Patekusi į psichiatrijos ligoninę mergina susidūrė ir su COVID-19: jaučiuosi kaip 20 kartų išvengusi mirties

Į psichiatrijos ligoninę patekusi mergina nė neįtarė, kad joje teks ne tik gydytis, bet ir bėgti nuo koronaviruso. Ji teigia, kad ligoninės darbuotojai valdydami viruso protrūkį padarė klaidų, tačiau Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius ramina – situacija kontroliuojama, o darbuotojai nuolat tikrinami.

Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>V.Balkūno nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>V.Balkūno nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>R.Jurgaičio nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>D.Umbraso nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>D.Umbraso nuotr.
Martynas Marcinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Martynas Marcinkevičius<br>T.Bauro nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>123rf nuotr.
Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 21, 2021, 8:54 PM, atnaujinta Jan 22, 2021, 5:33 PM

Lukrecija (vardas pakeistas, – redakcijai žinomas) į Vilniaus psichikos sveikatos centrą, arba vadinamąją Vasaros ligoninę, pateko antrąją Naujųjų metų dieną. Atvykusi į gydymo įstaigą mergina iš pradžių turėjo likti vadinamajame izoliatoriuje, kur gydytojas, užduodamas įvairius klausimus, nusprendžia, ar žmogus ligoninėje liks ilgesniam laikui.

Jei taip nutinka, pacientui padaromi du testai – PGR testas iš nosiaryklės bei antikūnių testas. Gavus neigiamą koronaviruso testą, žmogus guldomas į numatytą skyrių kartu su kitais pacientais, tad Lukrecija netrukus buvo paguldyta į ligoninę.

Kaip pasakoja mergina, pirmasis koronaviruso atvejis jos skyriuje patvirtintas sausio 4-ąją, vos jai spėjus įsikurti palatoje.

​„Tiesą sakant, tai įvyko labai staiga ir netikėtai. Pirmas dvi mano buvimo ten dienas mes visos (Lukrecija gulėjo moterų skyriuje, – aut. past.) vaikščiojom be kaukių, kartu valgėme vienoje patalpoje, galėjome laisvai vaikščioti po skyrių.

Antrą mano buvimo dieną aš išgirdau kalbas tarp kitų pacienčių, kad vienai moteriai iš gretimos palatos pakilo temperatūra ir ją izoliavo. Mes galvojome, kad čia negali būti covidas, gal tiesiog peršalo, nes ji dažnai lankėsi tualete ir rūkykloje, kur tikrai šalta“, – pasakojo Lukrecija.

Pasak jos, tą dieną ligoninės skyriuje kilo nemažas sujudimas.

„Mes jau jutom, kad kažkas negerai. Bet mus vis tiek leido į vieną erdvę kartu pusryčiauti, tik po pusryčių mums išdalino kaukes ir liepė nuo šiol sėdėti savo palatose ir visur jas dėvėti. Maistą irgi atveždavo tiesiai į palatas“, – dėstė mergina.

Lukrecijos teigimu, situacija nuo pacientų slepiama nebuvo, tačiau personalas apie ją kalbėjo itin nenoriai.

„Tekdavo vos ne po žodį traukti. Pagalbinio personalo darbuotoja užsiminė, kad jiems nelabai leidžia apie tai kalbėti. Kai kuriuos dalykus mes suprasdavome iš to, kaip gydytojai ir pagalbinis personalas šnekėdavo tarpusavyje.

Galiu pasakyti, kad pirmas porą dienų buvo visiškas chaosas, personalas, kuris pirmame skyriuje ir taip nėra labai draugiškas, tapo dar piktesnis, o didžiausias absurdas buvo tada, kai vieną dieną administracija uždraudė mūsų artimiesiems atnešti siuntinius ir mums perduoti jiems nešvarius skalbinius. Šiame draudime nebuvo jokios logikos ir jis jau kitą dieną buvo panaikintas“, – portalui lrytas.lt pasakojo Lukrecija.

