Iranas paleido septynis Persijos įlankoje sulaikyto Portugalijos laivo įgulos narius

Iranas ketvirtadienį paleido septynis iš 25 po Portugalijos vėliava plaukusio laivo, kuris balandžio 13 d. buvo sulaikytas Persijos įlankoje, įgulos narių, pranešė Portugalijos užsienio reikalų ministerija.

Irano laivai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Irano laivai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 5:05 PM, atnaujinta May 9, 2024, 5:07 PM

Iš laivo „MSC Aries“ „šiandien buvo paleisti“ penki Indijos, vienas Filipinų ir vienas Estijos pilietis, nurodoma ministerijos pranešime. Dar vienas iš Indijos kilęs įgulos narys buvo paleistas pirmiau.

Portugalija pasveikino šį veiksmą, tačiau pareikalavo „nedelsiant paleisti“ ir likusius 17 netoli Hormuzo įlankos sulaikyto laivo „MSC Aries“ įgulos narių.

Irano teigimu, laivas jį sulaikant buvo siejamas su Izraeliu. Laivas buvo sulaikytas tuo metu, kai Irano pajėgos įvykdė plataus masto dronų ataką prieš Izraelį.

Šis beprecedentis išpuolis buvo surengtas po to, kai per Izraelio suduotą smūgį Irano konsulatui Damaske žuvo septyni Irano karininkai.

Iranas apkaltino laivo savininkus turint ryšių su Izraeliu. „Akivaizdu, kad šis laivas priklauso sionistų režimui“, – tuomet pasakė vienas Irano užsienio reikalų ministerijos atstovas.

Balandžio 16 d. Portugalija iškvietė Irano ambasadorių ir pareikalavo paleisti laivą ir jo įgulą. Balandžio 27 d. Iranas pranešė svarstąs galimybę paleisti daugiau įgulos narių.

Abejų šalių užsienio reikalų ministrai prieš dešimtį dienų kalbėjosi telefonu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: