Išgirdusi apie pataisas įspėjo – gyvūnai taps keršto aukomis, o šunis teks užmigdyti

„Šakėmis ant oro“, – taip Seimui pasiūlytas gyvūnų priežiūros ir laikymo pataisas apibūdino gyvūnų prieglaudos „Vyšnių sodas“ vadovė Monika Mužaitė. Seimo nariui Petrui Čimbarui įregistravus Triukšmo valdymo įstatymo ir Administracinių nusižengimo kodekso pakeitimus gyvūnus auginantys žmonės prakalbo apie gresiančias bėdas.

 M.Mužaitė teigė, kad pataisa nėra apgalvota.<br> lrytas.lt montažas.
 M.Mužaitė teigė, kad pataisa nėra apgalvota.<br> lrytas.lt montažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 14, 2018, 9:35 PM

P.Čimbaras pasiūlė teikti griežtas bausmes už gyvūnų triukšmą namuose. Už ilgesnį nei 10 minučių lojimą šunų šeimininkams grės bauda iki 300 eurų, bet prieglaudų vadovai įspėja, kad juos gali užgriūti gyvūnų banga.

M.Mužaitė pabrėžė, kad problema gali būti gerokai didesnė – esą dalis prieglaudų jau net negalėtų priimti naujų gyvūnų, tad juos tektų užmigdyti.

M.Mužaitė „Lietuvos ryto“ televizijai sakė, kad problemą pripažinti būtina, bet baudos – ne jos sprendimo būdas.

„Kaimynai pykstasi ir yra lojančių šunų. Yra tyrimas, kuris nustatė, kad Švedijoje namų ūkyje būna po 1-2 gyvūnus, o Lietuvoje vidurkis – 3-4. Bet problemą reikia spręsti ne baudomis, o kažkokiomis kitomis priemonėmis. Net neįsivaizduoju, kaip tokia pataisa gali veikti realybėje. Man ji atrodo utopinė. Kas važiuotų, kas tirtų? O jeigu atvyksta pareigūnas, o gyvūnas agresyvus? Kaip jis jį paims?“ – svarstė M.Mužaitė.

Pasak specialistės, šunų paėmimui pirmiausia reikėtų tinkamai pasiruošti, nes tam reikia įvairiausių įrankių.

– Kiek prieglaudose gali padaugėti gyvūnų? Kiek turite dabar ir kiek tas skaičius galėtų išaugti, jeigu būtų priimtos tokios pataisos? – „Lietuvos ryto“ televizija paklausė M.Mužaitės.

– Reikia neužmiršti, kad gyvūnų padaugėtų ne prieglaudose, o gatvėse. Lietuvoje prieglaudų yra labai daug, o didžiosios jau talpina po 300-400 gyvūnų. Joms yra keliami reikalavimai. Gyvūnas negali šiaip atkeliauti į prieglaudą – jam turi būti parūpintas tam tikros kvadratūros voljeras, skirtas plotas. Prieglaudos turi atitikti reikalavimas.

Jeigu prieglauda turi 200 gyvūnų ir yra perpildyta, ji nebegalės daugiau jų priimti. Tada yra du keliai – arba žmonės šunis išmes į gatvę, kur jie valkataus, žus ar bus sužaloti, arba keliaus į sanitarines tarnybas, kurios neturėdamos pasirinkimo privalės juos migdyti.

– Ar pačios prieglaudos būtų pasirengusios priimti daugiau gyvūnų?

– Lietuvoje gyvūnų skaičius – perteklinis. Daugybę metų problema buvo sprendžiama lengviausiu būdu – savivaldybė sudarydavo sutartį su tam tikra organizacija ar UAB ir pagal tą beglobių gyvūnų programą juos šalindavo žmonėms iš akių.

Tai reiškia, kad kažkas atvažiuoja, pasiima seną gyvūną ir jį išveža. Ir niekam neįdomu, kas su juo nutinka. Žmonės buvo pripratę prie lengviausio kelio – turi seną šunį ir kviečia tarnybas.

– Kaip jūs vertinate siūlomas pataisas?

– Jos – neapgalvotos. Gyvename šalyje, kur kaimynai dažnai suvedinėja sąskaitas. Patys dažnai važiuojame pas žmones, sterilizuojame gyvūnus arba kalbamės su kaimynais, laiptinių pirmininkais. Žmonės dažniausiai būna susipykę.

Nežinau, kodėl mūsų tauta taip tų kaimynų nemėgsta. Dažnai taip būna suvedinėjamos sąskaitos.

– Ar po tokių pataisų tų sąskaitų suvedinėjimų padaugėtų?

– Tikrai taip. Manau, kad tai būtų priežastis kaimynams, kurie jaučia trintį. Juk be reikalo trukdytų ir pareigūnus. Ši idėja ant oro šakėmis rašyta. Realaus pagrindo ji neturi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.