„Politico“: Lenkija tiki, kad gali nuteikti D. Trumpą prieš Rusiją

Lenkijos vyriausybė turi kozirių, kurie padėtų įtikinti kandidatą į JAV prezidentus Donaldą Trumpą kovoti su Rusijos diktatoriumi Vladimiru Putinu. Apie tai pranešė „Politico“.

A. Duda.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Duda.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-06 17:16, atnaujinta 2024-05-06 17:19

„Lenkijos vyriausybė mano, kad turi slaptą ginklą, galintį nuteikti Donaldą Trumpą prieš Rusijos vadovą Vladimirą Putiną“, – sakoma pranešime.

Kai JAV Kongresas Ukrainai skyrė daugiau kaip 60 mlrd. dolerių vertės pagalbos paketą, Lenkijos dabartinės opozicinės partijos „Teisė ir teisingumas“ (PiS) įstatymų leidėjai suskubo pareikšti, kad tai įvyko dėl prezidento Andrzejaus Dudos, kuris vos keliomis dienomis anksčiau Niujorke susitiko su D. Trumpu, įtakos. Per susitikimą jiedu aptarė Ukrainos karinius poreikius, taip pat A. Duda susitiko su Atstovų Rūmų pirmininku Mike‘u Johnsonu.

Kaip pažymima, nepaisant to, kad Lenkijoje, kur tarp premjero Donaldo Tusko ir PiS vyriausybės esama ginčų, „yra retas sutarimas“, kad reikia palenkti D. Trumpą į savo pusę.

A. Dudos susitikimas sutapo su buvusio JAV prezidento ir Respublikonų partijos politikos Ukrainos atžvilgiu pokyčiais. D. Trumpas, anksčiau teigiamai atsiliepęs apie V. Putiną ir pasmerkęs Ukrainos politines problemas, diena vėliau socialinėje žiniasklaidoje paskelbė visiškai priešingą pareiškimą.

„Kaip visi sutinka, Ukrainos išlikimas ir stiprybė turėtų būti daug svarbesni Europai negu mums, bet tai svarbu ir mums! JUDĖKIME PIRMYN, EUROPA!“ – sakoma jame.

„Politico“ pažymi, kad D. Trumpas mėgsta būti viešai giriamas ir pagerbiamas. Pavyzdžiui, PiS politikai visada kalba Amerikos konservatorių susitikimuose, o A. Duda buvo vienas iš nedaugelio nepasveikinusių Joe Bideno su pergale 2020 metų prezidento rinkimuose. Taip pat 2018 metais PiS administracija svarstė galimybę pavadinti Lenkijoje esančią bazę „Fort Trump“, kad paskatintų Baltuosius rūmus ten dislokuoti JAV karius.

Kaip pranešė „Ukrinform“, anksčiau A. Duda sakė, kad NATO šalys turėtų padidinti išlaidas gynybai nuo privalomų 2 proc. iki 3 proc. nuo BVP, o Lenkija, atsižvelgdama į Rusijos agresiją prieš Ukrainą, turėtų pakeisti savo nacionalinio saugumo strategiją.

Buvęs JAV prezidentas D. Trumpas pareiškė, kad jam vadovaujant JAV „šimtu procentų“ liks NATO, jei Europos šalys „žais sąžiningai“. Jis perspėjo Europos šalis nepiktnaudžiauti JAV parama ir paragino didinti išlaidas gynybai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.