Jauną Panevėžio aktorių ištiko baisi neganda: kapsi valandos ir minutės

Panevėžio lėlių vežimo teatro darbuotojai kreipėsi į tautiečius su kilnia misija. Jų teatre dirbančiam jaunam ukrainiečiui aktoriui būtina skubi inksto persodinimo operacija, motina pasirengusi savo sūnui atiduoti inkstą. Tačiau bėda: už visa tai reikia surinkti 5 tūkstančius eurų. Geraširdės senutės ašarodamos aukojo kiek gali.

 Ukrainietis aktorius I.Ignatenko viltingai laukia organo persodinimo operacijos.<br>A.Švelnos nuotr.
 Ukrainietis aktorius I.Ignatenko viltingai laukia organo persodinimo operacijos.<br>A.Švelnos nuotr.
 A.Markuckis (dešinėje) teatro feisbuke išplatino žinią apie I.Ignatenko bėdą, visuomenė akimirksniu sureagavo.
 A.Markuckis (dešinėje) teatro feisbuke išplatino žinią apie I.Ignatenko bėdą, visuomenė akimirksniu sureagavo.
 I.Ignatenko ir jo draugė M.Kiseliova tikisi geriausio – kad operacija praeis sėkmingai ir inkstas prigis.<br> A.Švelnos nuotr. 
 I.Ignatenko ir jo draugė M.Kiseliova tikisi geriausio – kad operacija praeis sėkmingai ir inkstas prigis.<br> A.Švelnos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 13, 2019, 9:43 PM, atnaujinta Mar 20, 2019, 5:23 PM

Tyrimams jau išleido visas santaupas

Prieš kelias dienas Panevėžio lėlių vežimo teatras per socialinius tinklus paprašė neįprastos pagalbos: skubiai reikia lėšų inkstui persodinti.

Teatro darbuotojas, jaunas ukrainietis aktorius Igoris Ignatenko su neveikiančiais inkstais ilgai neišgyvens, talentingam lėlininkui reikalinga organo transplantacija.

Operacijai reikalinga suma ne itin didelė – 5 tūkstančiai eurų.

Oficialiai Lietuvoje dirbantis 23 metų Igoris turi socialinį draudimą, medicininės paslaugos jam yra nemokamos, tačiau eilėje prie donoro inksto tektų stovėti apie dvejus metus.

Neaišku, ar vaikinas tiek laiko beturi. Kapsi valandos, minutės...

Santariškių klinikose padarius tyrimus paaiškėjo, kad Igoriui tinka jo motinos inkstas, bet kadangi moteris yra Ukrainos pilietė, už jos operaciją ir visas medicinines paslaugas tenka mokėti.

Igorio šeima yra paprasti žmonės, tėtis agrofirmoje dirba traktorininku, o mama pagal profesiją režisierė, ji dėsto aktorinį meistriškumą, šeimoje dar auga jaunesnė sesuo.

Turėtas santaupas – 1500 eurų šeima jau išleido mokamiems tyrimams, o inksto persodinimui pinigų nebeturi.

Geradariai senoliai paremia be reklamos

Į paskelbtą sąskaitą po truputį ėmė plaukti eurai. Ir ne tik į sąskaitą.

Į teatrą ateina senoliai ir sergančiam vaikinui į rankas spraudžia pinigus.

Tą dieną, kai kalbėjomės su Igoriu, kabineto duris pravėrė pagyvenusi panevėžietė. Moteris verkdama aktoriui padavė 50 eurų.

„Vaikeli, aš nemoku pervest į banką, duodu grynais. Prieš 10 metų prapuolė mano sūnus Sankt Peterburge. Jis ten dirbo, buvo verslininkas. Ir nuo to karto jokios žinios. Savam vaikui nebegaliu padėt, o tu toks jaunas, laimingai tau, kad tik gyventum, perduok linkėjimų mamai“, – jaudindamasi kalbėjo moteris.

Geradarė nenorėjo nei fotografuotis, nei sakyti savo vardo.

