9 kačių veislės, kurios puikiai sutaria su vaikais

Viena iš didžiausių vaikystės svajonių – turėti kačiuką, šuniuką ar kitą augintinį namuose. Tėvai neretai priešinasi tokioms vaikų užgaidoms, nes rūpinimasis gyvūnu dažniausiai tenka jiems, o vaikai augintinį labiau įsivaizduoja kaip minkštą žaisliuką. Tačiau, jeigu tėvai atsakingai paaiškina, kad gyvūnas ne žaislas, juo reikia rūpintis, maitinti, prižiūrėti ir svarbiausia, nesielgti kaip su žaislu, tuomet augintinį namuose turėti tiesiog privaloma.

 9 kačių veislės, kurios puikiai sutaria su vaikais.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
 9 kačių veislės, kurios puikiai sutaria su vaikais.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Meino meškėnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Meino meškėnas.<br>V.Balkūno nuotr.
Katinas.<br>P.Mantauto nuotr.
Katinas.<br>P.Mantauto nuotr.
Britų trumpaplaukė<br>M.Patašiaus nuotr.
Britų trumpaplaukė<br>M.Patašiaus nuotr.
 Meino meškėnas<br>M.Patašiaus nuotr.
 Meino meškėnas<br>M.Patašiaus nuotr.
Meino meškėnai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Meino meškėnai.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

tavogyvunas.lt

Apr 4, 2021, 9:17 AM

Šeimose, kuriose nuo mažų dienų auga gyvūnas, vaikai yra atsakingesni, mokomi rūpintis nauju gyventoju, išmoksta dalintis ir yra tiesiog laimingesni.

Šį kartą kalbėsime apie kates. Jų veislių daugybė, o kokią pasirinkti auginti namuose reikia nuspręsti tėvams, ir būtina atsižvelgti ne tik į keturkojo išvaizdą, bet ir charakterio savybes. Juk svajojame apie mažą mielą kačiuką, kuris niekada neįdrėks, neįkas ir meiliai gulės ant kelių. Toli gražu, ne visų veislių katės yra tokios mielos.

Pavyzdžiui reta Škotų stačiaausė ar nulėpausė katė savo noru užsiropš ant kelių ir ilgai išgulės leidžiama glostyti. Šios veislės katės pačios sau šeimininkės ir bus glostomos tik tada, kada pačios panorės. O jeigu jas norėsite per prievartą pamyluoti, gali įvykti ir nemenkas konfliktas, kuris pasibaigs skaudžiu įdrėskimu.

Taigi, kokios kačių veislės yra pačios draugiškiausios vaikams?

1. Ragdoll veislė, dar kitaip vadinama skudurinė lėlė – tai pakankamai didelė, ilgo kailio ir mėlynų akių, labai rami, meili ir draugiška katė. Puikiai sugyvena su ne tik su vaikais, tačiau ir su kitais augintiniais namuose. Su šia kate visai šeimai nuotykių tikrai netruks, nors ji gana rami, tačiau tuo pačiu ir labai smalsi ir išdykusi, mėgstanti pasitikti šeimininką prie durų.

Regdoll katės dievina švelnumą ir glamones, o už šeimininko meilę atsidėkoja garsiu murkimu. Kas gali būti smagiau, nei visai šeimai vakaroti su murkiančia kate ant kelių.

2. Britų trumpaplaukis. Viena populiariausių veislių Europoje. Tai ramios, pakančios, malonios katės, lengvai prisitaikančios prie aplinkos. Iki dvejų ar trejų metų amžiaus labai žaismingos, vėliau nurimsta, tampa nebe tokios judrios. Britų trumpaplaukės katės gerai jaučiasi vienos, tačiau mėgsta bendravimą ir švelnumą.

Šios veislės katės nemėgsta būti nešiojamomis, tačiau visuomet būna šalia šeimininko. Dėl savo melancholiško būdo paprastai gerai sutaria su kitomis katėmis, šunimis ir žinoma vaikais. Dar vienas privalumas – Britų trumpaplaukius galima palikti vienus namuose parai ar net kelioms. Svarbiausia pasirūpinti ėdalu, šviežiu vandeniu ir katinas ramiai miegos ir lauks jūsų grįžtančių.

3. Bengalijos katė. Dirbtinė kačių veislė, pasižyminti margu kailiu, primenančiu laukines kates ar plėšriuosius keturkojus. Tai labai judrios ir smalsios katės, reikalaujančios daug dėmesio ir žaidimų. Vaikams toks charakteris tikrai patiks. Joms reikalinga erdvė ir turėti pakankamai vietos lakstymui bei žaidimams.

Šie maži leopardukai yra labai protingi ir nenustygstantys vietoje, gali išmokti atsidaryti spintelės duris, ar trukdyti plauti indus. Mat jos mėgsta vandenį ir žaisti su juo. Vėlgi, ne kiekvienas gali auginti šios veislės katinukus, prieš perkant, reikėtų labai gerai pasidomėti šios veislės auginimo ypatumais. Šios margos keturkojės yra prieraišios, mėgstančios gulėti ant kelių ir labai draugiškos.

