukurtas trečiasis Brazilijos povandeninis laivas, padėsiantis saugoti ilgą šalies pakrantę, vadinamą „Mėlynąja Amazonija“.

Povandeninių laivų statyba buvo numatyta 2008 metais prezidento Luiso Inacio Lulos da Silva ir tuometinio Prancūzijos prezidento Nicolas Sarkozy sudarytame susitarime, į kurį taip pat buvo įtrauktas 50 sraigtasparnių „Caracal“ įsigijimas.

Brazilija taip pat planuoja statyti pirmąjį savo atominį povandeninį laivą „Alvaro Alberto“ – ji būtų pirmoji tai padariusi šalis, nepriklausanti penkioms nuolatinėms JT Saugumo Tarybos narėms.

E. Macronas yra išvykęs į turą po Braziliją, svarbią ekonominę sąjungininkę. Vizitas prasidėjo antradienį, kai buvo pristatytas planas pritraukti daugiau kaip milijardą dolerių žaliųjų investicijų Brazilijos ir Gvianos Amazonės apsaugai.

Šis vizitas, pirmasis Prancūzijos prezidento vizitas į Lotynų Amerikos ekonomikos milžinę per daugiau nei dešimtmetį, taip pat yra siekis iš naujo atkurti ryšius, kurie labai pablogėjo valdant buvusiam prezidentui Jairui Bolsonaro.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.