Kražiai atsisveikina su žiauraus žudiko aukomis

2015 m. lapkričio 7 d. 13:48
Ričardas Vitkus, Indrė Vainalavičiūtė
Šią savaitę žiaurų sukrėtimą išgyvenę Kražių (Kelmės r.) gyventojai pradeda atsisveikinti su brutalaus žudiko 57 Rimanto Bekinčio aukomis tapusiomis moterimis.
Daugiau nuotraukų (39)
Šeštadienį laidojama pirmąja R.Bekinčio auka tapusi 55 metų Eugenija Birgiolaitė.
Velionė palaidota šeimos kape Kražių kapinėse.
Šios vienišos moters laidotuvių rūpesčiai gulė ant Kražių seniūnijos pečių, o pagalbą teikė visi, kas galėjo.
Nusprendė šarvoti kapinių koplyčioje
Karstui ir velionės drabužiams buvo panaudota valstybės išmoka ir keli šimtai eurų, kuriuos E.Birgiolaitė buvo susitaupiusi, tačiau lyg nujausdama kažką negero laikė ne savo namuose, o buvo davusi pasaugoti kaimynei.
Kadangi Kražiuose nėra gedulo namų, kražiškiai pagalbos kreipėsi į parapijos kleboną Gintą Sakavičių ir paprašė leisti žudiko aukomis tapusias parapijietes šarvoti bažnyčioje.
Klebonas sutiko padėti, tačiau šarvoti bažnyčioje neleido Šiaulių vyskupijos kurija,
Nors kitą dieną Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis pranešė, kad šarvoti moteris bažnyčioje bus leista, kražiškiai jau buvo spėję rasti kitą vietą.
Artimųjų neturėjusią E.Birgiolaitę nuspręsta šarvoti Kražių kapinėse esančioje koplyčioje.
Žmonės vos tilpo koplyčioje
Išlydėti velionės susirinko keli šimtai kražiškių, jie vos tilpo nedidelėje koplyčioje.
E.Birgiolaitės karstas buvo apdėtas gėlėmis ir vainikais. Prie šio karsto buvo padėtas ir prezidentės Dalios Grybauskaitės vainikas.
Į E.Birgiolaitės laidotuves traukiantys kražiškiai negailėjo jai gerų žodžių.
„Ji buvo tyki, rami, niekam gyventi netrukdė, su visais gerai sutardavo“, – sakė pasimelsti už nužudytosios vėlę einanti Joana Dirmeikienė.
„Eugenija buvo labai pamaldi. Ji kiekvieną sekmadienį eidavo į bažnyčią ir aukodavo jai. Nesuprantu, kaip tam išgamai pakilo ranka prieš tokią moterį“, – sakė kita kražiškė. Išlydėti E.Birgiolaitės į paskutinę kelionę atvyko ir Šiaulių vyskupas Eugenijus Bartulis. Jis koplyčioje aukojo  mišias. Vyskupas kvietė rasti jėgų atleisti žudikui
Vyskupas E.Bartulis tardamas atsisveikinimo žodžius sakė: „Ne visi žmonės eina tuo keliu, kurį nurodo Kristus. Kalbu apie tą žmogų, kuris padarė didelį nusikaltimą, jis nėjo tuo keliu, kurį nurodė Kristus, o klaidžiojo nuodėmės tamsybėse...
Ir ne vienus metus. Ir nebuvo, matyt, žmogaus, kuris jam parodytų kelią, nes jis buvo apakęs. Jį apakino alkoholis ir kiti blogi įpročiai, kurie neleido pamatyti tiesos ir laimės kelio, tad jo baisus nusikaltimas prislėgė ne tik Kražių gyventojus, bet ir visą Lietuvą“, – kalbėjo jis.
Vyskupo teigimu, reikia būti gailestingam tam, kuris padarė sunkų nusikaltimą: „Kad ir kaip skauda, kad ir kaip sunku, pirmiausia atleiskime žudikui ir tuomet maldoje prašykime Dievo jam ir mums gailestingumo.“
E.Bartulis pabrėžė, kad nuoširdumas ir gailestingumas turi vienyti bendruomenę: „Po šios tragedijos dar labiau susitelkime ir būkime nuoširdesni vieni kitiems, rūpinkimės vieni kitais, o ypač klystančiais žmonėmis. Dievas matydamas mūsų skausmą sustiprins mūsų širdis.“
Laidotuvėse dalyvavusi Seimo narė Alma Monkauskaitė ragino bendruomenę susitelkti ne tik nelaimių, bet ir kasdienybės akivaizdoje: „Būkime stiprūs ir padedantys vieni kitiems.“
A.Monkauskaitė kalbėdama sunkiai tvardė jaudulį: „Ačiū jums, kurie čia susirinkote, tebūnie mūsų mielai Eugenijai lengva žemelė.“
Aukų pinigus išleido svaigalams
Kirviu užkapotos E.Birgiolaitės kūnas namuose buvo rastas vėlų trečiadienio vakarą, kai pareigūnai jau buvo sučiupę R.Bekintį ir radę kitas tris jo aukas.
Spėjama, kad į vienišos moters namus žudikas įsibrovė apgaule – pasiūlęs pirkti sūrio ir spanguolių. Kitame namo gale gyvenanti E.Birgiolaitės kaimynė sakė, kad pirmadienį tai pasiūlė į duris pasibeldęs vyras. Atsargi kaimynė durų neatvėrė.
Nustatyta, kad iš nužudytos E.Birgiolaitės namų pagrobtus pinigus R.Bekintis iškart išleido svaigalams.
Kitą dieną vėl pristigęs pinigų R.Bekintis įsibrovė į 74 metų Kazimieros Labanauskienės namus, nužudė šeimininkę ir apvogė namus.
Trečiadienį vėl pritrūkęs pinigų svaigalams R.Bekintis užsuko į namus pas 81 metų Jadvygą Grigulaitę.
Įsibrovėlis nužudė ne tik namo šeimininkę, bet ir šią moterį lankiusią socialinę darbuotoją 52 metų Lidiją Galkauskienę, kuri jį užklupo nusikaltimo vietoje.
Palaidos miestelio kapinėse
Trečiadienį vakare sučiuptą R.Bekintį Kelmės rajono apylinkės teismas jau kitą dieną leido suimti maksimaliam trijų mėnesių terminui.
Anksčiau Anykščiuose už vienos moters nužudymą jau teistam, o dabar Kražiuose keturias moteris nužudžiusiam vyrui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.
Visos keturios žudiko aukomis tapusios kražiškės bus palaidotos šio miestelio kapinėse.
Sekmadienį čia amžinojo poilsio atguls K.Labanauskienė ir J.Grigulaitė, o pirmadienį bus palaidota ir socialinė darbuotoja L.Galkauskienė.
laidotuvėsKražiainužudymas
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.