Jau galite pamatyti, kaip atrodo tikras lietuviškas superherojus

Menininkas Lukas Šiupšinskas nestokoja humoro. Jis sukūrė pirmąjį lietuvišką superherojų ir neskubėti raginantį personažą. Menininko planuose – įamžinti ir tikrą miesto garsenybę.

„Žmogus-kankorėžis“ yra tarsi su gamta susiliejusio lietuvio simbolis.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Žmogus-kankorėžis“ yra tarsi su gamta susiliejusio lietuvio simbolis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2018, 1:09 PM

Senamiestyje dviejose vietose puikuojasi nauji Kauno akcentai.

Bronzinė skulptūra „Zen kiškis“ – nedidelis vyras keistu kostiumu puikuojasi ant Vilniaus gatvėje esančios požeminės perėjos atbrailos. Šalia parašyta: „Geriausia taktika kiškių lenktynėse – jose nedalyvauti“.

„Žmogų-kankorėžį“ – žmogų be galvos, tik su kankorėžio kostiumu galima užtikti Santakos parke, prie tako greta augančių pušų.

Kaunietis skulptorius L.Šiupšinskas sakė, kad „Zen kiškis“ yra tarsi paskatinimas neskubėti, nelėkti. Tai primena ir užrašas prie skulptūros apie kiškių lenktynes.

Menininkas mano, kad kiškių lenktynėse neįmanoma nugalėti, nes net jei esi pirmas, vis tiek tu – tik baikštus bėgantis kiškis, o žmogui tokia būsena ne pati geriausia.

„Todėl keistą personažą – vyrą su kiškio kostiumu – pasodinau tokioje vietoje, kur visi skuba. Manau, kad požemine perėja patekus į seno gero miesto teritoriją verta sustoti, neskubėti, dairytis, ilsėtis ir medituoti“, – sakė L.Šiupšinskas.

Santakos parke prieš savaitę buvo įkurdintas „Žmogus-kankorėžis“. Skulptorius pasakojo, kad pavaizdavo tarsi pirmąjį lietuvišką superherojų.

„Mes, lietuviai, esame pusiau gamtos, pusiau miesto vaikai. Net ir didžiausi mūsų miestai žali. Žmonės eina į parkus ilsėtis, susilieti su gamta. Todėl ir mano pirmasis lietuviškas superherojus išėjo į parką pasivaikščioti“, – pasakojo L.Šiupšinskas.

Šiuo metu kaunietis savo dirbtuvėje kuria dar vienos skulptūros apmatus. Jis iš bronzos lies garsiai Kauno senbernarei Bitei skirtą skulptūrą. Šį šunį ir jo šeimininką Algimantą Baką pažinojo daugelis kauniečių. Bitė keliaudavo po Kauną su krepšiu dantyse, ypač mėgo vaikus, kurie ją glostydavo.

2016 metų gegužę 12 metų Bitė nugaišo. Jos šeimininkas neseniai pats kreipėsi į L.Šiupšinską ir paprašė sukurti augintinės skulptūrą.

„Dirbtuvėje jau turiu paskutinį krepšį, kurį Bitė nešiodavo. Skulptūra iš bronzos bus tokio dydžio, kokio buvo Bitė, kad vaikai ant jos galėtų ir pasėdėti. Ji dantyse laikys krepšį“, – sakė skulptorius.

Bitė bus įkurdinta Žaliakalnyje, prie Zanavykų turgaus, kur šuo dažnai vaikščiodavo. Skulptūrą planuojama pastatyti kitų metų gegužės mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.