Tą patį rytą teatre apsilankė ir 80-metė močiutė. Sakė, su vyru perskaitė apie ukrainiečio nelaimę ir abu nutarė kiek galėdami padėti. Ji taip pat paliko 50 eurų.

Miega su prijungtu dializės aparatu

Su Igoriu susitinkame teatre. Tuo metu ukrainiečių grupei kaip tik vyksta lietuvių kalbos pamokos.

Šviesbruvas, linksmo veido vaikinukas iš pirmo žvilgsnio nė nepanašus į sunkų, inksto persodinimo laukiantį ligonį. Jis stengiasi gyventi įprastą gyvenimą, nedejuoja ir kiekvienam sutiktam nesiskundžia apie savo ligą.

Dieną jis dirba kaip ir visi kolegos, o vakare jungiasi dializės aparatą. Visą naktį speciali medicininė įranga jam valo kraują.

Be kasdienės dializės Igoris neišgyventų.

Igoris pakelia megztinį. Dalis pilvo užklijuota tvarsliava, iš jos kyšo du plastikiniai vamzdeliai – drenai. Jų galai užsandarinti.

Vakare, atsigulęs į lovą, Igoris prie drenų jungs aparatą su specialiais skysčiais, 9 valandas jie cirkuliuos ir valys kraują, kitaip sakant, aparatas atliks nebeveikiančių inkstų darbą.

Šią drenų įvedimo operaciją atliko Santariškių klinikų medikai tuomet, kai buvo nustatyta, kad abu Igorio inkstai nebefunkcionuoja.

Tai tik laikina pagalba iki inksto persodinimo.

Po anginos sustreikavo inkstai

Bėdos Igorį užklupo netikėtai.

Prieš 7 metus, kai mokėsi 10-oje klasėje, vaikinas susirgo angina. Liga buvo sunki, po streptokokinio ryklės uždegimo prasidėjo komplikacijos.

Gydymas, rodėsi, buvo sėkmingas, Igoris pasveiko ir nieko bloga tarsi nejautė.

Kad angina komplikavosi į sunkų inkstų uždegimą, jis sužinojo visai atsitiktinai – kai gavo kvietimą į karinį komisariatą. Po anginos gydymo buvo praėję du mėnesiai.

Ten atliekant medicininę patikrą ir paaiškėjo, kad visi vaikino tyrimai labai blogi, kraujyje gausu baltymų, pakitęs leukocitų ir eritrocitų kiekis.

Igorį paguldė į ligoninę, iš pradžių įtarė, gal inkstuose akmenys, o pasirodė, kad tai anginos komplikacija – ūminis poinfekcinis glomerulonefritas.

„Gydytojai man paaiškino, kad mano atvejis toks, jog ligą medikamentais sustabdyti galima, bet inkstai jau niekad nebebus sveiki. Deja, ligos sustabdyti nepavyko, ji sparčiai progresavo“, – sako aktorius.

Gimtinėje nebėra nemokamo gydymo

Igoris gydėsi, atrodė, kad liga ir šį kartą traukiasi, bet pagerėjimas buvo laikinas.

Jau mokantis ketvirtame Kijevo kino ir teatro universiteto kurse staiga jį ėmė kamuoti labai aukštas kraujospūdis, kraujyje grėsmingai pakito kreatinino kiekis.

Vėl gydymasis, vaistai ir dietos.

Vaikinas žalingų įpročių neturi, laikėsi medikų rekomenduoto režimo, nerūko, nevartoja alkoholio.

Prieš dvejus metus Igoris ir dar keli ukrainiečiai aktoriai atvyko dirbti į Panevėžio lėlių vežimo teatrą, apie tai mes jau rašėme.

Pernai vasarą grįžęs namo į Ukrainą atostogų Igoris atsigulė į ligoninę tyrimams.

Nieko guodžiamo neišgirdo: inkstų funkcionavimas buvęs minimalus, liga progresavo.

Igoris sako, kad apie inksto persodinimą karo nualintoje Ukrainoje jis negali nė svajoti.

