Katalonijos separatistų lyderis teigia sieksiantis suformuoti regioninę mažumos vyriausybę

Katalonijos separatistų lyderis Carlesas Puigdemont‘as pirmadienį pareiškė, kad, nepaisant savaitgalį vykusiuose rinkimuose patirtos nesėkmės, jis šiame Ispanijos regione sieks suformuoti nepriklausomybę palaikančią mažumos vyriausybę.

C. Puidgemont'as.<br>EPA-ELTA nuotr.
C. Puidgemont'as.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2024, 4:31 PM, atnaujinta May 13, 2024, 4:34 PM

Sekmadienį Katalonijoje surengtus regioninius rinkimus laimėjo Ispanijos valdančioji Socialistų partija, taip atimdama separatistinių partijų turėtą daugumą.

Tačiau C. Puigdemont‘as tvirtino, kad jis vis dar gali sutelkti nepriklausomybę palaikančias grupes ir suformuoti regioninę vyriausybę.

„Galime sutelkti darnią daugumą“, – pridūrė C. Puigdemont‘as, kuris gyvena tremtyje, kad išvengtų teismo proceso dėl vadovavimo žlugusiam bandymui paskelbti nepriklausomybę 2017 m.

„Ne absoliučią, bet darnią, didesnę už tą, kurią gali suburti Socialistų partijos kandidatas“, – kalbėjo centro dešinės griežtosios linijos separatistų partijos „JxCat“ lyderis.

Sekmadienį socialistai iškovojo 42 iš 135 vietų regioniniame parlamente, t. y. devyniomis daugiau, nei per ankstesnius rinkimus 2021 m., tačiau pritrūko mandatų iki absoliučios daugumos.

Analitikai sako, kad socialistai gali susivienyti su radikalių kairiųjų aljansu „Comuns Sumar“, kuris gavo šešis mandatus, ir nuosaikia nepriklausomybę palaikančia partija ERC, kuriai atiteko 20 vietų.

„JxCat“, ERC ir mažesnė kairioji partija CUP iš viso gavo 59 vietas, palyginti su 74 praeitą kartą.

C. Puigdemont‘as teigė, kad nepriklausomybę palaikančios partijos „potencialiai turi daugiau galimybių“ įsitvirtinti valdžioje. Jis nurodė susisiekęs su ERC, kad galėtų aptarti „suverenitetą palaikančios vyriausybės“ formavimą.

Prieš balsavimą C. Puigdemont‘as žadėjo trauktis iš politikos, jei pralaimės.

Sekmadienį vykusių rinkimų baigtis yra palanki Ispanijos socialistų premjerui Pedro Sanchezui. Jis norėjo pademonstruoti, kad jo politika, skirta sumažinti įtampą, kurią sukėlė 2017 m. ištikusi krizė, buvo veiksminga ir padėjo apriboti palaikymą nepriklausomybei turtingame šiaurės rytiniame regione, kuriame gyvena 8 mln. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: svečiuose – L. Mažylis, Ž. Pinskuvienė ir V. P. Andriukaitis