G. Landsbergis Irako užsienio reikalų ministrui: „Minskas Irako žmones verčia savo kėslų įrankiu“

Pirmadienį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis Europos Sąjungos (ES) Užsienio reikalų taryboje Liuksemburge su kolegomis ministrais aptarė nelegalios migracijos į Lietuvą klausimą. Dvišalio susitikimo metu ministras G. Landsbergis apie situaciją Lietuvos pasienyje kalbėjosi ir su Irako užsienio reikalų ministru Fuadu Husseinu, sakoma pranešime.

Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Gabrielius Landsbergis<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 21, 2021, 6:18 PM

„Baltarusijos režimas migraciją pavertė ginklu ir naudoja kaip spaudimo priemonę. Turime informacijos, kad režimas organizuoja migrantų keliones į Minską, o Baltarusijos pasienio pareigūnai padeda migrantų grupėms kirsti Lietuvos sieną, pažeidžiant tarptautinius susitarimus.

Šiuo metu situacija yra kontroliuojama, tačiau po sankcijų paskelbimo galime tikėtis srauto padidėjimo. Gali ateiti laikas, kai Lietuva turės prašyti pagalbos iš ES institucijų ir kitų valstybių narių“, – apie situaciją ES kolegas informavo ministras.

Pasak ministro G. Landsbergio, iki šiol Lietuva nėra turėjusių tokių neteisėtos migracijos srautų ir gali prireikti kitų valstybių narių patirties ir paramos, ypač sienų apsaugos ir migrantų perkėlimo klausimais. G. Landsbergis padėkojo Suomijai, Graikijai, Baltijos valstybėms už palaikymą ir pagalbą šiuo klausimu.

Dvišalio susitikimo metu su Irako užsienio reikalų ministru F. Husseinu G. Landsbergis atkreipė dėmesį į itin išaugusį Irako piliečių migracijos srautą per Lietuvos-Baltarusijos sieną bei kvietė glaudžiau bendradarbiauti migracijos srityje, ypač readmisijos klausimu.

„Negalime leisti, kad režimas Irako piliečius paverstų savo kėslų įrankiu. Išgirdau iš kolegos, kad Irakas yra atviras dialogui. Jau artimiausiu metu tikimės pratęsti mūsų pokalbį bei kartu ieškoti sprendimo dėl migracijos klausimų, įskaitant ir dėl migrantų kelionės dokumentų bei saugaus jų grįžimo į kilmės šalį.

Irakas taip pat pažadėjo svarstyti galimybę padėti Lietuvai, nustatant Lietuvą per Baltarusijos sieną pasiekiančių imigrantų tapatybę“, – sakė ministras.

G. Landsbergis taip pat pakvietė Irako konsulą, reziduojantį Varšuvoje, atvykti į Lietuvą, kvietė stiprinti bendradarbiavimą tarp Lietuvos ir Irako teisėsaugos pareigūnų.

Pasak ministro G. Landsbergio, itin svarbu išlaikyti politinį stabilumą Irake. Tarptautinė bendruomenė tikisi, kad po rinkimų šalyje sustiprės kritiškai svarbių reformų įgyvendinimas. Ministras pareiškė paramą ES rinkimų stebėjimo misijai ir pabrėžė, kad būtina užtikrinti jos saugumą. Ministras taip pat patikino, kad Lietuva ir toliau prisidės prie stabilumo šalyje užtikrinimo, dalyvaudama NATO misijoje Irake.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.