4. Birmos katė. Pusiau ilgaplaukių kačių veislė. Tai švelnios, ramios, gana baikščios keturkojės būtybės. Mėgsta tylą, ramybę, nemėgsta triukšmo. Kartais mėgsta pažaisti, tačiau nėra labai aktyvios. Ypatingai vertina ryšį su šeimininku ir nemėgsta būti vienos namuose. Puikiai sutaria su kitais augintiniais ir mažais vaikais.

Šios gražuolės, dar kitaip vadinamos Šventosios Birmos katės, mėgsta bendrauti ir su svečiais, kartais mielai susirango jiems ant kelių. Jos gali būti puikios šeimos narės. Tik svarbiausia jų nekankinti ir ilgam nepalikti vienų.

5. Meino meškėnai. Tai viena švelniausių ir draugiškiausių kačių veislių. Tikras šeimos narys, ypač draugiškas vaikams, nuolat sekiojantis iš paskos ir palaikantis kompaniją namuose. Meino meškėnai laikomi pačiomis stambiausiomis naminėmis katėmis.

Jos aktyvios ir žaismingos katės, lengvai prisitaiko prie aplinkos ir labai mėgsta jaukiai įsitaisyti ant šeimininko kelių. Taip pat mėgsta žaisti su vandeniu ir yra lengvai dresiruojami, įmanoma išmokyti, kad padavus kamuoliuką ar kitą žaislą, atneštų Jums.

6. Persų veislės katė. Viena populiariausių kačių veislių pasaulyje. Persų ilgaplaukės labai ramios, valandų valandas gali ilsėtis mėgstamoje vietoje. Yra gana taikios, todėl puikiai sugyvena su kitomis katėmis, šunimis ir žinoma,vaikais. Nelabai noriai žaidžia, jas reikia prikalbinti šiek tiek padūkti.

Tai ypatingo ramumo katės, kurios gerai jaučiasi paliktos vienos namuose. Mėgsta būti ant rankų, kelių ir dievina glostymą bei švelnumą. Jų ilgas, minkštas kailiukas taip ir kviečia paglostyti ar prisiglausti.

7. Kornvalio reksai. Grakšti ir elegantiška katė, išsiskirianti savo trumpu ir garbanotu kailiu. Pamačiusi šeimininką, savo džiaugsmą kartais parodo vizgindama uodegą. Ji labai prieraiši ir nuolat reikalaujanti šeimininko dėmesio. Protinga katė, kuri turi dalelę ir šuns charakterio. Galima išmokyti įvairiausių triukų – pavyzdžiui atnešti kokį smulkų daiktą ar kamuoliuką.

Šie judrūs ir žaismingi katinukai labai patiks ne tik vaikams, bet ir visai šeimai. Tačiau prieš įsigyjant šios veislės katę, įsitikinkite ar turėsite pakankamai laiko ir noro su ja užsiimti ir žaisti. Diena be aktyvios veiklos šios veislės katei neįmanoma, tuomet ji jausis pamiršta ir nelaiminga.

8. Abisinijos katė. Seniausia naminių kačių veislė pasaulyje. Mėgstančios bendrauti katės, todėl paliktos vienos labai nusimena ir liūdi, ar netgi pyksta. Draugiškos, prieraišios, mėgstančios dėmesį katės, reikalauja daugiau erdvės ir labai prastai jaučiasi uždarytos mažose patalpose. Puikiai sutaria su kitais augintiniais namuose.

Patinai yra labiau draugiškesni, katės kartais mėgsta pašiaušti kailiuką prieš kitas kates. Šios smalsuolės dievina glamones bei glostymą, mėgsta žaidimus, nuotykius, ta puikus pasirinkimas aktyviems vaikams. Jas taip pat galima dresuoti, išmokyti atnešti kamuoliuką ar kitą žaisliuką. Abisinijos katė visada jus pasitiks ir išlydės į darbą, galbūt net pažadins ryte ir kartu su jumis papusryčiaus.

9. Selkirk Rex katės. Turbūt viena prieraišiausių kačių veislių, sekiojanti šeimininką ir besistengianti nuolat būti šalia. Dėl švelnaus charakterio ir neišsenkančios kantrybės gali būti auginamos šeimose, kuriose yra mažų vaikų. Puikiai sutaria ir su kitais augintiniais, netrukdo nei katės, nei šunys šalia.

Šios švelnios būtybės draugauja absoliučiai su visais, atvykęs svečias gaus tiek pat dėmesio, kiek ir visi, galės su ja pažaisti ar pamyluoti. O tik pradėjus ją glostyti, išgirsite mielą murkimą. Jos murkia daug ir dažnai. Selkirk Rex katės nesunkiai prisitaiko prie įvairių gyvenimo sąlygų, svarbiausia joms nuolatinis dėmesys bei užimtumas.

Jeigu po šio straipsnio Jūsų širdys jau nerimsta kuo greičiau įsigyti vieną iš šių pūkuotukų, apsilankykite veislynų kategorijoje ir išsirinkite patį mieliausią šeimos narį.

VEISLYNAI – https://tavogyvunas.lt/anketos/kates/

Taip pat norime priminti, kad prieglaudose laukia daugybė mielų, draugiškų, veislinių ir ne veislinių kačių, kurios už joms suteiktą dar vieną šansą tapti laimingomis, bus dėkingos Jums visą gyvenimą!

PRIEGLAUDOS – https://tavogyvunas.lt/anketos/prieglaudos/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.