Prognozuoja, kad elektros kaina turėtų tik mažėti: štai kokius skaičius išvysime netolimoje ateityje

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) nustatė, kad antrąjį šių metų pusmetį elektros kaina rinkoje turėtų būti mažesnė ir siekti 83,53 eurų už vieną MWh (megavatvalandę) arba 8,353 centus už kWh (kilovatvalandę).

Asociatyvi nuotr. Pinigai.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Asociatyvi nuotr. Pinigai.<br>A. Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ūla Klimaševska

2024-05-06 09:09, atnaujinta 2024-05-06 10:05

Naujoji rinkos kaina galios nuo šių metų liepos 1 iki gruodžio 31 dienos.

„Prognozuojama kaina nustatyta atsižvelgiant į Suomijos ir Lietuvos prekybos zonų kainų skirtumus pagal „Nord Pool“ biržos duomenis (per paskutinius 12 kalendorinių mėnesių – ELTA), taip pat atsižvelgiant į rizikos draudimo priemonių sisteminių ir skirtų Suomijos rinkai paskutinių penkių dienų kainas, jų aritmetinį vidurkį. Taip pat atsižvelgiant į (elektros – ELTA) vartojimo netolygumų Lietuvoje koeficientus“, – VERT posėdyje pirmadienį teikdamas projektą teigė Didmeninės rinkos skyriaus specialistas Mantas Valužis.

Anot jo, antrąjį šių metų pusmetį elektros energija turėtų kainuoti 14,53 proc. mažiau nei pirmojoje 2024 metų dalyje. Dabar jos kaina, VERT duomenimis, siekia 9,753 centus už kWh arba 97,53 eurų už MWh.

Rinkos kaina yra naudojama nustatant viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) elektros energetikos sektoriuje lėšų metinę sąmatą ateinantiems kalendoriniams metams, apskaičiuojant visuomeninę elektros energijos kainą, nustatant VIAP lėšų gavėjams reikalingas sumokėti sumas.

VERT prognozuojamą elektros kainą rinkoje nustato ateinančių metų pirmajam bei antrajam pusmečiui, taip pat kasmet ją perskaičiuoja antrai metų pusei.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.