Pasaulio lyderiai reaguoja į ginkluotą išpuolį prieš Slovakijos premjerą R. Fico

Prezidentas Gitanas Nausėda griežtai pasmerkė Brastilavoje įvykusį pasikėsinimą į Slovakijos premjerą Robertą Fico. Į pasaulį sukrėtusį incidentą suragavo daugybės šalių vadovai.

Pa<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pa<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pa<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pa<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pa<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pa<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 D. Tuskas.<br> EPA/ELTA nuotr.
 D. Tuskas.<br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 5:22 PM, atnaujinta May 16, 2024, 9:11 AM

„Griežtai smerkiu pasikėsinimą į Slovakijos ministrą pirmininką Robertą Fico. Tokiems smurto veiksmams turėtų būti taikoma nulinė tolerancija“, – trečiadienio pavakarę savo „Twitter“ paskyroje rašė prezidentas.

Linkėdamas premjerui greičiau pasveikti, G. Nausėda ragina dėl įvykio atlikti išsamų tyrimą.

Pasirodžius pranešimams apie pasikėsinimą į Slovakijos ministro pirmininko R.Fico gyvybę, Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas socialiniame tinkle X parašė: „Sukrečiančios naujienos iš Slovakijos. Robertai, šiuo sunkiu metu mintimis esu su tavimi“.

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova griežtai pasmerkė „žiaurų“ išpuolį prieš premjerą. „Esu sukrėsta. Linkiu Robertui Fico daug stiprybės šiuo kritiniu momentu“, – pareiškė ji.

Buvęs Slovakijos ministras pirmininkas Igoris Matovičius palinkėjo premjerui kuo greičiau pasveikti. „Robertas Fico yra mano ilgametis politinis varžovas. Tokia yra politika. Tačiau kaip žmogus linkiu jam kuo greičiau pasveikti ir griežtai smerkiu bet kokį smurtą. Politikoje kumščiai ir kulkos nieko neišspręs. Prašau, būkime žmonėmis“, – sakė jis, reaguodamas į išpuolį.

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala pareiškė, kad „žinia apie pasikėsinimą į Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico gyvybę šokiruoja“. „Linkiu premjerui kuo greičiau pasveikti. Smurtas negali būti toleruojamas ir jam nėra vietos visuomenėje“, – socialiniuose tinkluose parašė jis.

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen pasmerkė „niekšišką išpuolį“.

„Griežtai smerkiu niekšišką išpuolį prieš ministrą pirmininką Robertą Fico. Mūsų visuomenėje nėra vietos tokiems smurtiniams veiksmams, jie kenkia brangiausiam mūsų bendram turtui – demokratijai. Mintimis esu su premjeru R. Fico ir jo šeima“, – tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) pareiškė U. von der Leyen.

Tuo tarpu Europos Vadovų Tarybos primininkas pareiškė, kad „niekas negali pateisinti smurto ar tokių išpuolių“.

„Mane sukrėtė žinia apie išpuolį prieš Slovakijos ministrą pirmininką R. Fico po Slovakijos ministrų kabineto posėdžio Handlovoje. Niekas negali pateisinti smurto ar tokių išpuolių. Savo mintimis esu su Ministru Pirmininku ir jo šeima.“, – rašė jis.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas socialiniame tinkle rašė: „Mane labai sukrėtė šiurpus išpuolis prieš mano draugą ministrą pirmininką Robertą Fico. Meldžiamės už jo sveikatą ir greitą pasveikimą! Telaimina Dievas jį ir jo šalį!“

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sakė, kad Europos politikoje neturi būti vietos smurtui.

„Mane labai sukrėtė žinia apie bailų pasikėsinimą į Slovakijos ministrą pirmininką R.Fico. Europos politikoje smurtui neturi būti vietos. Šiomis valandomis mintimis esu su Robertu Fico, jo šeima ir Slovakijos piliečiais“, – socialiniame tinkle X rašė jis.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigė, kad „išpuolis prieš Slovakijos ministrą pirmininką R.Fico yra siaubingas“.

„Griežtai smerkiame šį smurto aktą prieš mūsų kaimyninės valstybės partnerės vyriausybės vadovą“, – tinkle X rašė jis.

Didžiosios Britanijos premjeras Rishi Sunakas sakė, kad yra „sukrėstas išgirdęs šią siaubingą žinią. Visos mūsų mintys yra su ministru pirmininku R. Fico ir jo šeima“.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Antonio Guterresas pasmerkė „šiandien prieš Slovakijos ministrą pirmininką įvykdytą šokiruojantį išpuolį“, trečiadienį pranešė jo biuras.

A.Guterreso „mintys šią sunkią akimirką yra su ministru pirmininku ir jo artimaisiais“, sakė atstovas Farhanas Haqas.

JAV prezidentas Joe Bidenas kaip „siaubingą smurto aktą“ pasmerkė trečiadienį įvykusį šaudymo incidentą.

J. Bidenas pareiškė, kad kartu su pirmąja ponia Jill Biden „meldžiasi dėl greito pasveikimo, mintimis esame su jo šeima ir Slovakijos žmonėmis“.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad jį „sukrėtė“ trečiadienį įvykęs išpuolis.

„Griežtai smerkiu šį išpuolį, – tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) teigė E. Macronas. – Mano mintys ir solidarumas yra su juo, jo šeima ir Slovakijos žmonėmis.“

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas taip pat „siaubingu nusikaltimu“ pavadino šaudymą į Slovakijos ministrą pirmininką R.Fico ir sakė, jog tikisi, kad jis greitai pasveiks.

„Žinau, kad Robertas Fico yra drąsus ir stiprios dvasios žmogus. Labai tikiuosi, kad šios savybės padės jam atlaikyti šią sunkią situaciją“, – sakoma Kremliaus paskelbtame V.Putino pareiškime.

ELTA primena, kad trečiadienį Slovakijos žiniasklaida pranešė, jog buvo pašautas šalies ministras pirmininkas R.Fico.

Premjeras buvo pašautas priešais pastatą Vidurio Slovakijos Handlovos mieste, kur vyko vyriausybės posėdis, pranešė naujienų agentūra TASR.

Pasak žurnalistų, nuaidėjo keli šūviai. Premjeras buvo nuvežtas į ligoninę, įtariamą užpuoliką sulaikė policija.

Policija evakavo kultūros centrą, kuriame vyko išvažiuojamasis vyriausybės posėdis.

Pastaroji R. Fico kadencija ministro pirmininko poste prasidėjo spalį. 59 metų politikas anksčiau ėjo ministro pirmininko pareigas nuo 2006 iki 2010 m. ir nuo 2012 iki 2018 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.