Archeologai nustebę: šis atradimas gali būti susijęs su legendine kova iš Biblijos

Archeologai, atliekantys kasinėjimus Izraelyje, buvusios Filistijos teritorijoje, neseniai padarė atradimą, kuris nustebino juos visus. Ši vieta gali suteikti daugiau informacijos laikus, kuomet tariamai vyko Biblijoje minima kova tarp Dovydo ir Galijoto.

Archeologai, atliekantys kasinėjimus Izraelyje, buvusios Filistijos  teritorijoje, neseniai padarė atradimą, kuris nustebino juos visus.<br>lrytas.lt koliažas.
Archeologai, atliekantys kasinėjimus Izraelyje, buvusios Filistijos teritorijoje, neseniai padarė atradimą, kuris nustebino juos visus.<br>lrytas.lt koliažas.
Archeologai jau ilgą laiką kasinėjo Gatą – tariamą Galijoto gimtinę,  tačiau tik dabar atrado naują griūvėsių sluoksnį, kuris yra datuojamas  būtent tiems metams kai būtų gyvenęs Galijotas ir Dovydas.<br>Pen News/Tell es-Safi and Gath Archaeological Project nuotr.
Archeologai jau ilgą laiką kasinėjo Gatą – tariamą Galijoto gimtinę, tačiau tik dabar atrado naują griūvėsių sluoksnį, kuris yra datuojamas būtent tiems metams kai būtų gyvenęs Galijotas ir Dovydas.<br>Pen News/Tell es-Safi and Gath Archaeological Project nuotr.
Štai naujai atrasti įtvirtinimai yra 4 m. pločio, tuo tarpu sienos iš  vėlesnių laikotarpių yra beveik dvigubai plonesnės – 2,5 m.<br>Pen News/Tell es-Safi and Gath Archaeological Project nuotr.
Štai naujai atrasti įtvirtinimai yra 4 m. pločio, tuo tarpu sienos iš vėlesnių laikotarpių yra beveik dvigubai plonesnės – 2,5 m.<br>Pen News/Tell es-Safi and Gath Archaeological Project nuotr.
Patys statybiniai blokai „Galijoto“ sluoksnyje irgi yra didesni – dviejų  metrų, tuo tarpu vėlesniuose sluoksniuose jie yra vos pusės metro.<br>Pen News/Tell es-Safi and Gath Archaeological Project nuotr.
Patys statybiniai blokai „Galijoto“ sluoksnyje irgi yra didesni – dviejų metrų, tuo tarpu vėlesniuose sluoksniuose jie yra vos pusės metro.<br>Pen News/Tell es-Safi and Gath Archaeological Project nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 6, 2019, 10:30 PM

Dovydas buvo izraelitas, kuris nukovė Galijotą – filistinų gretose besikovusį milžiną, nuo kurio „Izraelio vyrai bėgo siaubo apimti“. Biblijoje rašoma, kad Dovydas nugalėjo Galijotą svaidykle ir akmeniu: parbloškė jį, o galiausiai užmušė priešo kalaviju. Ši legendinė kova Biblijoje yra aprašoma labai detaliai ir yra viena populiariausių ištraukų.

Tiesa, realių įrodymų, patvirtinančių, kad ši kova iš tiesų vyko yra labai mažai. Mokslininkai sako, kad pati kovos kilmė yra labai paslaptinga, tačiau daugiau informacijos gali suteikti naujasis atradimas.

Archeologai jau ilgą laiką kasinėjo Gatą – tariamą Galijoto gimtinę, tačiau tik dabar atrado naują griūvėsių sluoksnį, kuris yra datuojamas būtent tiems metams, kai būtų gyvenęs Galijotas ir Dovydas ir, kuomet tariamai vyko legendinis mūšis. Be to, šie griūvėsiai buvo didesni nei įprastai.

„Šis atradimas, po 23 metų kasinėjimų, yra labai didelė staigmena. Dabar mes žinome, kad Geležies amžiaus miestas Gatas buvo didesnis nei anksčiau manėme. Iš pradžių galvojome, kad labiausiai šis miestas išsiplėtė X-IX a. pr.m.e., tačiau dabar panašu, kad jis jau buvo didelis ir įspūdingas XI a. pr.m.e.“, – teigė archeologiniams kasinėjimams vadovaujantis Areas Maeris.

Jis taip pat sakė, kad galbūt legendos apie filistinų gretose besikaunančius milžinus kilo pamačius patį Gatą, mat šio senovinio miesto liekanos yra tikrai įspūdingos.

Štai naujai atrasti įtvirtinimai yra 4 m. pločio, tuo tarpu sienos iš vėlesnių laikotarpių yra beveik dvigubai plonesnės – 2,5 m. Patys statybiniai blokai „Galijoto“ sluoksnyje irgi yra didesni – dviejų metrų, tuo tarpu vėlesniuose sluoksniuose jie yra vos pusės metro.

Be to, archeologai išsiaiškino ir tai, kad Gatas užėmė ir nemaža teritoriją – 123,5 arus, o tai yra dvigubai daugiau nei bet koks kitas to meto miestas.

„Šis atradimas keičia mūsų suvokimą apie šio miesto plėtrą, taip pat ir apie jo santykius su kitais filistinų miestais ir santykį su kitomis archeologinėmis vietovėmis“, – sakė A.Maeris.

Jei kalbėtume apie tiesioginius įrodymus, galimai patvirtinančius Galijoto egzistavimą, tuomet artimiausias atradimas tam yra 2005 rasta akmeninė atplaiša, ant kurios buvo išraižytas vardas, savo šaknimi panašus į Galijoto. Pats Gato miestas buvo sunaikintas 830 metais pr.m.e.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.