Sužinojusi, kad bus grąžinta į šeimą, paauglė maldavo tik vieno

Norėčiau papasakoti istoriją, kuri yra susijusi su šiomis dienomis labai opia problema – vaikų atiminėjimu iš šeimos.

 Kai man sukako 12 metų, valstybė sugalvojo vaikus, kurie turi tėvus, grąžinti į šeimas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Kai man sukako 12 metų, valstybė sugalvojo vaikus, kurie turi tėvus, grąžinti į šeimas.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jolanta

2018-11-15 23:12

Prieš 20 metų viskas buvo kitaip, ir man asmeniškai teko su tuo susidurti. 12 metų pragyvenau vaiku globos namuose, tėvams nebuvo atimtos teisės, bet laikinai apribotos.

Tėvai gyveno atskirai, tėvas labai piktnaudžiavo alkoholiu, tai pas jį mažai nuvažiuodavau. Mama gyveno su močiute, bet namuose mažai kada bebūdavo. Savaitgaliais ir per atostogas važiuodavau pas močiutę, kadangi vaikų globos namuose buvo negalima likti tiems, kas turėjo tėvus.

Kai man sukako 12 metų, valstybė sugalvojo vaikus, kurie turi tėvus, grąžinti į šeimas. Socialiniai darbuotojai nuvyko pasižiūrėti į mano mamos registruotą gyvenamąją vietą, tai yra, pas močiutę, ir nustatyti, ar sąlygos tinkamos gyventi vaikams.

Tuo metu, kai atvyko darbuotojai, aš pati buvau pas močiutę. Jie užėjo į namus pirmiausiai paklausė, ar yra šviesa, ir ar yra duonos.

Pamatę, kad yra šviesa ir duona, jie parašė, kad gyvenimo sąlygos tinkamos, ir nuspręsta mus su broliu grąžinti į šeimą. Nors jie net nepaklausė mano mamos, kuri jau 2 metus gyveno kitu adresu su savo nauju vyru.

Tai kam jie mus norėjo grąžinti, kokiai šeimai? Iškilo didelis klausimas.

Mes su broliu nenorėjom atgal pas mamą, nes žinojome, kas mūsų laukia. Prašėme globos namų direktorės ir auklėtojos, kad mūsų negrąžintų į šeimą.

Taigi, su jų pagalba ir „Lietuvos ryto“ televizijos laida mums pavyko. Tėvams buvo atimtos teisės, o mes likome iki 18 metų gyventi vaikų globos namuose. Ir tuo džiaugiuosi.

Dabar man 32 metai, pati turiu 3 vaikus ir noriu pasakyti: jei kas pamėgintų iš manęs paimti vaikus, tai kaip vilkė ginčiau.

Aš nesuprantu, kaip per tiek metų niekas taip ir nepasikeitė. Anksčiau atiduodavo vaikus į šeimas, nes per brangu buvo išlaikyti, o dabar atima, nes apsimoka. Bet abiejuose variantuose labiausiai kenčia vaikai.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.