Anot merginos, netrukus ji ir jos palatos kaimynės buvo perkeltos į kitą, saugesnį ligoninės skyrių, kai visos gavo neigiamus koronaviruso testo atsakymus. Ten jos praleido savaitę, o kiekvieną dieną joms buvo matuojama temperatūra, spaudimas, deguonies įsisavinimas organizme.

Tačiau netrukus virusas psichikos sveikatos centre pradėjo plisti dar sparčiau – susirgo trys į naująjį skyrių perkelti pacientai.

„3 teigiami atvejai naujose patalpose buvo nustatyti pora dienų prieš mus iš ten išrašant. Aš ir mano dvi palatos kaimynės stengėmės be reikalo neiti iš palatos, visada ir teisingai dėvėjome kaukes, prieš einant iš palatos ir į ją grįžtant dezinfekuodavome rankas, stengėmės neliesti bendro naudojimo patalpų paviršius. Kadangi aš ir dar viena palatos kaimynė rūkėme, tai darėme ir kiekvieną kartą prieš ir po rūkymo.

Personalas toje situacijoje nelabai galėjo mums kuo padėti, tik rekomenduoti daryti dalykus, kuriuos mes ir taip darėme“, – aiškino Lukrecija, kuri po neigiamo COVID-19 testo atsakymo buvo išleista namo saviizoliuotis.

Įžvelgia klaidų

Lukrecijos manymu, ligoninė, bandydama suvaldyti viruso protrūkį, neišvengė klaidų. Bene didžiausia iš jų – dar prieš pirmuosius patvirtintus atvejus visi pacientai vaikščiojo be kaukių, o personalas jas dėvėjo neteisingai.

„Kai dar nebuvo patvirtintų koronaviruso atvejų, ne visas personalas tinkamai dėvėjo kaukes. Šiaip, mano nuomone, nepaisant neigiamų testų mums visada turėjo būti privalomos kaukės, nes tai uždara erdvė, sudėtinga su bendrų erdvių ventiliacija, tai tikrai palanki terpė plisti virusui“, – svarstė Lukrecija.

Ji prisiminė ir įvykį, kai viena pacientė, jau serganti koronavirusu, netrukdoma naudojosi bendromis ligoninės patalpomis.

„Kai mus perkėlė į kitą skyrių, vienai moteriai pakilo temperatūra, o vėliau jos testas buvo teigiamas. Kai jai buvo pakilusi temperatūra, ją perkėlė į atskirą palatą nuo jos kitų 3 palatos kaimynių ir jai buvo pasakyta, kad be reikalo nevaikščiotų iš palatos.

Nepaisant to, ji sau ramiausiai sėdėjo bendrose erdvėse, kur mes galėjome su ja prasilenkti mažesniu nei pusės metro atstumu. Personalas nesiėmė jokių priemonių, kad sustabdytų jos betikslį valkiojimąsi. Buvome labai pasipiktinusios.

Manau, kad didžiausia problema šioje situacijoje buvo administracija, nes pagalbinis personalas atrodė gana pasimetęs ir teko nugirsti pokalbių, kad ir patys žmonės nepatenkinti administracijos sprendimais“, – sakė Lukrecija.

Kita problema, merginos manymu, buvo ta, jog specialistai kontaktavo tiek su sveikais, tiek su koronavirusu užsikrėtusiais pacientais.

„Manyčiau, kad personalo turėtų būti daugiau, ir tų, kurie vaikščiojo pas užsikrėtusiuosius, turėjo neleisti prie žmonių, kurių testai neigiami“, – pastebi mergina.

Lukrecija pripažįsta, kad sąmyšis ligoninėje turėjo įtakos ir jos sveikimo procesui.

„Faktas tas, kad toks scenarijus buvo neišvengiamas. Kai žmonės visai šalia tavęs vis užsikrečia, susitelkti į savo gijimą ir psichinę sveikatą tikrai yra sudėtinga.

Pati būdama čia turėjau panikos priepuolių, kuriuos išprovokavo situacija, kurioje atsidūriau. Man pasisekė nesusirgti, bet pabuvusi ten tokiu metu jaučiuosi kaip 20 kartų išvengusi mirties“, – pripažino Lukrecija.

