Lošimų priežiūros tarnybos vadovas V. Daukšys paskirtas antrai kadencijai

Lošimų priežiūros tarnybos (LPT) vadovas Virginijus Daukšys 2024 m. balandžio 29 d. finansų ministrės Gintarės Skaistės įsakymu paskirtas antrai 5 metų kadencijai, prasidėsiančiai nuo 2024 m. gegužės 1 d.

V.Daukšys.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
V.Daukšys.<br>D.Labučio (ELTA) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Dobrovolskas

May 10, 2024, 2:32 PM

Kaip Eltą informavo Finansų ministerija, sprendimas priimtas atsižvelgiant į V. Daukšio veiklos metinius įvertinimus, jo paties pristatytus ateinančių metų tikslus ir parengtą įgyvendinimo planą, kuriame numatytos lošimų priežiūros ir tolimesnės prevencijos stiprinimo priemonės. Be to, įvertintas ir aktyvus LPT dalyvavimas rengiant naująjį Azartinių lošimų įstatymo projektą, todėl ministerija tikisi, kad Seimui priėmus įstatymą, vadovas prisidės ir prie jo įgyvendinimo.

„Galiausiai po pokalbio su probleminių lošėjų artimaisiais, įvertintas principingas LPT vadovo V. Daukšio indėlis lošimų prevencijos srityje, taip pat teikiama pagalba nukentėjusioms šeimoms. Įstaigos vadovu V. Daukšys paskirtas vadovaujantis LR valstybės tarnybos įstatymo nuostatomis, leidžiančiomis vadovą antrajai kadencijai skirti be atskiro konkurso“, – aiškina Finansų ministerija.

Ministerija pabrėžė, kad tam, jog būtų galima vadovą skirti antrai kadencijai be konkurso, įstaigos vadovo veikla pirmos kadencijos metu turi būti įvertinta gerai arba labai gerai.

„LPT direktoriaus veikla vertinama kiekvienais metais, vadovaujantis LR valstybės tarnybos įstatymo 18 straipsniu. Paskutinis veiklos vertinimas už 2023 m. veiklą atliktas šių metų pradžioje, veiklos vertinimo išvada – 2024 m. kovo 4 d., įvertinta – labai gerai“, – teigiama komentare.

Taip pat pabrėžiama, kad buvusio „BaltCap Infrastructure Fund“ partnerio Šarūno Stepukonio atvejis buvo kaip „papildoma kontekstinė dedamoji“, nes susiklosčiusi situacija reikalavo tiesioginio LPT bendradarbiavimo ir įsitraukimo.

„Kadangi lošimų organizatoriai nesivadovavo Atsakingo lošimo gairėmis organizuojant lošimus ir nepranešė apie galimai įtartinas operacijas, Tarnyba ir vadovas aktyviai dalyvavo rengiant naująjį Azartinių lošimų įstatymo projektą, kurį Seimui priėmus, bus privaloma laikytis įstatyme esančių prievolių, į kurias šiuo metu lošimų organizatoriai žiūrėdavo galimai kūrybiškai. Be to įstatymu bus suteikti papildomi įrankiai Lošimų priežiūros tarnybai bei padidinamos baudos už pažeidimus“, – tikino ministerija.

„Atkreipiame dėmesį, jog V. Daukšys konkurso būdu buvo paskirtas į minėtas pareigas 2015 m. ketverių metų kadencijai, o po to, pasikeitus Valstybės tarnybos įstatymui, konkurso būdu nuo 2019–05-01 – penkerių metų kadencijai, t. y. iki 2024–04-30. Kitaip tariant, 2019–2024 m. buvo pirmoji vadovo kadencija, vadovaujantis Valstybės tarnybos įstatymo nuostatomis šiais metais buvo paskirtas antrai kadencijai“, – taip pat akcentuojama komentare.

LPT yra gavusi kritikos iš dalies politikų dėl pernelyg pasyvios veiklos buvusio „BaltCap“ partnerio Šarūno Stepukonio praloštų lėšų kontekste, atsakingo lošimo gairių, kurios kol kas tik rekomenduojamos.

ELTA primena, buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ partneris Š. Stepukonis vasarį buvo sulaikytas Vilniuje. Jis įtariamas pasisavinęs apie 40 mln. eurų kapitalo fondo lėšų, bent dalį kurių galėjo pralošti kazino.

Vilniaus miesto apylinkės teismui patenkinus prokuratūros prašymą ir leidus įtariamajam Š. Stepukoniui užsegti apykoję, kovo viduryje buvęs „BaltCap“ partneris paleistas į laisvę.

Tyrimą dėl Š. Stepukonio veiklos kontroliuoja Europos Prokuratūra, jį atlikti pavesta Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai (FNTT). Europos prokuroras Darius Karčinskas ketvirtadienį kreipėsi į teismą, prašydamas pratęsti Š. Stepukonio suėmimą dar mėnesiui.

Dėl Š. Stepukonio atliekami du ikiteisminiai tyrimai. Pirmajame jis įtariamas dėl maždaug 27 mln. eurų „BaltCap“ fondų lėšų pasisavinimo. Prokuratūros teigimu, daugiau nei 20 mln. eurų Š. Stepukonis galėjo pralošti. Tuo metu kita dalis pinigų galėjo būti prarasta rizikingose investicijose per platformą „Interactive Brokers“.

Antrasis ikiteisminis tyrimas atnaujintas pradėjus pirmąjį. Vilniaus apygardos prokuratūra dar 2022 metais buvo pradėjusi ikiteisminį tyrimą iš bendrovės „Paysera LT“ gavus informacijos apie į Š. Stepukonio sąskaitą iš Lenkijos įmonės pervestus 3,9 mln. eurų. Pasak prokuratūros, tada nustatyta, kad pinigai buvo pervesti vykdant akcijų pardavimo sandorį, tad tyrimas nutrauktas.

Š. Stepukonis įvairiais laikotarpiais vadovavo infrastruktūros fondo bendrovėms Lietuvoje ir buvo projektų bendrovių Lenkijoje valdybos pirmininkas. Juridinių asmenų registro duomenimis, Lietuvoje jis yra buvęs „BaltCap Infrastructure Fund“ bendrovių „Investicijų uostas“, „Knowledge investment“, „Moelta“, „Nullus“, „Safe community“, „Urban Revitalisation“, „Vėjo sesės 1“, „Venetus capital“, „Vilniaus daugiafunkcis kompleksas“ ir „Žvirgždaičių energija“ vadovu.

Tuo metu Lenkijos registre Š. Stepukonis nurodomas kaip buvęs bendrovių „Izim SP“, „Deuteros Izim Edu“, „EN Efficiency PL“, „Protos Izim Edu“ ir „Tritos Izim Edu“ valdybos pirmininkas. Kaip nurodoma „BaltCap“ tinklapyje, „Izim“ yra speciali portfelio įmonė, kurios tikslas – kelti pragyvenimo lygį Lenkijos miestuose atnaujinant viešąją infrastruktūrą.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.