Medikų elitui organizuojama puota supykdė kolegas: „Gėda!“

Artėjant šventėms Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga (LGVS) medikų elitui organizuoja ekskursiją po Ignalinos rajono Paliesiaus dvarą, koncertą ir puotą. Kvietimo į šventinį susitikimą penktadienį sulaukęs Sveikatos reikalų komiteto narys, buvęs gydytojas Antanas Matulas pasibaisėjo organizatorių iniciatyva.

 Medikų elitui organizuojama puota supykdė kolegas: „Gėda!“<br> lrytas.lt koliažas
 Medikų elitui organizuojama puota supykdė kolegas: „Gėda!“<br> lrytas.lt koliažas
 Medikų elitui organizuojama puota supykdė kolegas: „Gėda!“<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Medikų elitui organizuojama puota supykdė kolegas: „Gėda!“<br>123rf.com asociatyvioji nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
A.Matulas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
LGVS prezidentas K.Štaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
LGVS prezidentas K.Štaras<br>J.Stacevičiaus nuotr.
 Šventinio renginio programa.<br> lrytas.lt nuotr.
 Šventinio renginio programa.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 7:42 AM, atnaujinta Dec 5, 2019, 10:20 AM

Seimo narys teigė, kad tokios susitikimo programos jis nėra dar regėjęs – vien puotos, koncertai, ekskursijos, tarsi Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje nebūtų problemų ir nereikėtų jų aptarti. A.Matulas ragino medikus gruodžio 6 dieną nevykti į Ignalinos rajoną. Savivaldybių merams jis patarė neišleisti gydymo įstaigų vadovų.

Šventinį susitikimą organizuojančios LGVS prezidentas Kęstutis Štaras pripažino, kad toks susitikimo formatas galbūt nėra pats geriausias.

„Valdyba taip nusprendė daryti. Iš kelių svarstomų variantų valdyba pasirinko būtent šį. Ši iniciatyva ne iš manęs. Kur daryti ir koks formatas – tai ne mano sprendimas.

Aišku, šis sprendimas galbūt ir nėra geriausias. Mano nuomone, 100 proc. jiems nepritariu, bet aš irgi turiu paklusti daugumos norams. Visada bus nuomonių įvairovė – vieniems patiks, kitiems – ne. Tai normalu“, – sakė K.Štaras.

Tai tik lėšų švaistymas

Konservatorius A.Matulas stebėjosi, kodėl organizatoriai neišnaudoja laiko racionaliau ir nesuorganizavo normalios konferencijos. Dabartinis kvietimas – tai tik lėšų švaistymas.

„Ar sveikatos apsaugos sistemoje nebeliko problemų, kad įstaigų vadovai yra kviečiami tik pavakaroti ir pagerti? Galima tokį susitikimą išnaudoti žymiai racionaliau ir surengti rimtą konferenciją. Tai yra baisu“, – nuostabos neslėpė parlamentaras.

Prieš akis atsidaręs šventinio susitikimo kvietimą, A.Matulas pažymėjo, kad darbinė dalis truks tik pusę valandos su keturiais pasveikinimas. Visa kita – koncertai, pramogos, puota ir vakarienė.

„Toks vaizdas, kad Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje nėra jokių problemų – nei mobingo, nei psichologinio teroro. Nėra nei kitų metų biudžeto, kuris beveik nedidės. Ar įstaigų vadovai nenori nieko daugiau sužinoti?

Visada būdavo kažkokių dalykinių pranešimų. Šiuo atveju, tokia programa, kad darosi gėda dėl Lietuvos gydytojų sąjungos organizacijos. Tai blogiau nei sovietmetyje buvo. Tokių dalykų ir su tokiomis išlaidomis nebuvo. Būdavo dar įtraukta visokių temų – ligonių kasų pranešimas, kažkoks ministerijos pranešimas apie aktualijas.

Pasirodo, Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga ir įstaigų vadovai neturi, ką svarstyti, ko išklausyti. Nereikia išklausyti – kokie parlamente priimti nauji teisės aktai, įstaigų vadovai neturi noro sužinoti, koks yra Vyriausiojo administracinio teismo sprendimas dėl kompensuojamų vaistų“, – piktinosi A.Matulas.

Kas sumokės už kelionę?

Buvęs gydytojas stebėjosi, kaip galima sudaryti tokią programą ir kviesti atvykti visus gydymo įstaigų vadovus, atitraukus juos nuo darbų. Kai kuriems medikams tektų vežioti iki Ignalinos rajono net po kelis šimtus kilometrų. Kas sumokės?

„Juk gydymo įstaigos vadovas turės išvažiuoti visai dienai palikęs įstaigą, kuriuose yra daugybė problemų, į tokios darbotvarkės susitikimą.

