JAV pareigūnas: Rusija įtraukia Sakartvelą į karą prieš Ukrainą

JAV vyriausybės nuomone, Rusija įtraukia Sakartvelą į karą prieš Ukrainą, kadangi Kremlius ketina pastatyti Rusijos karinio jūrų laivyno bazę okupuotoje Abchazijoje.

Sakartvelas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Sakartvelas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2024, 12:57 PM, atnaujinta May 6, 2024, 12:59 PM

Tai pareiškė JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas, praneša portalas „ekhokavkaza“, kuriuo remiasi „Ukrinform“.

„Rusija įtraukia Sakartvelą į karą Ukrainoje. Rusija okupuotoje Sakartvelo teritorijos dalyje pradėjo statyti didžiulį karinį uostą. Tebegrobiami ir kartais netgi žudomi Sakartvelo piliečiai, tęsiama teritorijos okupacija“, – pažymėjo pareigūnas.

J. O`Brienas pagyrė Tbilisį už „išmintingą“ sprendimą – Sakartvelo vyriausybė neleido Maskvai per savo teritoriją gabenti karinių krovinių ir prekių, nors Rusija to norėjo.

„Kurį laiką Rusija mėgino per Sakartvelo teritoriją gabenti karinius krovinius ir prekes, naudojamas kariniams tikslams. Sakartvelo vyriausybė priėmė išmintingą sprendimą, stengėsi, kiek leido jos jėgos, tai sustabdyti ir padarė gerą darbą. Todėl Rusija bando įtraukti Sakartvelą į šį karą“, – sakė J. O`Brienas.

Kaip anksčiau pranešė „Ukrinform“, praėjusių metų spalį apsišaukėlės Abchazijos respublikos prezidentas Aslanas Bžanija pareiškė, kad Rusijos kariuomenės okupuotos Abchazijos Ocčamčiros rajone atsiras nauja nuolatinė Rusijos karinio jūrų laivyno bazė.

Anksčiau Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Vadymas Skibickis sakė, kad rusai dalį savo laivų perkėlė iš Krymo į Novorosijską, tačiau šis uostas negali priimti visų RF laivų, todėl Kremlius nusprendė tam panaudoti okupuotą Sakartvelo dalį.

Očamčiros miestas yra Abchazijoje, kurią Rusija okupavo 2008 metais. Jau 2009 metų sausio 26 d. Rusijos karinių jūrų pajėgų vyriausiasis štabas paskelbė, kad 2009 metais Očamčiros uoste bus įkurtas Juodosios jūros laivyno laivų bazavimo punktas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.