„Pas mus nėra nemokamos medicinos, eini paimti kraujo iš piršto – pats perkiesi adatą, spirito, vatos ir dar susimoki už paslaugą“, – aiškino jaunas vyras.

Draugė iškvietė greitąją

Kai Igorio sveikata ėmė smarkiai blogėti, buvo duota žinia jo tėvams.

Abu atvyko iš karto. Padarius tyrimus paaiškėjo, kad Igoriui tinka mamos inkstas.

Jelena Ignatenko neabejojo nė minutės, iš karto sutiko sūnui duoti savo inkstą.

„Aš nesutikau, neaišku, kas po to nutiks mamai, bet kai prasidėjo priepuoliai, supratau, kad galiu nebesulaukti mirusio donoro inksto, kito kelio nebėra“, – sako vaikinas.

Sunkūs priepuoliai Igoriui prasidėjo prieš 3 mėnesius.

Pirmą kartą jis parkrito namie. Nuo sutrikusio skysčių iš organizmo šalinimo kraujospūdis sukilo nebežmoniškai – peršoko dviejų šimtų ribą.

Draugė Margarita Kiseliova, su kuria vaikinas gyvena, iškvietė greitąją pagalbą, Igoris atsidūrė reanimacijoje.

Kitas priepuolis ištiko vaikštant prekybos centre. Vėl reanimacija, vėliau kelionė į Santariškes.

„Dar nelabai suvokiu, kad visa tai vyksta su manimi. Skausmų nejaučiu, tad sunku įsisąmoninti, jog esu be inkstų“, – sakė Igoris.

Operacijos jis nebijo, tačiau labai išgyvena dėl mamos sveikatos, kaip jos organizmas atlaikys inksto išėmimą ir ar nepablogės jos gyvenimas likus su vienu inkstu.

Tačiau jis, kaip ir visi, žino, kad motinos dėl savo vaiko bet ką gali padaryti.

Gydytojų prognozės teikia daug vilties

„Pats susiskambinau su Santariškių medikais. Jie paaiškino, kad nuolatinė dializė tik laikinai atitolina problemą, būtinas inksto persodinimas, ir kuo skubiau. Lietuvoje nebėra laiko laukti donoro, per vieną mėnesį Igoris jau du kartus gulėjo reanimacijoje“, – pasakojo aktoriaus sveikata besirūpinantis teatro vadovas Antanas Markuckis.

Jis sakė, kad medikų prognozės geros, esą 90 procentų garantija, kad artimo žmogaus atiduotas inkstas prigis.

Pasiruošimas operacijai jau vyksta, Igorį paskiepijo nuo hepatito, dabar laukiama rezultatų, ar skiepai suveikė.

Gydytojai sako, kad inksto persodinimo operaciją galės daryti iš karto, kai tik pacientas turės reikiamą sumą pinigų. Anot A.Markuckio, lėšomis kiek galėdamas prisidės ir visas teatro kolektyvas, šiek tiek žadėjo paremti ir savivaldybė.

„Igoriui medicinos paslaugos nemokamos, jis turi leidimą gyventi Lietuvoje, tačiau ir jam bus reikalinga ypatinga slauga, priežiūra ir reabilitacija“, – kalbėjo A.Markuckis.

Vakar, kai jau straipsnis buvo paruoštas spausdinti, paskambino teatro vadovas ir pranešė, jog operacijai reikalinga suma jau surinkta.

Net 2,5 tūkstančio eurų paaukojo Panevėžio ligoninės medikai. Lėšų rinkimą ligoninėje organizavo Nefrologijos skyriaus specialistai.

Susidarius 5 tūkstančių eurų sumai, Igorio sąskaita buvo uždaryta. Nesvarbu, kad po inksto persodinimo ligonio dar lauks netrumpas gydymas, nuspręsta nepiktnaudžiauti visuomenės palaikymu ir pinigų nebeprašyti. „Taip sąžiningiau“, – pakomentavo A.Markuckis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.