Valstybinė žiniasklaida: Kinijos prezidentas Xi Jinpingas susitiko su JAV valstybės sekretoriumi A. Blinkenu

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas penktadienį Pekine susitiko su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu, pranešė valstybinė žiniasklaida.

A. Blinkenas ir Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas ir Xi Jinpingas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 26, 2024, 10:28 AM, atnaujinta Apr 26, 2024, 12:36 PM

Prieš tai įvyko daugiau nei penkias su puse valandos trukęs A. Blinkeno susitikimas su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi, JAV diplomatas jį pavadino „išsamiu ir konstruktyviu“.

Per derybas Pekino Didžiojoje žmonių salėje Xi Jinpingas sakė A. Blinkenui, jog tikisi, kad Jungtinės Amerikos Valstijos laikysis „teigiamo“ požiūrio į jo šalies vystymąsi, pranešė valstybinė žiniasklaida. Xi Jinpingas pridūrė, kad „išsprendus šią esminę problemą“, santykiai galėtų stabilizuotis, pranešė valstybinis transliuotojas CCTV.

Per susitikimą Kinijos lyderis taip pat sakė, kad dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų šalys turėtų būti „partnerės, o ne varžovės“.

Xi Jinpingas sakė, kad abi šalys „pasiekė teigiamos pažangos“ nuo praėjusių metų jo susitikimo su JAV prezidentu Joe Bidenu, tačiau „vis dar yra nemažai problemų, kurias reikia išspręsti, dar yra kur dėti daugiau pastangų“.

„Pasiūliau tris pagrindinius principus: abipusę pagarbą, taikų sambūvį ir abipusiai naudingą bendradarbiavimą“, – pridūrė Kinijos lyderis.

„Žemė pakankamai didelė bendram (...) Kinijos ir JAV vystymuisi ir klestėjimui“, – tęsė jis.

„Kinijai būtų malonu matyti pasitikinčias ir atviras, klestinčias ir besivystančias Jungtines Valstijas. Tikimės, kad JAV irgi galės teigiamai vertinti Kinijos vystymąsi“, – sakė Xi Jinpingas. – Kai ši esminė problema bus išspręsta (...) santykiai gali tikrai stabilizuotis, pagerėti ir judėti į priekį“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.