Žinomos moterys apie filmą „Mėnesinės“: paauglystėje labai trūko šių žinių

Penktadienį šalies kino teatruose pradedamas rodyti lietuvės režisierės Linos Lyte Plioplytės filmas „Mėnesinės“.

Žinomos moterys apie filmą „Mėnesinės“: paauglystėje labai trūko šių žinių.<br>Lrytas.lt koliažas.
Žinomos moterys apie filmą „Mėnesinės“: paauglystėje labai trūko šių žinių.<br>Lrytas.lt koliažas.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Filmo premjera.<br>T. Stuko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2024-05-17 12:38

Apie menstruacijas nuo pradžios iki pabaigos – filme žiniomis ir patirtimis dalijasi medikės, sportininkės, aktorės, tiesiog moterys ir ne tik jos.

Įspūdžiais po filmo premjeros sutiko pasidalinti žinomos Lietuvos moterys: Erica Jennings, Indrė Stonkuvienė, Beata Tiškevič ir Miglė Vilčiauskaitė-Migloko.

„Filmas man žiauriai patiko. Ką tik išsiunčiau žinutę savo vaikų mokyklos direktoriui – manau, kad filmą tikrai reikia rodyti kuo daugiau.

Į premjerą atėjau su savo sūnumi Antanu, jam 14 metų – sakė, jam irgi labai patiko ir buvo įdomu. Manau, kad nuo 9–10 metų šį filmą galima laisvai žiūrėti su suaugusiais“, – pasakojo dainininkė Erica Jennings.

Be įprastų rodymų kino teatruose, moksleiviams taip pat rengiami specialūs seansai su režisiere – mokytojai ir edukatoriai kviečiami burti moksleivius į filmo peržiūras Vilniuje, Kaune ir Marijampolėje.

Erica Jennings sako linkinti prisijaukinti menstruacijų temą ir nesijausti nepatogiai.

„Man pirmosios mėnesinės buvo 11-os metų – kai jos prasidėjo, šeimoje pasidarėme šventę, su mama ir tėčiu nuėjome vakarienės.

Visi nustemba, kai tai pasakoju. Bet tai yra labai labai svarbu, tai padeda nesijausti nepatogiai. As su savo dukryte irgi taip darysiu – reikia susikurti kokią nors ceremoniją“, – kalbėjo ji.

Kartu su dukra Cecilija į premjerą atėjusi Indrė Stonkuvienė prisipažino prisipildžiusi emocijų.

„Atėjau su Cecilija, nes mums tai aktualu. Labai gera, kad galiu pati mokintis ir mokyti savo Ceciliją. Filmas įkvepia kalbėti, judėti, bendrauti, dalintis – nes juk trūksta mums drąsos, dar vis šiek tiek nejauku šnekėti.

Manyje būdavo sumišę ir gėda, ir noras pasidalinti. Puikiai suprantu tą energiją, susibūrimą į moterišką bendruomenę, tuos saugius burbulus, kuriuose jautiesi saugi ir tau nereikia nieko daugiau aiškinti, nes tave tikrai supras.

Tau skauda, tau labai sunku, tu labai jautri ir jautiesi keista, bet viskas su tavimi gerai“, – dėstė I.Stonkuvienė.

Beata Tiškevič pasakojo, kad filmas „Mėnesinės“ jai labai patiko.

„Jis labai informatyvus ir tuo pat metu išlaisvinantis. Manau, jame yra labai daug informacijos, kuri naudinga ne vien paaugliams.

Su tokiu lytiniu švietimu, kokį turėjome ir tebeturime Lietuvoje, manau, ir suaugusios moterys, ir vyrai čia ras informacijos, kurios dar nežinojo, ir kuri praturtins jų gyvenimą“, – sakė B.Tiškevič.

Į mėnesines Beata sako žiūrinti natūraliai.

„Tai yra mano sveikatos dalis, o aš į savo sveikatą žiūriu labai kruopščiai ir atsakingai, dažnai ją tikrinu ir stengiuosi rūpintis.

Tad man labai svarbus ir mano menstruacinis ciklas, o informacija apie tai labai naudinga. Man augant, jos tikrai trūko dėl nusistovėjusios stigmos, tad džiaugiuosi, kad šis filmas ją mažina“, – pridėjo ji.

Miglė Vilčiauskaitė-Migloko sako, kad filmą verta pamatyti visiems.

„Man labai patiko – laukiau pamatyti šį filmą, vos pamačiau jo anonsą. Rekomenduočiau visoms mergaitėms ir berniukams, vyrams, kad geriau suprastų – visiems žmonėms rekomenduočiau“, – sakė atlikėja ir taip pat prisipažino, kad paauglystėje trūko informacijos apie menstruacijas.

„Dabar aš dievinu mėnesines, bet kai buvau maža, manęs niekas neinformavo, kada ir kaip tai bus.

Todėl pirmas susitikimas su jomis man buvo tikrai bauginantis. Vėliau pati per savo asmenines praktikas atradau, kad wow, juk tai yra gerai, tai yra gyvybė ir tai net gali tapti ritualu save labiau pažinti.

Menstruacijos man turi labai didelę ir įtaką ir iškart matosi, kokie aš fazėje. Dabar, pavyzdžiui, esu ovuliacijoje – tokia nuotaika, kad pats tas vaikščioti į renginius“, – juokėsi ji.

Apie filmą „Mėnesinės“

Ką XXI a. žinome apie mėnesines? Kodėl taip skauda? O ar žinojote, kad tamponus išrado… vyrai? Žiūrint režisierės Linos Plioplytės (puikiai pažįstamos po jos filmo „Amžinai stilingos“) naująją dokumentiką tikrai paaiškės, kad dar vis žinome per mažai.

Apie menstruacijas nuo pradžios iki pabaigos, požiūrio į jas istorija, mokslas, politika ir paslaptys – patraukliai ir šmaikščiai tai išsiaiškinti svarbu ne vien jaunoms, savo ciklą tik pradedančioms moterims.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.