Jūs įsivaizduojate, iš visos Lietuvos vyriausieji gydytojai, greičiausiai su valdiškais automobiliais ir vairuotojais, vyks į Ignalinos rajoną Paliesiaus kaimo dvarą“, – sakė pašnekovas.

A.Matulas abejoja, ar gydymo įstaigų vadovai pasiryžtų vykti į tokią vakaronę, jei už kelionę reikėtų apmokėti iš savo asmeninių lėšų.

Stebėjosi ir merai

A.Matulas teigė sulaukęs ir merų skambučių, kurie taip pat teiravosi apie šventinį susitikimą. Merus taip pat nustebino programa.

„Skambino merai, į kuriuos kreipėsi įstaigų vadovai dėl leidimo dalyvauti renginyje. Pagal dabartinę tvarką, įstaigų vadovai negali išvykti negavę merų ar savivaldybės leidimo.

Merai klausė, ar verta gydytojus išleisti į šį susitikimą. Vienareikšmiškai manau, kad neverta, nes tai yra tik išlaidavimas“, – sakė A.Matulas.

Joniškio rajono meras Vitalijus Gailius teigė, kad rajono medikai ir sveikatos priežiūros specialistai kol kas neketina vykti į šį susitikimą.

„Man atrodo, kad šiuo metu problemų sveikatos priežiūroje yra apstu. Jeigu iš visos Lietuvos važiuoja į susitikimą, manau, kad reikėtų ir problemas kelti.

Po Naujųjų metų įsigalioja nauji teisės aktai, kurie savivaldybėms kelia daug klausimų – dėl turto perėmimo ir kitų dalykų“, – teigė Joniškio rajono meras.

LGVS prezidentas: gal tai ne pats geriausias variantas

LGVS prezidentas K.Štaras pripažino, kad tokia programa ne pats geriausias variantas.

„Valdyba taip nusprendė daryti. Iš kelių svarstomų variantų valdyba pasirinko būtent šį variantą. Ši iniciatyva ne iš manęs. Kur daryti ir koks formatas – tai ne mano sprendimas.

Aišku, šis sprendimas galbūt ir nėra geriausias. Mano nuomone, 100 proc. jiems nepritariu, bet aš irgi turiu paklusti daugumos norams. Visada bus nuomonių įvairovė – vieniems patiks, kitiems – ne. Tai normalu.

Ką kiti siūlo – nebendrauti, užsidaryti? Nemanau, kad čia lėšų švaistymas. Tiesiog bus pabendravimas, informacijos pateikimas, išklausymas. Kitą kartą neformalus bendravimas duoda daugiau naudos nei pranešimų skaitymas ar atbarbenimas. Jokios naudos.

Susitikime bus pateikta mano trumpa metų ataskaita, kaip visada būna tokiu metu. Bus susitikimas su politikais, išklausysime kaip kiekvienais metais. Tiesiog, pabendrausime, įvertinsime nuveiktus darbus. Be to, dar nėra pateikta detali programa.

Šiais metais birželio mėnesį mums pirmą kartą pavyko suorganizuoti konferenciją Valdovų rūmuose, po kurios atsiliepimai labai geri.

Kokio dydžio skiriamas biudžetas šventiniam renginiui? Negalėčiau atsakyti, nes pavesta kitiems žmonėms organizuoti. Kasmet buvo daromi panašūs renginiai, tik gal kažkiek formatas buvo kitoks, buvo daroma viešuosiuose įstaigose, salėse. Tas man nepatikdavo.

Priminsiu, kad mūsų asociacija taupo lėšas. Buvo visokių problemų, kai ją parėmiau. Šiuo metu situacija yra tikrai pagerėjusi. Mes turime galimybę organizuoti mokomąsias konferencijas, kur išduodami sertifikatai. Asociacija išlaikoma iš nario mokesčio, iš tų dalyvių, kurie yra jos nariai.

Finansavimo šaltiniai

LGVS įstatuose nurodoma, kad asociacija pajamas gauna iš nario mokesčio ir tikslinių įnašų. Taip pat vyksta finansavimas iš valstybės ir savivaldybių tikslinės paskirties lėšų bei kitų šaltinių.

Sveikatos apsaugos ministerija informavo, kad jokios finansinės paramos minimai organizacijai neteikė. Valstybinės ligonių kasos prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) pranešė, kad LGVS lėšų iš jų negauna.

„Atkreipiame dėmesį, kad gydymo įstaigoms iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų sumokama už jų suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas pagal sudarytas sutartis“, – atsakė VLK atstovai.

Pati LGVS savaitę laiko neatsakė, ar gavo paramos iš valstybės ar savivaldybių biudžeto. Po savaitės atsiuntė atsakymą:

„Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas dr. Kęstutis Štaras yra išvykęs į komandiruotę, į jūsų klausimus atsakymus galės pateikti kitą savaitę“, – aiškino LGVS referentė Loreta Marmienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.