Mėnesiui – viena kaukė

Su portalo lrytas.lt redakcija susisiekė dar vienos merginos, gulėjusios šioje ligoninėje, mama. Ji teigė, kad jos dukrai per stebuklą pavyko išvengti viruso, nes personalo klaidos buvo tikrai šiurkščios.

„Mano dukra palatoje buvo su kita mergina, kai sukarščiavo gretimos palatos pacientė. Šią iš karto perkėlė į atskirą palatą, o mano dukrą ir kitas merginas nukėlė į tą palatą, kur anksčiau gulėjo užsikrėtusioji. Bet net jos lovos nedezinfekavo“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, į izoliacinę palatą patekusi jos dukra gavo vieną kaukę visam mėnesiui, o personalas apskritai vengė užeiti, vėdinti ir dezinfekuoti patalpas.

„Laiške direktorius man rašė, kad palata buvo vėdinama, bet ji beveik iš viso buvo nevėdinama. Ten buvo labai mažas langelis, ir merginų pačių prašė, kad retkarčiais jos jį atsidarytų“, – kalbėjo ligoninėje gulėjusios merginos mama.

Jos teigimu, izoliacinėje palatoje gulėjusios merginos staiga pradėjo užsikrėsti viena nuo kitos.

„Personalas turbūt norėjo išvengti kovido, tai vengė net eiti ir dezinfekuoti patalpas, nes tada jiems reikėtų rengtis skafandrus. Personalas rūpinosi savimi, bet ne pacientais. Nors direktorius sako, kad viskas buvo kontroliuojama, tuo metu jokios kontrolės nebuvo“, – sakė moteris.

Merginos mama pati kreipėsi į gydymo įstaigos vadovą ir parašė skundą, tačiau tikina nuoširdaus atsakymo negavusi.

„Ligoninė galbūt nepasako visos tiesos, tad gerai pagalvočiau, jei dar kartą reikėtų savo dukrą gydyti ten. Išsakiau direktoriui savo abejones, juk visi mes žmonės, visi padarome klaidų, bet reikėtų jas pripažinti, o ligoninė nepripažįsta“, – kalbėjo merginos mama.

Centro vadovas: laikėmės visus metus

Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius komentavo, kad koronaviruso atvejų čia, kaip ir bene visose gydymo įstaigose, yra, tačiau situacijos jis tikrai nedramatizuoja.

„Mes maksimaliai ilgai laikėmės ir pirmas židinys pas mus buvo tik gruodžio viduryje. Mes nesame kažkokia sala vandenyne, tad virusas išplito ir pas mus, nieko išskirtinio, kaip ir visose ligoninėse. Tačiau viskas yra kontroliuojama“, – portalui lrytas.lt sakė M.Marcinkevičius.

Pasak jo, šiuo metu situacija stabili, yra patvirtinti 5 COVID-19 atvejai moterų skyriuje. Paklaustas, ar ligoninėje užtikrinami visi saugumo reikalavimai, direktorius teigė, kad darbuotojai tikrinami nuolat, tačiau jie ir patys turėtų būti atsakingi už save.

„Pasakysiu nuoširdžiai: yra 300 darbuotojų ir aš visada kaip vadovas nesu ramus, visą laiką jaučiu atsakomybę ir negaliu būti garantuotas, kad visi darbuotojai elgiasi visiškai teisingai. Nežinau tokio vadovo, kuris galėtų guldyti galvą, kad nei vienas darbuotojas nepažeidė jokių taisyklių“, – kalbėjo M.Marcinkevičius.

Pasak direktoriaus, vadinamojoje Vasaros ligoninėje koronaviruso atvejų nebuvo nustatyta nuo pat pandemijos pradžios, tad jis tikina, kad bendra situacija suvaldyta gerai.

„Galėčiau konstatuoti, kad ta bendra situacija tikrai yra nebloga, infencijų kontrolės dalykai yra tikrai užtikrinami. Nuolat vyksta ir patikrinimai, o darbuotojai stebimi, vasarą kai kurie iš jų dėl saugumo pažeidimų buvo ir įspėti“, – sakė M.Marcinkevičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.