Už automobilio remontą nuo šiol galima susigrąžinti dalį pinigų: paaiškino, kaip tai padaryti

Lengvųjų automobilių remontas yra viena iš populiariausių paslaugų. Automobilius kasmet remontuoja turbūt kone kiekvienas tokios transporto priemonės savininkas. Deja, paprastai tai būna neplanuotos, nepageidaujamos, tačiau neišvengiamos, o dar ir gana nemenkos išlaidos.

Dalį pinigų, sumokėtų už automobilio remontą, galima susigrąžinti pasinaudojus mokesčių lengvatomis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dalį pinigų, sumokėtų už automobilio remontą, galima susigrąžinti pasinaudojus mokesčių lengvatomis. <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Mirvienė

Aug 25, 2019, 8:29 PM

Bet gera žinia ta, kad nuo šiol dalį pinigų, sumokėtų už automobilio remontą, galima susigrąžinti. 

Tiesa, tam, kad išleisti pinigai vėl atsidurtų pas jus, teks įrodyti minėtų paslaugų įsigijimą, t. y. reikės turėti kvitą. Tad lankydamiesi autoservise nepamirškite jo pareikalauti.

Naujos lengvatos

Dalį pinigų, sumokėtų už automobilio remontą, galima susigrąžinti pasinaudojus mokesčių lengvatomis. 

Šiemet Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) papildė gyventojų pajamų mokesčio (GPM) lengvatų sąrašą, kuriame nuo šiol yra ir lengvata už lengvojo automobilio remontą. 

Taip siekiama mažinti šešėlio apimtis šioje verslo srityje.

Ko gi reikia norint iš valstybės susigrąžinti dalį savo pinigų, sumokėtų už automobilio remontą, bei kokią sumą galima atgauti?

Svarbu atkreipti dėmesį, kad pinigus VMI sugrąžina ne už visas autoserviso paslaugas.

Sumokėtus mokesčius galima atgauti tik už lengvojo automobilio remonto paslaugas, o techninės automobilio priežiūros išlaidos į remonto paslaugas nėra įtraukiamos.

Galioja ne viskam

„VMI pinigus sugrąžins tik būtent už automobilio remonto paslaugas, t. y. kai kažkas sutaisoma tam, kad transporto priemonė galėtų atlikti savo funkciją, kad jos techninė būklė atitiktų transporto priemonės gamintojo nustatytą lygį. 

Tai gali būti mechaninis, elektros įrangos, elektroninių įpurškimo sistemų, kėbulo remontas, taip pat jo dažymas, automobilio dalių, sėdynių remontas, priekinių stiklų ir langų remontas, padangų ir kamerų remontas.

Deja, bet ši mokesčių lengvata nebus taikoma toms jūsų išlaidoms, kurios buvo patirtos atliekant automobilio techninę priežiūrą, pvz.: už sezoninį padangų keitimą, filtrų, tepalų keitimą, antikorozinį apdorojimą, poliravimą ne automobilio remonto atveju ir pan.

Ir dar – pinigai grąžinami tik už išlaidas darbams ir paslaugoms. 

Ši GPM lengvata netaikoma sumoms, sumokėtoms už remontui reikalingas medžiagas, priemones ar detales. Todėl labai svarbu, kad autoserviso paslaugas teikiantys verslininkai jums išduotų tikslius mokėjimo dokumentus.

Kasos čekiai, kur nurodyta tik sumokėta suma, VMI netiks.

Autoservise „Vikrema“ šia lengvata norintiems pasinaudoti klientams mes visada galime išduoti visus reikiamus mokėjimo dokumentus, tiksliai žinome, ko reikia VMI, todėl galite būti tikri, kad jei automobilį remontavotės pas mus, šia mokesčių lengvata pasinaudosite be problemų“, – patikina autoserviso „Vikrema“ vadovas Ričardas Ragauskas.

Kiek grąžins?

Maksimali suma, kuri pasinaudojant GPM lengvata lengvojo automobilio remontui gali būti atgauta, yra 400 eurų per metus vienam asmeniui. 

Svarbu pažymėti, kad šia GPM lengvata gali pasinaudoti keli šeimos nariai ir kiekvienas atgauti po maksimalią sumą.

Maksimali automobilio remonto paslaugų išlaidų suma, kuri galės būti atimama iš metinių pajamų, yra 2000 eurų.

Norint susigrąžinti pinigus už lengvojo automobilio remontą, reikės deklaruoti savo pajamas VMI.

Susigrąžintina suma priklausys ne tik nuo patirtų išlaidų dydžio, bet ir nuo sumokėto pajamų mokesčio sumos dydžio ir pajamų mokesčio tarifo.

„Pirmą kartą pasinaudoti GPM lengvata už lengvojo automobilio remontą ir susigrąžinti dalį sumokėto GPM gyventojai galės 2020 m., pateikę metinę pajamų mokesčio deklaraciją už 2019 metus. 

Tačiau tam, kad pinigai būtų atgauti, prie deklaracijos būtinai reikės pridėti PVM sąskaitas-faktūras arba sąskaitas-faktūras ar prekių (paslaugų) pirkimo-pardavimo kvitus su žymomis, kad yra sumokėta, bei kitus mokėjimo dokumentus“, – pabrėžia R. Ragauskas.

Reikės dokumentų

Suprantama, norint sutaupyti ir atgauti dalį savo pinigų už automobilio remontą, šių paslaugų reikia kreiptis tik į oficialiai dirbančius autoservisus.

Jie yra registruoti mokesčių mokėtojai ir sąžiningai moka visus mokesčius – tik tokia įmonė galės pateikti visus reikiamus VMI automobilio remonto paslaugų išlaidas pagrindžiančius dokumentus.

Tiesa, automobilių remonto paslaugas teikiančio autoserviso „Vikrema“ darbuotojai pastebi, kad kol kas dar nedaug besitaisančiųjų automobilius žino apie galimybę susigrąžinti pinigus per GPM lengvatą. 

Autoserviso specialistai, išduodantys dokumentus, kuriuose nurodyta, kiek ir už kokius automobilio remonto darbus sumokėta, kiekvienam savo klientui primena, kad šiuos dokumentus reikėtų saugoti, kad galima būtų deklaruoti išleistas sumas. 

Šiame autoservise reikiami dokumentai išrašomi kiekvienam besitaisančiam automobilį, tad jei atsiranda tokių, kurie šiuos dokumentus pamiršta atsiimti, gali į autoservisą jų sugrįžti net ir po kelių mėnesių.

Ir lengvata, ir kokybė

Savo automobilio remontą patikėti visus mokesčius sąžiningai mokančiai įmonei visada verta. Taip ne tik galima pasinaudoti mokesčių lengvatomis, bet ir gauti kokybiškesnę paslaugą bei jos garantiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.