Žmonių mirtys kosmose: tik atidarę kapsulę pamatė, kad visi astronautai mirę

Kosmosas yra pavojinga vieta. Ten, viršuje, vyrauja itin žemos temperatūros ir stipri radiacija, tačiau tai tik keli pavojai iš daugybės. Nepaisant to, kosmose iki šiol jau yra buvę 565 žmonės iš 38 šalių – bet ar kada nors susimąstėte, kas gi buvo tiek pirmieji drąsuoliai pakilę taip aukštai? O taip pat, kiek žmonių mirė toje paslaptingoje erdvėje virš mūsų?

Kosmose iki šiol jau yra buvę 565 žmonės iš 38 šalių.<br>123RF nuotr. 
Kosmose iki šiol jau yra buvę 565 žmonės iš 38 šalių.<br>123RF nuotr. 
Edwardas Whiteas atlieką pirmą kartą istorijoje išėjo į atvirą kosmosą.<br>NASA nuotr. 
Edwardas Whiteas atlieką pirmą kartą istorijoje išėjo į atvirą kosmosą.<br>NASA nuotr. 
„Saliut 1“ kosminės stoties nuotrauka, padaryta iš erdvėlaivio „Sojuz 10“. <br>Roscosmos nuotr. 
„Saliut 1“ kosminės stoties nuotrauka, padaryta iš erdvėlaivio „Sojuz 10“. <br>Roscosmos nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 13, 2019, 9:48 PM, atnaujinta Oct 14, 2019, 5:55 PM

Kriterijai, pagal kuriuos nustatoma kurie žmonės jau buvo kosmose, o kurie ne – skiriasi. Štai Tarptautinė aeronautikos federacija kosmosu jau laiko erdvę, esančia už Karmano linijos, esančios 100 km aukštyje virš jūros lygio.

Kiek astronautų mirė kosmose?

Per paskutinius 50 metų iš viso mirė apie 30 astronautų. Didelė dalis jų tuo metu mokėsi arba bandė atlikti sudėtingas ir pavojingas misijas. Tiesa, didelė dalis šių incidentų įvyko dar būnant ant žemės arba tokiame aukštyje, kuris dar nėra laikomas kosmosu (pavyzdžiui, garsioji „Challenger“ nelaimė). Taigi, iš 565 žmonių, kurie yra buvę kosmose, ten viršuje mirė tik trys.

1971 metų balandžio 19 dieną į orbitą pakilo pirmojo kosminė stotis „Saliut 1“, kurią sukūrė Sovietų Sąjunga. Vos po kelių dienų pirmoji astronautų komanda, sudaryta iš trijų Sovietų Sąjungos piliečių, kurie iki kosminę stotį pasiekė erdvėlaiviu „Sojuz 10“. Kosmonautų tikslas buvo išbūti stotyje apie mėnesį.

Tačiau nors „Sojuz 10“ ir sugebėjo saugiai prisišvartuoti prie kosminės stoties, kilo problemų su liuku, skirtu įeiti į stotį – dėl to astronautai negalėjo patekti į vidų ir jiems teko grįžti atgal.

Po keleto mėnesių startavo panaši misija „Sojuz 11“, tik su kitais astronautais – Georgijumi Dobrovolskiu, Vladislavu Volkovu ir Viktoru Pacajevu. Jie, naudodami tokį patį erdvėlaivį, pakilo link kosminės stoties ir šį kartą liukas suveikė.

Čia astronautai praleido tris savaites – tuo metu tai buvo rekordas. Jie taip pat atliko įvairius eksperimentus, susijusius su žmogaus kūno pokyčiais ilgesnį laiką būnant nesvarumo būsenoje.

Birželio 29 d. visi trys astronautai vėl susėdo į erdvėlaivį ir pasiruošė kelionei namo. Visiems, stebėjusiems nusileidimą iš Žemės, atrodė kad viskas vyksta sklandžiai. Erdvėlaivis be jokių sutrikimų kirto atmosferą ir nusileido Kazachstane – kaip ir buvo planuota.

Tačiau į nusileidimo vietą nuvykusi komanda vos atidarius kapsulę suprato, kad vis dėl to nusileidimas nebuvo toks sklandus – visi trys įgulos nariai buvo mirę. Visi trys vyrai sėdėjo savo vietose, nejudėjo, ant jų veidų matėsi tamsiai mėlynos dėmės, o iš ausų ir nosies bėgo kraujas. Gydytojai vėliau pranešė, kad mirties priežastis buvo uždusimas.

Kas buvo pirmieji žmonės kosmose?

Pirmieji projektai, kurių tikslas buvo nuskraidinti žmogų į kosmosą, prasidėjo dar 1958 metais – tai buvo NASA projektas „Mercury“. Didžiajai daliai visuomenės, Kongresui ir pačiai NASA tai buvo itin didelis žingsnis siekiant perkelti žmones už Žemės ribų.

Tiesa, tuo metu NASA turėjo ir dar optimistiškesnių užduočių – pavyzdžiui sukurti kosminę stotį arba nusileisti Mėnulyje.

Po misijos „Mercury 3“, NASA pristatė ir erdvėlaivį „Gemini“ – jis buvo šiek tik didesnis ir skirtas dviems astronautams. 1964-1966 metais į kosmosą pakilo 10 „Gemini“ misijų, per kurias buvo bandoma nustatyti, kokių patobulinimų reikia erdvėlaiviui, o taip pat pagerinti švartavimosi bei išėjimo į atvirą kosmosą technologijas.

Viena „Gemini“ misija net sumušė rekordą, kosmose išbūdama dvi savaites. Tie laiko pakako, kad mokslininkai rastų būdą kaip nuskraidinti kitą komandą į Mėnulį.

Taigi, vieni pirmųjų žmonių kosmose buvo Alanas Shepardas, kuris 1961 metų gegužės mėnesį su misija „Mercury 3“ trumpam pakilo į kosmosą – tačiau orbitos nepasiekė.

1962 metų vasarį NASA astronautas Johnas Glennas orbitoje praleido penkias valandas, o 1965 metų birželį sovietų kosmonautas Aleksėjus Leonovas pirmą kartą išėjo į atvirą kosmosą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.