Vėžys vystosi, o skausmo nėra: profesorė išvardijo, kurie požymiai negali praslysti pro akis

„Mums svarbu kuo greičiau atpažinti odos melanomą“, – pabrėžia gydytoja dermatovenerologė prof. dr. Matilda Bylaitė-Bučinskienė.

Anksti pastebėjus melanomą, jos pasekmes suvaldyti būna lengviau, sako profesorė.<br>lrytas.lt koliažas
Anksti pastebėjus melanomą, jos pasekmes suvaldyti būna lengviau, sako profesorė.<br>lrytas.lt koliažas
Matilda Bylaitė-Bučinskienė<br>Asmenino albumo nuotr.
Matilda Bylaitė-Bučinskienė<br>Asmenino albumo nuotr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Apgamas<br>123rf nuotr.
Apgamas<br>123rf nuotr.
Paplūdimys<br>M.Patašiaus nuotr.
Paplūdimys<br>M.Patašiaus nuotr.
Paplūdimys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paplūdimys<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paplūdimys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Paplūdimys<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 14, 2024, 1:00 PM

Melanoma – ypač agresyvi odos vėžio forma. Lietuvoje kasmet nustatoma apie 400 šios ligos atvejų, bet gydytojai nerimauja, nes sergančių vis daugėja. Itin svarbu ligą nustatyti anksti – tuomet jos pasekmes suvaldyti būna lengviau.

„Visuomenėje melanoma suvokiama kaip juodas, bjaurus taškas, šlakas. Vieni galvoja, kad geriau pas gydytojus neiti, nes jei pajudinsi, tai liga išplis. Tebėra toks gajus mitas, nes visi kaimynai taip pataria“, – pasakoja prof. M.Bylaitė-Bučinskienė.

Deja, neretai žmonės nepastebi įspėjamųjų ligos signalų. Odos vėžys skausmo nesukelia, todėl dažnas į gydytojus kreiptis neskuba.

Patariama nors kartą apsilankyti pas onkodermatologą, kad jis atliktų pirminę apžiūrą. Odos būklę ypač pravartu įvertinti atėjus šiltajam metų laikui. Įsitikinkite, ar per žiemą neatsirado naujų odos darinių, apgamų ar pigmentinių dėmių.

Kartais šie ženklai vyrams gali atsirasti veido srityje, kur auga barzda. Tačiau naują darinį lengva aptikti veido puošmeną nusiskutus. Dažnai besikeičiantis ar greitai augantis pigmentinis darinys atsiranda nugaroje, tuomet žmogus net nemato. Ilgai net moterys nepastebi darinių blauzdų ar šlaunų srityje.

„Pastebėjus pirmuosius odos vėžio požymius ir melanomą diagnozavus pirminėje stadijoje, gali išgelbėti žmogų. Tada nėra metastazių ir vėžys gydomas operaciniu būdu, o paciento išgyvenamumo tikimybė būna žymiai geresnė“, – akcentuoja prof. dr. M.Bylaitė-Bučinskienė.

Keli nudegimai, o pasekmės skaudžios

Įrodyta, kad saulės spinduliuotė ilgainiui keičia odos gebėjimą atitaisyti ultravioletinių (UV) spindulių padarytą žalą. Todėl medikai rekomenduoja vengti tiesioginės saulės.

„Keli stiprūs nudegimai saulėje, ypač vaikystėje, padidina melanomos išsivystymo riziką. Lygiai taip pat ir nuolatinis deginimasis skatina odos vėžio atsiradimą.

Dermatologai apskritai nepataria degintis. Jei norisi rudesnės odos, verčiau rinkitės savaiminio įdegio priemones“, – pabrėžia prof. M.Bylaitė-Bučinskienė ir priduria, kad toks dalykas kaip sveikas, natūralus įdegis neegzistuoja.

Didžiulė žala odai UV spinduliais dažnai padaroma vaikystėje, paauglystėje arba ankstyvoje jaunystėje. Dėl šios priežasties medikai akcentuoja, kad tėvai turėtų pasirūpinti vaikų apsauga nuo saulės. Ypač jaunas žmogus melanoma nesusirgs, bet patirtis rodo, kad liga pasiveja vėliau, kai sulaukiama 40–60 metų. Taip yra, nes kenksmingas saulės poveikis kaupiasi.

„UV spinduliai yra stiprus kancerogenas. Tai – laiko ir mokslo patikrintas faktas. Kai oda ilgai ir nuolat veikiama UV spinduliais, kaupiasi odos pažaidos, kurios nespėja atsistatyti. Vėžys per dieną neišsivystys, bet sulig amžiumi, deja, pasimatys ir pasekmės“, – įspėja prof. M.Bylaitė-Bučinskienė.

Apsauga 365 dienas

Specialistai pastebėjo, kad Lietuvoje UV indeksas vidutinį stiprumą pasiekė jau balandžio pirmoje pusėje, tad būtina pasirūpinti apsauga.

Jei į lauką einate vidudienį reikia pridengti visas įmanomas kūno vietas, o kas liko – patepti kremu nuo saulės. Veidas, nosis, sprandas, skalpas ir plaštakos turėtų būti tepami SPF 50+, o likęs kūnas gali būti ir SPF 30.

Saulėtą dieną patariama užsidėti kepuraitę, pasitepti kremu nuo saulės ir pasirinkti tinkamą aprangą. Taip pat verta užsidėti saulės UV spindulius blokuojančius tamsius akinius. O nuo tiesioginio saulės poveikio patartina apsaugoti ne tik apnuogintą odą, bet ir lūpas.

„Jeigu žmogus sportuoja, praleidžia daug laiko gamtoje, mėgsta medžioti ar žvejoti, yra specialūs patogūs SPF pieštukai veidui ar lūpoms, saugantys nuo nudegimų ir nusvilimų“, – pasakoja gydytoja dermatovenerologė.

Savaime aišku, kad keliaujant prie ežero ar jūros privalu 20 minučių prieš tai pasitepti apsauginiu kremu nuo saulės. Jei paplūdimyje praleisite ilgiau, būtina prisiminti, kad vieno tepimo visai dienai neužteks.

„Labai svarbu, kad po 2–3 valandų reikia kartoti tepimą SPF 50+ kremu. Geriausia vasaros metu paplūdimyje rinktis vandeniui atsparų apsauginį kremą“, – rekomenduoja prof. M.Bylaitė-Bučinskienė.

UV spinduliai yra pavojingi mūsų odai ištisus metus, todėl priemones su SPF apsauga patartina naudoti visas 365 metų dienas. Atminkite – saulė žnaibosi ir pro debesis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.