JAV Ukrainai slapta perdavė raketų. Dabar paaiškėjo, kiek jų buvo

Vakarų žiniasklaidos duomenimis, JAV „praėjusią savaitę“ išsiuntė Ukrainai ilgojo nuotolio raketas ATACMS.

Ukraina jau pernai iš JAV gavo tolimojo nuotolio ATACMS raketų ir sėkmingai panaudojo jas HIMARS sistemomis smogdami rusų okupacinei kariuomenei.<br> AP / Scanpix nuotr.
Ukraina jau pernai iš JAV gavo tolimojo nuotolio ATACMS raketų ir sėkmingai panaudojo jas HIMARS sistemomis smogdami rusų okupacinei kariuomenei.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-26 10:14

Šių metų vasario viduryje JAV prezidentas Joe Bidenas slapta nusprendė Ukrainai perduoti daugiau nei 100 „naujų tolimojo nuotolio raketų“ ir nenurodytą skaičių kasetinių šaudmenų. Šios raketos buvo įtrauktos į vieną iš 300 mln. dolerių vertės gynybos pagalbos Ukrainai paketų, apie kurį buvo paskelbta šių metų kovą.

Greičiausiai tai yra balistinės raketos „MGM-140 ATACMS“, kurių veikimo nuotolis siekia daugiau kaip 300 km. Šių raketų perdavimą Ukrainai savo paskyroje socialiniame tinkle „X“ patvirtino ir JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink.

Tuo pat metu, kaip rašo laikraštis „The New York Times“, remdamasis vienu iš neįvardytų amerikiečių pareigūnų, Ukrainos gynybos pajėgos šiomis raketomis smogė laikinai okupuotame Kryme esančiai Džankojaus karinei oro pajėgų bazei, kurioje buvo sunaikinta oro gynybos sistema „S-400“, taip pat „rusų kariams Berdiansko uostamiestyje“.

Pasak leidinio, JAV šias raketas Ukrainai atsiuntė „praėjusią savaitę“ – o kadangi smūgis oro pajėgų bazei Kryme buvo suduotas balandžio 17 d. naktį, tai buvo išties puikus parengtos operacijos, kurios tikslas buvo sunaikinti rusams svarbią žemė-oras raketų sistemą, įgyvendinimas.

„Šie smūgiai dar kartą įrodė, kad Ukraina gali pasiekti pergalių mūšio lauke, jei jai suteikiamos tinkamos priemonės. Ukraina gali nukreipti taikinį į visus rusų objektus Kryme, įskaitant svarbiausius šaudmenų ir degalų sandėlius. Įsivaizduokite, jei šias raketas jie būtų turėję prieš dvejus metus“, – sakė vyresnysis Misisipės senatorius nuo Respublikonų partijos Ginkluotųjų pajėgų komitete Rogeris Wickeris.

Tuo pat metu slaptumą, susijusį su tolimojo nuotolio raketų perdavimu, paaiškinti gana paprasta. To reikėjo, kad Ukrainos gynybos pajėgos galėtų netikėtai smogti rusų okupantams ir kad užpuolikai negalėtų prisitaikyti prie galimų šių raketų atakų, rašo „Defense Express“.

Reikėtų pažymėti, kad Ukraina jau pernai iš JAV gavo tolimojo nuotolio ATACMS raketų ir sėkmingai panaudojo jas HIMARS arba „M270 MLRS“ sistemomis smogdami rusų okupacinei kariuomenei. Tada buvo raketos, kurių veikimo nuotolis siekė 165 km.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.